Aditivul mai periculos decât zahărul care se regăsește și în baza de legume pentru mâncare

Dacă obișnuiești să citești eticheta alimentelor procesate, probabil ai întâlnit până acum și maltodextrina printre ingrediente.
  • Publicat:
Aditivul mai periculos decât zahărul care se regăsește și în baza de legume pentru mâncare

Iată ce reprezintă, mai exact, acest ingredient și cât este de periculos pentru sănătate, dacă este consumat excesiv.

Maltodextrina: ce este, care sunt utilizarile sale

Maltodextrina este un carbohidrat complex obținut prin hidroliza parțială a amidonului din diferite surse, cum ar fi porumbul, cartofii, orezul sau grâul. Maltodextrina este utilizată ca aditiv alimentar pentru a îmbunătăți textura, gustul și stabilitatea produselor alimentare.

Maltodextrina este inclusă într-o varietate de produse alimentare, precum băuturi, alimente pentru copii, produse de panificație, dulciuri și produse lactate.

În general, maltodextrina este considerată SIGURĂ pentru consumul uman în cantități moderate, în conformitate cu dozele recomandate de către producători și reglementările de siguranță alimentar, desigur! Cu toate acestea, persoanele cu diabet sau cu intoleranță la glucoză ar trebui să ia în considerare consumul moderat de maltodextrină și să consulte medicul înainte de a utiliza produse care conțin acest aditiv alimentar, potrivit Health.

Utilizările maltodextrinei

  • Aditiv alimentar

Datorită capacității sale de a îmbunătăți textura și solubilitatea, maltodextrina este des folosită în produse alimentare procesate, cum sunt supele instant, baza de legume pentru mâncăruri, dulciurile și chiar în unele medicamente.

  • Energie în sport

Maltodextrina este preferată în băuturi sportive datorită digestiei rapide și a eliberării graduale de energie, comparativ cu zaharurile simple care eliberează energie în mod instantaneu.

Maltodextrina în cantități mari: riscuri pentru sănătate

Poate provoca diabet

Indicele glicemic din maltodextrină este mai mare decât al zahărului. Un indice glicemic mare înseamnă că alimentele intră în sânge și organismul le absoarbe repede, lucru care crește riscul de diabet de tip 2.

Poate da reacții alergice

Consumată în cantități excesive, maltodextrina poate produce simptome gastrointestinale precum gaze și diaree. Studiile arată că poate produce reacții alergice precum crampe și iritații la nivelul pielii.

Poate afecta tractul gastrointestinal

Maltodextrina poate afecta echilibrul bacteriilor din tractul gastrointestinal. Cercetările arată că maltodextrina poate reduce numărul bacteriilor bune și crește numărul bacteriilor rele.

CONCLUZIE

Astfel, este crucial să se țină cont de efectele maltodextrinei asupra sănătății și de a consuma produse cu conținut de Maltodextrina în mod responsabil, în cadrul unei diete echilibrate.

FOTO: Shutterstock | SURSA: HEALTH

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian