Primul ajutor în caz de entorse – un medic ortoped îţi explică ce să faci

În caz de entorsă, pacientul simte o durere, apoi începe să apară edemul urmat de apariţia echimozelor şi imposibilitatea de a merge normal cu membrul respectiv
  • Publicat:
Primul ajutor în caz de entorse - un medic ortoped îţi explică ce să faci
Primul ajutor în caz de entorse - un medic ortoped îţi explică ce să faci, foto Shutterstock

Entorsa reprezintă o leziune de ţesut moale, a tendoanelor şi ligamentelor, care suferă o întindere sau chiar o ruptură. Cel mai des se întâmplă în urmă unei mişcări de inversiune sau eversiune a acesteia. Dr. Tarek Nazer, chirurg Ortopedie Traumatologie, specializat în Medicină sportivă şi biomecanica genunchiului, Preşedintele Asociaţiei Europene de Artroscopie şi Chirurgie minim invazivă, explică câte grade are o entorsă şi ce măsuri de prim ajutor se impun.


Câte grade de entorse avem?

Entorsele pot fi împărţite în trei grade:

  • gradul I – atunci când pacientul suferă o mică întindere a ligamentelor însoţită de un uşor edem local;
  • gradul II – când se produce o întindere mai puternică sau ruperea parţială a ligamentelor cu apariţia edemului şi a unei zone de echimoză locală şi durere la atingerea zonei afectate;
  • gradul III – este caracterizat prin ruperea completă a ligamentelor, cu edem şi echimoze avansate şi imposibilitatea de sprijin pe membrul afectat şi durere fără a atinge zona respectivă.
     

Entorse – semne şi simptome

Primele simptome apar când persoana îşi dă seama că a făcut o mişcare greşită sau a suferit un traumatism local. Pacientul simte o durere, apoi începe să apară edemul (umflătură) urmat de apariţia echimozelor şi imposibilitatea de a merge normal cu membrul respectiv. De asemenea, se poate auzi o pocnitură, în cazuri de entorse avansate.

Imediat ce pacientul resimte un disconfort, ar trebui să nu mai calce pe membrul afectat şi să recurgă la aplicaţii locale reci, pentru a reduce din apariţia edemului în zona respective, să ţină piciorul ridicat şi să se prezinte la medic pentru consultaţie şi tratament complet.
Medicul va examina pacientul după ce efectuează o anamneză atentă şi va palpa zona afectată pentru a stabili gravitatea leziunii. De asemenea, se vor efectua examene imagistice precum radiografii şi ecografie sau rezonanţă magnetică nucleară (RMN), în funcţie de simptome.

Care sunt măsurile de prim ajutor în caz de entorsă?

Oprirea imediată a activităţii pe care o desfăşurăm  şi aplicarea tehnicii RICE (Rest, Elevation, Compresion, Ice). După ce oprim activitatea fizică, piciorul trebuie ridicat deasupra nivelului inimii pentru a reduce riscul de apariţie a edemului local. Se aplică o faşă elastică cu o tensiune mică, nu foarte mare pentru a nu opri circulaţia sanguină, şi se aplică local gheaţă învelită într un prosop pentru a reduce riscul de edem şi aparţia echimozelor. Este recomandat ca în cel mai scurt timp să ne prezentăm la cel mai apropiat spital pentru o evaluare completă efectuată de către un medic specialist. 

Ce este entorsa de gleznă?

Entorsa de gleznă este o leziune care se produce prin răsucirea ligamentelor ce o susţin. Apare în urma unui traumatism sau a unei mişcări greşite a gleznei. Aceasta este una din cele mai frecvente entorse întâlnite în Ortopedie, pacienţii fiind atât tineri, cât şi vârstnici.
 

Tratament şi recuperare în caz de entorsă

În funcţie de gradul de afecţiune diferă şi metodele de tratament. În gradele mai uşoare va fi suficientă purtarea unei faşe elastice însoţită de repaus parţial şi gheaţă aplicată local, poziţia proclivă a piciorului, tratament antialgic şi antiinflamator local şi oral, timp de 10 zile. În cazurile avansate este necesară imobilizarea gleznei în atelă gipsată pentru o perioadă de 7-10 zile, pentru a permite reducerea edemului şi leziunilor ligamentare, necesitatea unei perioade de repaus pentru a grăbi vindecarea protejând ţesuturile de mişcări.

În cazurile mai grave, unde există şi instabilitate articulară din cauza rupturii grave a ligamentelor care susţin glezna, este necesar tratamentul chirurgical. Operaţia constă în sutură sau reconstrucţia ligamentelor afectate, însă în această ultimă fază se ajunge foarte rar.

Sfatul medicului: Nu neglijaţi această problemă de sănătate! În orice tip de leziune/entorsă a gleznei, nu ezitaţi să cereţi mereu sfatul unui medic specialist pentru o evaluare şi un examen local complet!

Dr. Tarek Nazer, chirurg Ortopedie Traumatologie, specializat în Medicină sportivă şi biomecanica genunchiului, Preşedintele Asociaţiei Europene de Artroscopie şi Chirurgie minim invazivă

Dr Tarek Nazer

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: