Hepatita de cauză necunoscută căreia îi cad victime copiii. Medic: Zeci de copilași au avut nevoie de transplant de ficat

28.07.2022
Hepatita de cauză necunoscută căreia îi cad victime copiii. Medic: Zeci de copilași au avut nevoie de transplant de ficat
Sursa foto: Shutterstock

 Mai mult de 1 milion de oameni mor în fiecare an de hepatită. La fiecare 30 de secunde, la nivel mondial, o persoană își pierde viața din cauza infecției cu virusul hepatitei B sau C. La nivel mondial, peste 290 de milioane de persoane sunt infectate cu un virus hepatic fără să știe acest lucru. Acestea sunt doar câteva dintre datele statistice care privesc această boală infecțioasă.

În urmă cu 12 ani, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit data de 28 iulie drept Ziua Mondială de Lupta Împotriva Hepatitei. Marcarea acestei zile are drept scop tragerea unui semnal de alarmă legat de necesitatea înființării unor programe de prevenție, dar și de găsirea unor căi de acces la tratament pentru toate persoanele infectate cu virusul hepatic.

Tema din acest an a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitei este „NU pot să aștept” („I can’t wait”)  și e legată de necesitatea intensificării eforturilor împotriva hepatitei virale, de importanța testării, dar și de găsirea unor soluții de administrare cât mai rapidă a unui tratament.

Forma de hepatită care necesită tratament pe viață

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, numărul mare de bolnavi este cauzat de lipsa informațiilor, de lipsa unor programe de screening, dar și de imposibilitatea obținerii unui diagnostic clar și a unui tratament adecvat.

„Hepatita se numără printre bolile cu un grad ridicat de transmitere de la o persoană bolnavă la una sănătoasă, inclusiv de la mamă la făt în momentul nașterii. De altfel, vorbim de aproape de 3 milioane de noi infecții în fiecare an. Cele mai multe cazuri înregistrate în România sunt cele cu hepatitele de tip A, B, C și D.

Cea mai simplă formă este hepatita A, numită și boala mâinilor murdare, care este și cel mai ușor de tratat și de prevenit.

Din păcate, tulpinile B și C sunt cele care, deși nu au o prevalență foarte mare, cauzează cele mai multe decese la nivel mondial, îndeosebi în țările cu un sistem sanitar precar. Mai mult, spre deosebire de tipul A, care poate avea o vindecare completă, în cazul hepatitei B, tratamentul se administrează toată viața, iar în cazul hepatitei D rata de vindecare este de doar 50%.

La nivel mondial vorbim însă și de o hepatită E, în Asia de Sud și Est”, spune dr. Monica Cialma, medic specialist boli infecțioase, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Hepatita misterioasă care afectează copiii

Potrivit statisticilor, hepatitele de tip B și C sunt și cele care pot duce la formarea unui cancer hepatic.

„Anul 2022 a adus însă și o nouă formă de hepatită, fără o cauză clară, căreia îi cad victime copiii. La mijlocul lunii iunie, la nivel mondial au fost identificați peste 900 de copii, din 35 de țări, care au prezentat o formă severă de hepatită acută de etiologie necunoscută. Copiii au vârstele între o lună și 14 ani.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, o mare parte dintre micuții infectați cu noua formă de hepatită s-au vindecat. Au existat însă mai multe cazuri de deces în rândul copiilor, iar câțiva zeci de copilași au avut nevoie de transplant de ficat”, precizează dr. Monica Cialma.

Eradicarea hepatitei la nivel mondial este un deziderat al Organizației Mondiale a Sănătății. Totodată, OMS urmărește până în 2030 reducerea cu 90% a cazurilor noi de infecție cu virusul hepatitelor B și C, reducerea cazurilor de hepatită care provoacă cancer și ciroză, ce duc la deces, cu până la 65%, dar și atingerea unui procent de 90% în ceea ce privește diagnosticarea persoanelor cu hepatită B și C și administrarea de tratament la cel puțin 80% dintre bolnavi.

Recomandare video
Dr. Mihaela Sebeni: mamografia, o investigație de o importanță covârșitoare de peste 120 de ani
Recomandări:
Vino în echipa noastră! Echipa DESCOPERĂ.RO caută coleg/colegă
Vino în echipa noastră! Echipa DESCOPERĂ.RO caută coleg/colegă
Alexandru Arșinel a murit! Adevărul din spatele bolilor care l-au răpus
Alexandru Arșinel a murit! Adevărul din spatele bolilor care l-au răpus