Remedii eficiente pentru dermatita atopică și psoriazis

  • Publicat:
Remedii eficiente pentru dermatita atopică și psoriazis
Sursa foto: Shutterstock

Aproximativ 30% din populația lumii de confruntă cu dermatita atopică. Statisticile arată că, în general, tinde să afecteze între 5% și 20% dintre copii și între 1% și 3% dintre adulți. În 60% din cazuri, debutul simptomelor bolii are loc în primii doi ani de viață. La vârsta pediatrică, ambele sexe sunt afectate în mod egal, în timp ce la vârsta adultă femeile sunt afectate predominant de dermatita atopică.

Factori genetici și de mediu, modificări ale sistemului imunitar, dar și anxietate și stres. Există mai multe cauze care favorizează apariția principalelor forme inflamatorii acute ale pielii.

Află mai multe despre dermatita atopică, factorii care o declanșează și soluții pentru rezolvarea acestei probleme.

Cum se manifestă dermatita atopică

Dermatita atopică este o boală inflamatorie a pielii caracterizată în faza acută prin leziuni exsudative (secreție apoasă din pielea afectată de procesul inflamator), roșeață, umflături și mâncărimi intense.

În faza cronică, dermatita se manifestă prin uscăciunea excesivă și întărirea pielii, însoțită de mâncărime.

Dermatita atopică este consecința unei alterări a funcției de barieră hidrolipidică a epidermei, stratul exterior al pielii. Astfel, pielea devine mai permeabilă, pierzând apă și demonstrând o expunere mai mare la agresiunea substanțelor externe potențial nocive, ne explică medicul balneolog Suzana Pretorian.

Dacă ești mamă, cu siguranță ai auzit de dermatita atopică sau poate chiar te-ai confruntat cu această neplăcere. Primele simptome ale eczemei ​​atopice apar în primele luni de viață. Și tocmai la copii, eczema atopică este cea mai frecventă.

Dermatita atopică dispare de obicei până la vârsta de zece ani, dar uneori această boală cronică, inflamatorie a pielii persistă până la vârsta adultă. Se estimează că 3% dintre copiii atopici vor fi adulți atopici.

Ce declanșează această afecțiune, care sunt cauzele?

Pe lângă factorul ereditar, și mediul poate fi o cauză a eczemei ​​atopice. Orașele cu poluare mai mare cresc riscul de a contracta dermatită atopică. Praful din casă, acarienii, polenurile sau alimentele alergene.

Ca urmare a faptului că bariera hidrolipidică a epidermei nu protejează suficient pielea, aceasta devine sensibilă (fragilă). Tot din acest motiv, pentru cei care suferă de atopie, un lucru aparent obișnuit precum o baie se poate transforma într-unul neplăcut. Nu numai în timpul îmbăierii, ci și în timpul activităților zilnice, alergenii pătrund în piele provocând inflamații și mâncărimi. Acest lucru duce la zgârieturi repetate, dăunând barierei pielii și mai mult.

Soluții pentru dermatita atopică

Bolile dermatologice pot fi tratate eficient în bazele de tratament de la Sovata, iar calitatea vieții persoanei cu această afecțiune este mult îmbunătățită. Mai exact, aici pot fi tratate dermatitele atopice (componenta alergică alimentară sau cutanată directă), eczemele cronice (infecții pe fondul scăderii imunității cutanate locale și generale) și psoriazisul cutanat.

În dermatitele atopice – mai ales în cazul copiilor de câteva luni, până la un an și chiar mai mult – se obține remisia completă a leziunilor în două săptămâni de tratament cu apă sărată și nămol extern, cu condiția respectării unor recomandări elementare de stil de viață sănătos (de exemplu alimentare). Atunci când factorul de întreținere predominant al eczemelor cronice este scăderea imunității și/sau stresul, acestea se pot vindeca în totalitate.

În schimb, psoriazisul cutanat nu se vindecă, dar se ameliorează net pentru o perioadă de minimum 3 luni, prin scăderea inflamației, palidarea eritemului, hidratare intensă și îndepărtarea scuamelor (efect de gomaj direct al cristalelor de sare din apa sărată și nămol), fără efectele adverse constatate la unele persoane, în cazul folosirii unora dintre remediile locale clasice (creme, unguente). Foarte important de menționat: apa sărată și nămolul conțin substanțe cu efect bacteriostatic direct, punctează balneologul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări:
Metoda japoneză care te vindecă în numai cinci minute
Metoda japoneză care te vindecă în numai cinci minute
Cum calmezi natural durerile înfiorătoare produse de calculii renali
Cum calmezi natural durerile înfiorătoare produse de calculii renali