5 mituri despre alimentaţie şi cancer. Sunt persoanele vegetariene mai puţin expuse riscului de a face cancer?

Aceste mituri despre alimentaţie şi cancer sunt des vehiculate, dar care este de fapt adevărul? Descoperă 5 afirmaţii false despre nutriţie şi cancer.
  • Publicat:
  • Actualizat:
5 mituri despre alimentaţie şi cancer. Sunt persoanele vegetariene mai puţin expuse riscului de a face cancer?

Poate dieta vegetariană să ţină cancerul la distanţă? Dar dacă mănânc mai multe fructe am un risc mai mic de a dezvolta cancer? Acestea şi multe altele sunt mituri frecvente care vizează alimentaţia şi mult-temuta maladie. Ce este adevărat şi ce nu?

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a întocmit un ghid foarte util în care descoperim 5 mituri despre alimentaţie şi cancer. 
 

MIT: Consumul crescut de fructe scade riscul apariţiei cancerului.

Nu există niciun studiu care să ducă la această concluzie. Uneori o dietă vegană poate fi extrem de iritantă la nivelul colonului şi să ridice anumite probleme.

Pentru cancerul de sân şi cel gastrointestinal se recomandă un consum de aproximativ 500 de grame de fructe şi legume crude pe zi (de exemplu, două mere şi o salată).

MIT: Utilizarea îndulcitorilor artificiali creşte riscul apariţiei cancerelor.

Nu s-a descoperit nicio corelaţie între consumul de îndulcitori artificiali, indiferent de tipul lor, şi apariţia cancerului. Însă medicii nu recomandă îndulcitorii artificiali.

MIT: Consumul de suplimente cu antioxidanţi scade riscul apariţiei cancerului.

Nu s-a demonstrat. Cel mai mare consum este de vitamina C. Aceasta face parte din grupul vitaminelor hidrosolubile, ceea ce înseamnă că organismul reţine exact cât are nevoie, indiferent câte lămâi sau suplimente cu vitamina C consumăm pe zi (organismul reţine aceeaşi cantitate, iar restul se elimină prin urină).

Nu ne ajută consumul de antioxidanţi în exces. De asemenea, nu s-a demonstrat ştiinţific că ar avea un rol în prevenţia bolilor oncologice sau în cadrul tratamentului oncologic.

MIT: Consumul de alimente modificate genetic creşte riscul apariţiei cancerului.

Modificarea genetică a alimentelor este realizată prin introducerea unor gene care să le facă mai rezistente la factorii de mediu sau care să le crească aportul nutritiv. Nu există dovezi care să arate că astfel de alimente sunt dăunătoare pentru organism.

Toate aceste discuţii au pornit de la soia modificată genetic, care, de fapt, a fost încrucişată cu o plantă rezistentă pe anumite soluri (procedură similară cu altoiul pe care îl practicau bunicii noştri, pentru a avea plante mai rezistente şi mai productive).

MIT: Dietele vegetariene scad riscul apariţiei cancerului.

Nu au fost demonstrate corelaţii care să sprijine această afirmaţie. În plus, dietele vegane necesită un aport de vitamina B12, zinc, fier, calciu şi vitamina D.

Ghidul de nutriţie a fost elaborat de Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR), Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Asociaţia Iniţiativa Pacientul 2.0., în parteneriat cu Medicentrum, şi cuprinde un set de recomandări, sfaturi de nutriţie şi reţete utile pacienţilor oncologici, atât în perioada pandemiei cu noul coronavirus, cât şi dincolo de aceasta. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”