Ce condiment să pui în mâncare ca să slăbești. E bun și dacă ai gastrită sau te balonezi des

  • Publicat:
  • Actualizat:

Seminţele de chimen pot avea numeroase beneficii. Adăugate în salate sau tocănițe, acestea stimulează secreția de sucuri gastrice, îmbunătățind digestia. Astfel, probleme precum balonarea sau gazele în exces sunt ținute la distanță. Mai mult, acest condiment poate fi un aliat ideal pentru cei care urmează un regim pentru scăderea colesterolului. 

În alimentaţie, chimenul este folosit drept condiment în preparatele pe bază de varză, la murături (în unele zone), în tocăniţe de miel, porc, dar şi în unele salate sau deserturi, cu precădere la sărăţele sau covrigei.

Află mai jos ce beneficii pentru sănătate are chimenul.

Semințele de chimen ajută digestia

Semințele de chimen dulce au efect antispastic, stimulează metabolismul, sunt diuretice şi, nu în ultimul rând, previn îngrăşarea. Adaugă-le în salate sau tocănițe pentru o dietă mai eficientă.

Chimenul este eficient împotriva balonării şi a crampelor abdominale, calmant pentru gastrită, contra anorexiei, datorită efectului de stimulare a enzimelor pancreatice.

De asemenea, fitoterapia cu chimen este indicată în caz de astm bronşic, dureri de cap, răceală, anorexie, flatulenţă, astenie.

Adăugarea acestui condiment în mâncărurile grase stimulează secreția de sucuri digestive, făcând astfel alimentele mult mai ușor de digerat.

În plus, uleiurile eterice din chimen au efect antibacterian, fiind de ajutor în caz de toxiinfecții alimentare și diaree.

Ceaiul de chimen – bun pentru slăbit, reglează colesterolul

O cură de 4 săptămâni cu ceai de chimen, consumat în fiecare zi câte 2-3 ani, poate să scadă nivelul de colesterol „rău” din sânge.

De asemenea, infuzia poate fi eficientă în caz de colon iritabil, colită sau halitoză (mirosul neplăcut al respirației).

Ceaiul sau semințele de chimen stimulează metabolismul să ardă grăsimea cu până la 25%, ajutând astfel la scăderea în greutate mai rapid.

Eficient împotriva colicilor și asteniei

Infuzia din chimen creşte secreţia lactată şi îmbunătăţeşte calitatea laptelui matern, reduce incidenţa colicilor la sugari (deseori fiind combinată în acest scop cu infuzia de anason).

Totodată, este un bun stimulent digestiv pentru lipsa de poftă de mâncare și ajută la eliminarea viermilor intestinali. Este un condiment care poate ajuta la absorbția mai eficientă a fierului din alimentație.

Uleiul volatil conţinut de seminţele de chimen are efecte tonice şi favorizează circulaţia cerebrală. Are un efect expectorant (ajută la eliminarea excesului de secreţii de pe căile respiratorii), antiinflamator şi calmant.

Acest ulei mai este eficient ca adjuvant în tratarea micozelor, în cazul infecţiilor cu Candida albicans.

Tinctura de chimen este folosită împotriva asteniei psihice și a depresiei.

Infuzia se prepară din 1 linguriţă de semințe de chimen la 1 cană cu apă şi se beau 2-3 căni pe zi. Pentru sugari şi copii se prepară infuzia din jumătate de linguriţă de semințe la 250 ml de apă.

Consumul în exces de ceai de chimen, semințe sau alte preparate fitoterapeutice este toxic. Cereți întotdeauna sfatul medicului înainte de a urma o cură cu ceaiuri sau alte suplimente!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: