3 modalități prin care poți trata deficiența de fier

  • Publicat:
3 modalități prin care poți trata deficiența de fier

Deficiența de fier este cea mai întâlnită carență în întreaga lume. Așa cum indică și numele, deficiența de fier înseamnă că organismul tău suferă de lipsa fierului. Aceasta poate duce la o serie întreagă de probleme de sănătate. În cazurile ușoare, acestea pot fi tratate simplu – majoritatea persoanelor cu niveluri scăzute de fier își pot trata simptomele rapid și eficient.

Cu toate acestea, lăsată netratată, deficiența de fier poate cauza probleme de sănătate grave. Simptomele pot părea ușoare și sunt adesea confundate cu ale altor boli. Unul dintre principalele simptome este senzația de oboseală sau slăbiciune. Câteva nopți fără somn suficient ne pot face, de asemenea, să ne simțim rău, așa că oamenii nu își dau seama că ar putea exista o problemă mai mare decât lipsa câtorva ore de somn. Dacă ai orice simptome legate de deficiența de fier sau anemie, fă-ți analize de sânge. 

Dacă medicul tău stabilește, în urma consultării rezultatelor analizelor de sânge, că ai un nivel scăzut de fier, iată câteva lucruri pe care le poți face:

Încearcă suplimente cu fier

Cea mai simplă modalitate de a crește nivelul de fier din organism este prin administrarea de suplimente. Acestea se găsesc sub diverse forme, cum ar fi tablete sau lichide. Suplimentele reprezintă o opțiune excelentă atunci când vrei să abordezi rapid deficiența sau dacă nu poți menține nivele adecvate de fier doar prin modificări ale dietei. Femeile însărcinate sunt, de obicei, candidați potriviți pentru suplimente, deoarece au nevoie de o creștere semnificativă a nivelului de fier pentru a furniza mineralul necesar dezvoltării bebelușului lor în creștere. Fierul contribuie la producția de celule roșii sănătoase care transportă oxigenul în tot corpul. 

Îmbunătățește-ți dieta

Adăugarea de alimente bogate în fier în dietă  este o modalitate fantastică de a crește aportul de fier. Carnea roșie reprezintă o sursă importantă a acestui mineral. Dacă încerci să consumi mai puțină carne roșie sau nu consumi produse de origine animală, fasolea roșie sau fasolea edamame reprezintă o alternativă fantastică. Quinoa și semințele sunt pline de fier, iar legumele cu frunze verzi închise la culoare sunt printre cele mai bogate în fier și sănătoase alimente. Încearcă să adaugi cât mai mult spanac în dietă pentru a beneficia de toți acești nutrienți. Dacă nu îți place spanacul, poți încerca chiar să-l amesteci într-un smoothie, iar când este combinat cu fructe precum banane și fructe de pădure, nu îl vei simți deloc.

Identifică și îndepărtează cauzele care provoacă deficiența de fier

Există anumite cauze care contribuie la deficiența de fier. Una dintre acestea ar putea fi anumite medicamente din tratamente pe care le urmezi. Unele femei constată că pierderile abundente de sânge din timpul ciclului menstrual aduc la scăderea nivelului de fier. Lipsa de vitamina B ar putea, de asemenea, să provoace nivelurile scăzute de fier. Aceste aspecte pot fi corectate relativ ușor tratând acele cauze. Alte probleme mai grave legate de nivelul scăzut de fier pot include ulcere sau chiar cancer, așa că asigură-te că mergi la medic dacă suplimentele și o dietă bogată în fier nu îmbunătățesc deficiența.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân