Binefacerile frigului și ale terapiilor cu șoc termic asupra stării de bine

  • Publicat:
  • Actualizat:
Binefacerile frigului și ale terapiilor cu șoc termic asupra stării de bine

Beneficiile frigului au fost recunoscute din cele mai vechi timpuri. Încă din 2500 î.Hr., în Egiptul Antic, temperaturile scăzute erau folosite pentru a trata inflamația și pentru a vindeca unele boli cunoscute la vremea aceea. Romanii au inventat Frigidarium, o cameră dotată cu o piscină cu apă rece, la care se ajungea după trecerea prin băile cu temperaturi mai ridicate. Această diferență termică permitea pielii să se regenereze, completând astfel un adevărat ritual de frumusețe și bunăstare.

În prezent, o experiență diferită, dar cu aceleași beneficii

Și chiar și astăzi, poate într-un mod previzibil și automat, beneficiem de efectele frigului într-un mod surprinzător, zilnic, în interiorul caselor noastre. Când avem febră și folosim jetul de apă proaspătă și rece pentru o ușurare imediată sau când folosim cuburi de gheață pentru a opri scurgerea tipică de sânge nazal care apare adesea vara.

Practic, avem toți receptorii de căldură și frig încorporați în pielea noastră. Receptorii de căldură reacționează la căldură, în timp ce receptorii reci reacționează la frig. Astfel, de fiecare dată când temperatura se schimbă, corpul trimite un semnal către creier, activând acești receptori. Prin urmare, corpul nostru intră în acest mod de supraviețuire, iar vasele de sânge reacționează diferit.
Pe măsură ce sângele curge sub acțiunea căldurii, vasele care irigă corpul cu sânge se deschid. În timp ce, atunci când există o scădere bruscă a temperaturii, acest lucru va direcționa sângele spre interior pentru a se încălzi și a proteja organele interne de frig. Acest proces stimulează circulația sângelui și ajută la scăderea toxinelor.

Deci, alternarea băilor fierbinți cu cele reci într-o singură sesiune înseamnă vase de sânge mai puternice și o circulație mai bună. O mai bună circulație a sângelui înseamnă mai multe substanțe antiinflamatorii, mai multe endorfine, mai mulți neutroni, mai mult oxigen și mai mulți hormoni.

Pe scurt, mai multe beneficii ale terapiilor cu șoc termic:

Efect antiinflamator

Unul dintre cele mai importante efecte atribuite frigului, ceea ce înseamnă că „terapia rece” bine cunoscută sub numele de crioterapie, găsește aplicații medicale și de reabilitare în tratamentul unor boli. Astfel, expunerea la frig determină o creștere vizibilă a oxigenului în țesuturile corpului și eliberarea anumitor hormoni. Datorită acestui fapt, edemele inflamatorii sunt reduse. În plus, frigul acționează ca un analgezic și ameliorează foarte mult durerea percepută.

Frigul te face să slăbești

Corpul nostru răspunde imediat la o mare varietate de stimuli, iar temperaturile scăzute nu fac excepție de la această regulă! Ca metodă de apărare, organismul folosește diverse mecanisme pentru a încerca să producă căldură și, astfel, să evite posibilele daune cauzate de frigul excesiv.

Această terapie ce combină căldura și frigul – cunoscută și sub numele de crioterapie cu șoc termic – poate, de asemenea, să ardă grăsimi și să îmbunătățească metabolismul, deoarece crește alimentarea cu sânge a organelor interne. Expunerea la temperatura de contrast determină organismul să-și crească rata metabolică pentru a produce căldură. Acest efect poate dura cinci până la opt ore după procedură, determinând organismul să „ardă” 500 până la 800 de calorii în următoarele ore. După mai multe proceduri, creșterea ratei metabolice tinde să dureze mai mult

Îmbunătățește starea de spirit

Protagonistele? Endorfinele eliberate în urma expunerii la frig! De altfel, endorfinele stau la baza multor procese: acestea sunt substanțe chimice produse de creier cu o activitate analgezică puternică și interesantă. Sentimentul de bunăstare rezultat este imediat perceptibil și foarte plăcut. În plus, endorfinele au capacitatea de a reduce nivelurile de stres, anxietate și crize ale apetitului (foarte des legate de aspecte psihologice).

În concluzie, expunerea la frig nu este singura modalitate de a stimula eliberarea endorfinelor, dar este – în mod natural – un motiv în plus pentru a încerca sesiunile de crioterapie.

Oferă beneficii asupra pielii și efect anti-îmbătrânire

Frigul încetinește activitățile celulare și întârzie, în consecință, îmbătrânirea pielii. Fibrele de colagen care alcătuiesc straturile profunde ale pielii obțin numeroase beneficii de la frig. În primul rând, elasticitatea naturală a pielii este promovată. În plus, porii sunt îngustați, cearcănele tind să dispară și îmbătrânirea celulară este mult încetinită. Pielea este revitalizată după prima ședință, iar rezultatele devin din ce in ce mai evidente.

Poți avea tratamente simultan pentru sănătate și relaxare

Sarcinile de zi cu zi, viața agitată și într-un continuu ritm alert nu-ți dau pace? Stresul este partenerul tău zilnic de care cu greu mai poți să scapi? Încearcă o vacanță tratament, chiar și câteva într-o stațiune balneară, unde poți alege câteva metode de relaxare a corpului și a minții, dar și cu beneficii pentru sănătatea ta.

La Băile Govora ai la dispoziție o multitudine de tratamente, într-o oază de liniște și pace pentru trup și suflet, o ședere la spa care te va relaxa și reînvigora. Aici poți profita de beneficiile terapiilor cu șoc termic precum crioterapia, fântâna cu gheață sau shock duș.

Crioterapia
Crioterapia este un tratament terapeutic inovator și natural care exploatează beneficiile terapiei prin frig, fiind complet sigur și fără contraindicații la persoanele sănătoase.

Crioterapia sau terapia prin frig se practică de secole sub diverse forme (comprese reci, gheață etc). În ultimii ani, ea a fost redescoperită datorită studiilor și tehnologiilor de care dispunem. Aceasta constă în răcirea pielii cu ajutorul aerului rece. Răcirea rapidă și controlată are ca efect stimularea întregului organism, cu multiple beneficii asupra corpului și a minții.

Fântâna cu gheață –
Palace Băile Govora îți pune la dispoziție Fântâna cu gheață pentru a te răcori la ieșirea din saună sau de la altă terapie caldă. Atuul ei? Revitalizează și dă fermitate pielii! Recomandare: pentru cele mai bune rezultate, folosește fântâna cu gheață de mai multe ori pe parcursul unei ședințe Spa.

Shock duș
Vedeta Spa-ului din cadrul resortului – Shock duș – este o alternativă la dușurile reci tradiționale. Dintr-un ciubăr din lemn special de iroko sau kambala, 25-30 litri de apă rece sunt pregătiți să-ți răcorească atât capul, cât și trupul, după procedurile de saună. Acest tip de duș „șoc” este oarecum o alternativă la bazinele de scufundare în apă rece sau la ieșirea în zăpada rece după sauna fierbinte.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia