5 sfaturi pentru igiena și îngrijirea corectă a lentilelor de contact

Porți lentile de contact și nu îți mai poți imagina viața fără ele? Iată ce trebuie să faci pentru îngrijirea lor optimă.
  • Publicat:
5 sfaturi pentru igiena și îngrijirea corectă a lentilelor de contact

Lentilele de contact sunt o variantă preferată din ce în ce mai mult de persoanele nevoite să poarte ochelari de vedere. Popularitatea lor crescută a dat naștere și unor probleme pe care le poți evita, respectând câteva reguli simple de igienă, manipulare și păstrare. Iată cinci sfaturi pentru îngrijirea și igiena corectă a lentilelor de contact.

Spală-te pe mâini

Deși pare un sfat banal, este foarte important ca de fiecare dată când manipulezi lentilele de contact să-ți speli mâinile. Dacă folosești lentile zilnice, le poți scoate și arunca după ce le-ai folosit, evident, numai după ce te-ai spălat temeinic pe mâini. 

Alege un săpun ușor, fără parfum și fără adaos de uleiuri. Apoi, usucă-ți mâinile cu un prosop fără puf sau cu un prosop de hârtie. Mâinile tale nu trebuie să aibă particule care s-ar putea lipi de lentile. Acest gest simplu va preveni orice iritație oculară sau vederea încețoșată. 

Folosește doar soluția pentru lentile de contact recomandată de medic

Folosește întotdeauna soluția pentru lentile de contact recomandată de către medicul tău și picături pentru ochi. Unele lentile necesită produse speciale pentru a le menține curate și sigure. Dacă achiziționezi lentile de contact online, asigură-te că ai toate informațiile despre tipul de lentilă, mod de utilizare și produse de îngrijire.

Deși pot părea inofensive, apa și saliva pot aduce pe lentile bacterii care pot infecta corneea și cauza probleme de vedere. De aceea este indicată o soluție specială. 

În plus, trebuie să le cureți și să le îngrijești corespunzător pentru a preveni acumularea de proteine sau particule și pentru a menține flexibilitatea și umiditatea lentilelor. Roagă oftalmologul să-ți recomande o soluție polivalentă pentru lentilele de contact. Astfel, vei avea o singură soluție pentru clătirea, curățarea și stocarea lentilelor în siguranță.

Pentru a curăța lentilele de contact:

  • Așază lentila în palmă;
  • Pune câteva picături de soluție pentru lentile pe palmă;
  • Folosește degetul arătător pentru a freca ușor lentila și a elimina orice depunere;
  • Clătește lentila de contact cu mai multă soluție pentru lentile;
  • Umple-ți recipientul cu soluție proaspătă și așază lentilele în el. Asigură-te că soluția acoperă fiecare lentilă și stochează-le peste noapte.

Alternativ, poți opta pentru lentile de contact zilnice. Acestea sunt utile dacă ești ocupată sau le porți doar la evenimente speciale. 

Ai grijă de recipientul în care păstrezi lentilele de contact 

Îngrijirea corectă a recipientului pentru lentilele de contact este esențială pentru rutina de îngrijire a lentilelor. Deoarece acesta stochează lentilele, trebuie să fie curățat regulat. De fiecare dată când scoți lentilele din recipient, ar trebui să-l cureți cu puțină soluție polivalentă – nu cu apă – și să-l lași să se usuce la aer pe un prosop fără puf sau pe un prosop de hârtie.

Când vine momentul să scoți lentilele, umple recipientul cu lichid proaspăt pentru lentile de contact. Deși este convenabil să ții lentilele în baie pentru rutina ta de dimineață, este mai înțelept să le ții într-un loc curat, cu umiditate redusă. De asemenea, trebuie să-ți schimbi recipientul pentru lentilele de contact la fiecare trei luni pentru a preveni acumularea de particule sau bacterii.

Folosești lentile lunare? Notează-ți perioada în care poți să le porți

Poate preferi să porți lentilele în locul ochelarilor pe perioade lungi, așa că ai ales să folosești lentilele lunare sau bifocale. Oricare tip ai alege, respectă întotdeauna instrucțiunile medicului cu privire la cât timp să porți lentilele și cât de des să le schimbi. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a-ți aminti, ține evidența într-un calendar de pe telefon sau tipărește un grafic pe care să-l bifezi pe măsură ce porți lentilele.

Purtarea lentilelor conform perioadei recomandate va preveni eventualele probleme de sănătate care ar putea apărea la ochi. Purtarea excesivă a lentilelor de contact poate duce la iritații, acuitate vizuală redusă și riscuri de infecție. Principalul mod în care te poți proteja de acestea este utilizarea acestora așa cum se recomandă.

Ia cu tine mereu ochelari, ca rezervă

Lentilele de contact sunt minunate pentru comoditatea lor, mai ales dacă ai un stil de viață activ sau preferi să nu porți rame. Cu toate acestea, ar trebui să ai mereu la tine ochelarii în cazul în care trebuie să-ți scoți lentilele. Poate vrei să mergi la bazin sau la sală și la întoarcere va fi mai comod să conduci cu ochelari, nu cu lentile. Și dacă petreci mult timp în fața unui ecran de calculator este ideal să scoți lentilele și să îți protejezi ochii de oboseala oculară cu ochelari care blochează lumina albastră.

Tratează-ți lentilele ca pe dispozitive medicale care necesită cea mai mare atenție. Acest lucru te va ajuta să ai întotdeauna lentile de contact curate și să previi infecțiile oculare cauzate de particule sau bacterii rătăcite.

Foto: unsplash.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân