Două ierburi folosite la gătit care scad riscul de Alzheimer. Shakespeare a spus că „e pentru aducere-aminte”

Două ierburi destul de întâlnite în bucătărie ar putea avea beneficii surprinzătoare pentru sănătate, oferind protecție împotriva demenței și îmbunătățind memoria.
  • Publicat:
Două ierburi folosite la gătit care scad riscul de Alzheimer. Shakespeare a spus că „e pentru aducere-aminte”
Două ierburi folosite la gătit care scad riscul de Alzheimer. Shakespeare a spus că „e pentru aducere-aminte”

Două ierburi destul de întâlnite în bucătărie ar putea avea beneficii surprinzătoare pentru sănătate, oferind protecție împotriva demenței și îmbunătățind memoria. Cercetările au arătat că în urma consumului de salvie și rozmarin pot apărea efecte pozitive care depășesc simpla aromatizare a mâncărurilor.

Ce spun studiile despre consumul de salvie și rozmarin?

Descoperiri recente indică faptul că acidul carnosic, un compus prezent în ambele plante, poate reduce riscul bolii Alzheimer. Acest antioxidant cu efecte antiinflamatoare ar proteja celulele cerebrale de daunele asociate cu Alzheimerul. Într-un studiu revoluționar publicat în revista Antioxidants, oamenii de știință au creat o formă stabilă a acidului carnosic, numită diAcCA. Studiile preclinice au arătat că acest compus:

  • îmbunătățește funcția memoriei
  • crește densitatea sinaptică
  • reduce proteinele asociate cu Alzheimer (precum amiloid-beta și tau)

Următorul pas: testarea pe oameni

Se speră că acest compus va fi testat în curând pe oameni. Ce este cu adevărat interesant este că diAcCA se activează doar în regiunile inflamate ale creierului, ceea ce ar putea minimiza efectele secundare. Până acum, studiile pe șoareci nu au arătat toxicitate și au evidențiat îmbunătățiri semnificative ale cogniției, ceea ce alimentează speranțele pentru studii clinice umane.

Cercetătorii cred, de asemenea, că diAcCA ar putea ajuta și în tratarea altor boli inflamatorii, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și Parkinson.

Ce alte beneficii mai are consumul de salvie și rozmarin?

În studiu mai este menționat un alt compus important din aceste plante: 1,8-cineolul, care:

  • ajută la prevenirea descompunerii acetilcolinei, un neurotransmițător esențial pentru memorie și învățare
  • susține performanța cognitivă, mai ales odată cu înaintarea în vârstă

Rozmarinul este, de asemenea, bogat în antioxidanți, care protejează celulele cerebrale de stresul oxidativ, un factor major în declinul cognitiv.

Citește și: Salvia, un remediu pentru colesterol, glicemie și digestie. Cum să prepari ceaiul de salvie

Beneficiile aromei de rozmarin

Un studiu din 2016 realizat de Universitatea Northumbria a descoperit că expunerea la aroma de rozmarin îmbunătățește memoria. În acest studiu:

  • 150 de participanți sănătoși cu vârsta de peste 65 de ani au fost plasați în camere cu aromă de rozmarin, lavandă sau fără nicio aromă.
  • A fost testată memoria prospectivă, adică abilitatea de a-ți aminti să faci ceva la un moment precis, cum ar fi luarea unui medicament.
  • Cei din camera cu rozmarin au avut rezultate cu 15% mai bune la teste și au fost mai vigilenți.

Participanții din camera cu lavandă s-au simțit mai calmi și mai relaxați, dar au avut o scădere a performanței memoriei prospective.

Rozmarinul are o reputație istorică legată de memorie. Chiar și Shakespeare a spus că „rozmarinul e pentru aducere-aminte” și este considerat revitalizant. El a subliniat că rozmarinul îi face pe oameni mai alerți și ar putea fi foarte important pentru persoanele în vârstă, mai ales pentru a-și aminti să ia tratamentele la timp.

Foto: shutterstock

Surse:

  • https://www.mdpi.com/2076-3921/14/3/293
  • https://theconversation.com/rosemary-has-been-linked-to-better-memory-lower-anxiety-and-even-protection-from-alzheimers-256920
  • https://www.northumbria.ac.uk/about-us/news-events/news/2016/04/herbs-that-can-boost-your-mood-and-memory/
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult