4 plante pentru un ficat sănătos

Ficatul este cel mai mare şi important organ al corpului nostru care realizează sute de operaţiuni simultane în scopul reglării circulaţiei sângelui, fabricării aminoacizilor şi substaţelor regeneratoare, având rol fundamental în detoxifierea substanţelor intrate în organism. Dacă ficatul este responsabil de eliminarea toxinelor din organism, nu trebuie detoxifiat şi el?
  • Publicat:
4 plante pentru un ficat sănătos

Ficatul este cel mai mare şi important organ al corpului nostru care realizează sute de operaţiuni simultane în scopul reglării circulaţiei sângelui, fabricării aminoacizilor şi substaţelor regeneratoare, având rol fundamental în detoxifierea substanţelor intrate în organism.

Dacă ficatul este responsabil de eliminarea toxinelor din organism, nu trebuie detoxifiat şi el?

 
Chiar dacă analizele ies bine, iar ficatul pare a fi în regulă, nu trebuie să uităm că acesta se află în fiecare zi sub presiunea tuturor substanţelor chimice introduse în organism care afectează funcţiile hepatice, ne atenţionează specialiştii.
 
Ficatul filtrează substanţele intrate, el fiind organul unde iau naştere imunoglobulinele cu rol în imunitate, aici se reglează sensibilitatea faţă de temperatură şi se secretă fierea care permite digestia grăsimilor.

Plantele medicinale sunt o sursă sigură şi la îndemână în detoxifierea ficatului. Amurariul, anghinarea, frunzele de măslin şi păpădia protejează funcţiile hepatice de ameninţările de zi cu zi, oferind soluţii pentru ieşirea organismului din starea de oboseală continuă.

 
Având un conţinut bogat în silimarină, aminoacizi, lipide şi acid fumaric, amurariul este indicat în tratamentul afecţiunilor inflamatorii ale ficatului, hepatitelor acute sau cronice, etilismului, cirozei hepatice şi în diverse intoxicaţii care afectează celula hepatică.

Anghinarea este cunoscută pentru facilitarea digestiei prin secreţia biliară, favorizând eliminarea sucurilor biliare în duoden. Datorită conţinutului bogat în didepside, acizi clorogenic şi a flavonoidelor, anghinarea ajută la reducerea colesterolului în organism, stimulează ficatul să secrete suc biliar şi contribuie la regenerarea celulelor hepatice, fiind şi un bun diuretic.

Cât despre frunzele de măslin sunt deosebite pentru că înglobează un compus numit oleuropeină, a cărui valoare derivă din faptul că este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali ce împiedică depunerea colesterolului rău pe artere şi îmbătrânirea prematură a celulelor.

De asemenea, proprietăţile frunzelor de măslin au un efect important în împiedicarea procesului de oxidare a organismului, ajută şi stimulează digestia reglând totodată şi tensiunea arterială.

Păpădia însă este o plantă excelentă pentru tratarea ficatului. Se folosesc toate părţile florii, în special radăcina ca remediu de bază.

 
Atenţie! Sucul proaspăt de fructe sau legume, consumul regulat de ceai şi apă, exerciţiile fizice, precum şi un somn odihnitor trebuie să facă parte dintr-un stil de viaţă eficient în detoxifiere a ficatului.   
 
 
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia