Două ierburi destul de întâlnite în bucătărie ar putea avea beneficii surprinzătoare pentru sănătate, oferind protecție împotriva demenței și îmbunătățind memoria. Cercetările au arătat că în urma consumului de salvie și rozmarin pot apărea efecte pozitive care depășesc simpla aromatizare a mâncărurilor.
Descoperiri recente indică faptul că acidul carnosic, un compus prezent în ambele plante, poate reduce riscul bolii Alzheimer. Acest antioxidant cu efecte antiinflamatoare ar proteja celulele cerebrale de daunele asociate cu Alzheimerul. Într-un studiu revoluționar publicat în revista Antioxidants, oamenii de știință au creat o formă stabilă a acidului carnosic, numită diAcCA. Studiile preclinice au arătat că acest compus:
Se speră că acest compus va fi testat în curând pe oameni. Ce este cu adevărat interesant este că diAcCA se activează doar în regiunile inflamate ale creierului, ceea ce ar putea minimiza efectele secundare. Până acum, studiile pe șoareci nu au arătat toxicitate și au evidențiat îmbunătățiri semnificative ale cogniției, ceea ce alimentează speranțele pentru studii clinice umane.
Cercetătorii cred, de asemenea, că diAcCA ar putea ajuta și în tratarea altor boli inflamatorii, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și Parkinson.
În studiu mai este menționat un alt compus important din aceste plante: 1,8-cineolul, care:
Rozmarinul este, de asemenea, bogat în antioxidanți, care protejează celulele cerebrale de stresul oxidativ, un factor major în declinul cognitiv.
Citește și: Salvia, un remediu pentru colesterol, glicemie și digestie. Cum să prepari ceaiul de salvie
Un studiu din 2016 realizat de Universitatea Northumbria a descoperit că expunerea la aroma de rozmarin îmbunătățește memoria. În acest studiu:
Participanții din camera cu lavandă s-au simțit mai calmi și mai relaxați, dar au avut o scădere a performanței memoriei prospective.
Rozmarinul are o reputație istorică legată de memorie. Chiar și Shakespeare a spus că „rozmarinul e pentru aducere-aminte” și este considerat revitalizant. El a subliniat că rozmarinul îi face pe oameni mai alerți și ar putea fi foarte important pentru persoanele în vârstă, mai ales pentru a-și aminti să ia tratamentele la timp.
Foto: shutterstock
Surse: