10 situații în care este contraindicată administrarea de paracetamol sau ibuprofen la copii. Care sunt riscurile supradozării

  • Publicat:

Atenție la denumirile medicamentelor! Unele pot avea nume diferite, dar aceeași substanță activă, existând astfel riscul de supradozare sau intoxicație, avertizează medicii. 

Potrivit medicului pediatru Monica Burlacu, părinții fac frecvent o confuzie când vine vorba despre paracetamol sau ibuprofen la copii, medicamente administrate pentru ameliorarea simptomelor de viroze respiratorii, în special pentru febră.

„Aproape toți părinții au în casă paracetamol sirop (panadol) sau ibuprofen sirop (nurofen). Atenție mare la denumiri!

Denumirea comercială diferă în funcție de producător, denumirea comună internațională este aceeași întotdeauna și este scrisă pe fiecare medicament. Se numesc diferit, dar au aceeași substanță. Dacă nu realizam acest lucru și oferim paracetamol supozitor și panadol sirop (care conține tot paracetamol), există riscul să ajungem la supradozare sau intoxicație. Menționez acest lucru deoarece văd o mare confuzie în rândul părinților”, atenționează medicul.

Când este contraindicată administrarea de paracetamol sau ibuprofen la copii

De asemenea, medicul pediatru atrage atenția asupra situațiilor în care sunt contraindicate aceste medicamente la copii.

„Toată lumea știe că aceste două medicamente sunt folosite când copilașii au febră si mulți părinți le administrează înainte să ajungă cu copilul la medic. Foarte puțini părinți știu când sunt aceste medicamente contraindicate, când este interzis să le folosim”, adaugă medicul.

Nu folosiți ibuprofen dacă:

  • copilul este deshidratat (refuză lichide, are vărsături, diaree, nu urinează)
  • copilul are o reacție alergică la ibuprofen
  • copilul are scaune cu sânge roșu sau scaune de culoare neagră
  • copilul are vărsături cu sânge sau vărsături cu aspect de „zaț de cafea”
  • copilul are probleme grave renale, hepatice, cardiace (de obicei în cazurile acestea sunt spitalizați și informați)
  • copilul are varicelă
  • sugari sub 3 luni

Nu folosiți paracetamol (panadol) atunci când :

  • copilul este icteric, are ochi gălbui, fața gălbuie
  • copilul a fost diagnosticat cu o afecțiune metabolică, probleme la nivelul ficatului, hepatite
  • copilul are o reacție alergică

Nu administrați preventiv supozitoare cu paracetamol. Riscurile supradozării

Supozitoarele cu paracetamol administrate preventiv la un copil răcit, dar fără febră, nu au niciun efect pozitiv. Din contră, pot avea efecte toxice, atenționează medicul pediatru Mihai Craiu.

„Nici paracetamolul și nici alt medicament destinat combaterii febrei nu vindecă boala acută ce produce febră. Deci administrarea preventivă a paracetamolului la un copil răcit, dar afebril, nu are niciun efect pozitiv, ci doar posibile efecte toxice. Paracetamolul supradozat este foarte toxic! În Australia sunt cam 50 de decese anual din această cauză”,atenționează dr. Craiu.

Printre reacțiile adverse ale supradozării cu paracetamol se numără:

„Fiți atenți la doza corectă de paracetamol! Și administrați doar la copilul cu febră mare care are și altceva: stare proastă, dureri de cap, dureri de mușchi, stare de greață, orice alt disconfort semnificativ. Un copil cu febră mică, în jur de 38 de grade, care se joacă și este reactiv ca înainte de răceală, nu are nevoie de antitermice”, avertizează dr. Mihai Craiu.

De asemenea, potrivit medicului de familie Egri Eduard, supozitoarele cu paracetamol înjumătățite sau tăiate pentru copii mai mici de 6 luni, respectiv 7 kilograme greutate, nu garantează că înjumătățiți și substanța activă, riscând ori să supradozați, ori să administrați o cantitate mult prea mică de substanță activă.

La copiii cu vârsta sub 6 luni și greutatea de maximum 7 kilograme, supozitoarele cu paracetamol nu se taie!

„Într-adevăr există si supozitoare adaptate, cu concentrația de 75 mg, dar care nu se găsesc la noi în țară. La aceste vârste mici sunt indicate forme farmaceutice adaptate și care pot fi dozate mult mai corect în funcție de kilograme, cum este siropul de paracetamol.

În concluzie, nu administrați supozitoare de paracetamol tăiate nici pe lungime, nici pe lățime și nici oblic la copiii mai mici de 6 luni sau cu greutate mai mică de 7 kilograme”, adaugă dr. Egri Eduard.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult