5 cauze mai puțin cunoscute ale bolii de ficat gras

  • Publicat:
5 cauze mai puțin cunoscute ale bolii de ficat gras
Sursa foto: Shutterstock

Pe lângă consumul de alcool, cauzele bolilor de ficat includ diabetul, hipertensiunea arterială, dar nu numai. Mulți factori de risc asociați cu boala de ficat gras pot fi însă evitați, dacă avem o dietă echilibrată și facem zilnic mișcare. 

Vezi mai jos care sunt cauzele bolilor de ficat.

Care sunt cauzele bolilor de ficat?

Boala de ficat gras sau steatoza hepatică nonacoolică nu are încă o cauză bine definită. Există însă câțiva factori de risc pe care specialiștii au reușit să îi identifice. Prin aceștia se numără:

De asemenea, există și cauze mai puțin comune, cum ar fi:

Și copiii pot avea ficat gras!

Se estimează că 10% dintre copiii americani cu vârste cuprinse între 2 și 19 ani, adică aproape 6 milioane, se confruntă cu boala de ficat gras. Afecțiunea a luat amploare mai ales în ultimii 20 de ani, ca urmare a fenomenului epidemic numit obezitate infantilă.

Supraalimentarea, alimentele foarte grase, dulciurile și lipsa de mișcare se numără printre cauzele bolilor de ficat la copii. În plus, acești factori cresc semnificativ riscul de diabet și alte afecțiuni asociate obezității.

Vestea bună este că bolile de ficat, atât la copii, cât și la adulți, pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viață și a regimului alimentar.

Mișcarea zilnică și dieta bogată în fructe, legume, carne slabă, cereale sunt elementele esențiale care ajută la reducerea semnificativă a riscului de instalarea a bolii de ficat gras, dar și a altor afecțiuni asociate.

Surse: liverfoundation.org, medicalnewstoday.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân