Beneficiile unei împachetări cu nămol

Nămolul a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru a calma și trata inflamațiile musculare, reumatismul, bolile dermatologice și durerile articulare, precum și pentru a îmbunătăți tonusul și elasticitatea pielii.
  • Publicat:
Beneficiile unei împachetări cu nămol

Cu toate acestea, împachetarea cu nămol și terapia cu nămol în general supune organismul la un stimul mai intens decât alte tratamente balneare și nu este potrivită pentru toată lumea.

Care sunt beneficiile unei împachetări cu nămol asupra pielii și sănătății

Pe scurt terapia cu nămol are aceste beneficii:

  • Ajută tratarea afecțiunilor reumatice și a unor afecțiuni ale aparatului locomotor.
  • Ajută în tratarea afecțiunilor dermatologice (dermatitele atopice, eczemele cronice și psoriazisul cutanat), are și efect emolient, de hidratare şi regenerare (inclusiv antirid) la nivelul pielii.
  • Reechilibrează sistemul neuroendocrin (efect direct antistres, respectiv efect de stimulare a glandelor endocrine epuizate prin stres – tiroidă, suprarenale, ovare).
  • Ajută în tratamentul infertilității feminine și cazul altor afecțiuni precum boala inflamatorie cronică pelvină, sindromul premenstrual, dereglările de ciclu menstrual.
  • Prin efectul intens antiinflamator, analgezic și hidratant ajută la scăderea edemelor.
  • Ajută la regenerarea țesuturilor din profunzime (efect biotrofic).
  • Ajută în stimularea/creșterea imunității locale și generale.

Proprietățile nămolului sunt legate de afecțiunile tratate

Suzana Pretorian, medic balneolog în cadrul Ensana Health Spa Hotels, ne explică proprietățile nămolului sapropelic extras din Lacul Ursu: „Nămolul de Sovata conține substanțe minerale (în special clorură de sodiu), respectiv organice (acizi humici, vitamine și auxine: estrogen și progesteron asemănător hormonilor umani feminini) în concentrații înalte. Acest tip de nămol este utilizat în prevenirea și tratarea afecțiunilor ginecologice, reumatice și dermatologice, precum și pentru efectul antistres.”.

Terapiile cu nămol se practică în multe locuri, nămolul din Lacul Ursu are ceva în plus, auxinele. Acestea sunt un grup de hormoni ai plantelor care acționează ca regulatori ai creșterii și dezvoltării plantelor, prezent în lacul Ursu.

Auxinele reprezintă cheia succesului în tratamentul infertilității feminine, post-tratament, cu nămol obținându-se o activare de durată (circa 6 luni) a funcției ovarelor. Principalele cauze de infertilitate feminină pentru care s-a dovedit eficient tratamentul cu nămol sunt îngustarea trompelor uterine, insuficiența ovariană, sindromul de ovare polichistice, pierderile repetate de sarcină prin insuficienta dezvoltare a endometrului, la care se adaugă pregătirea uterului pentru fertilizare in vitro (crește șansa implantării embrionului) și amânarea instalării menopauzei. De asemenea, terapia cu nămol ameliorează afecțiuni precum boala inflamatorie cronică pelvină, sindromul premenstrual, dereglările de ciclu menstrual.”, punctează medicul Suzana Pretorian.

În cazul tratamentelor pentru afecțiunile aparatului locomotor nămolul sapropelic din Lacul Ursu tratează artrozele cu diverse localizări – inclusiv coloana vertebrală, hernii de disc, stările postoperatorii și post-traumatice, tendinite, osteoporoză, fibromialgie, deformări ale coloanei vertebrale (scolioză, lordoze, cifoze). După tratamentul cu nămol, timp de șase luni – un an se menține mobilitatea articulară, capacitatea de efort crescută, și nu reapar durerile musculo-articulare anterioare (efect de durată).

Care sunt contraindicațiile pentru împachetarea cu nămol

Dincolo de valoarea terapeutică a nămolului și de rezultatele impresionante obținute în urma tratamentelor cu nămol, unele persoane nu pot beneficia de atuurile nămolului. În acest sens trebuie precizat că principalele contraindicații pentru utilizarea nămolurilor ca tratament medical sunt următoarele afecțiuni/situații: artropatii acute; epilepsie; sarcină; menstruație; ulcere hemoragice.

În orice caz, înainte de a urma un tratament cu nămol, este întotdeauna indicat să te adresezi medicului tău curant pentru a stabili dacă îndeplinești sau nu condițiile aplicării unei astfel de terapii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Condimentul salvator pentru pacienții cu diabet
Condimentul salvator pentru pacienții cu diabet
Metoda japoneză care te vindecă în numai cinci minute
Metoda japoneză care te vindecă în numai cinci minute