Levantica (lavanda), mereu in slujba ta!

Mai tii minte planta aceea frumos mirositoare din dulapul bunicii? Ei bine, n-ar trebui sa stea doar in dulap, pentru ca levantica e perfecta atat pentru sanatate, cat si pentru frumusete. Iar impreuna vom descoperi numeroasele ei utilitati. Si iti mai pr
  • Publicat:
Levantica (lavanda), mereu in slujba ta!
Levantica, mereu in slujba ta!

In primul rand, levantica trebuie sa beneficieze de multa lumina si de vreme uscata ca sa fie folosita optim. Din ea se extrage pretiosul ulei de lavanda. Florile proaspete contin 0,5 – 1% ulei volatil, iar cele uscate 1 – 3%. Din levantica se prepara o multime de remedii inca din cele mai vechi timpuri. Poti sa le incerci si tu. Si iata cum:

Ceaiul calmant este recomandat in migrene, stari de anxietate, reumatism sau balonari.

Daca nu poti sa dormi bine, pune pe perna cateva picaturi de ulei de levantica.

Alunga repede stresul. De asemenea, daca ai nasul infundat, pui 5 picaturi de ulei intr-un vas cu apa fierbinte si inhalezi aburii. Mai mult, e dezinfectant si poate fi pus pe rani sau arsuri. In cazul arsurilor solare, se pun cateva picaturi de ulei de levantica in apa minerala si se stropeste locul afectat.

Uleiul de levantica poate fi folosit pentru masajul fetei. Sau, daca nu suporti senzatia, pui cateva picaturi in crema de fata si apoi te masezi.
   
Otetul de levantica se foloseste in caz de raceala, gripa sau daca avem febra, pentru frectii. Iar daca ne dorim sa il punem la salate, se adauga in el miere si sare. Intr-un litru de otet de vin se pun levantica, menta, salvie si se lasa 7 zile la macerat.
   
Levantica ajuta sa ne aparam de insecte in timpul verii. Se pun cateva picaturi de ulei de levantica in ulei de floarea-soarelui si se maseaza pielea care nu e acoperita de haine.
   
Si am ajuns si la secretul bunicii. In dulap, ca sa nu vina moliile, se pune levantica uscata printre haine.

Cu alte cuvinte, aceasta planta indispensabila in industria cosmetica are beneficii si pentru sanatatea si frumusetea noastra. In cazul in care o cultivam acasa insa trebuie sa avem grija sa stea tot timpul la soare, ca mai apoi sa ne folosim de proprietatile ei. Si neaparat, sa n-o uzi prea des ca ghiveciul sa nu retina apa.

Jeleu de levantica

Ingrediente: 4 cesti de apa, 6 cesti de zahar, o jumatate de ceasca de flori de levantica, sucul unei lamai, un plic de gelatina.

Mod de preparare: Intr-un vas potrivit se pune apa la fiert. Cand incepe sa clocoteasca, se adauga florile de levantica, se stinge focul si se acopera timp de 20 de minute. Se strecoara printr-o sita fina si se adauga gelatina cate putin, sa se dizolve bine. La sfarsit, se adauga zaharul si sucul de lamaie. Se pune iar vasul pe foc, amestecand mereu.

Se fierbe 3 minute, pentru un lichid semigelificat sau 5 – 6 minute, pentru un jeleu consistent si bine legat. Imediat dupa ce iei vasul de pe foc, torni jeleul in forme si il lasi sa se intareasca la temperatura camerei. Cele mai mari culturi de levantica din lume se afla in Grecia. De aici se aprovizioneaza mare parte din industria mondiala de cosmetice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”