Dr George Sirețeanu: Gastric sleeve-ul este singura soluție în tratamentul obezității

Operația de gastric sleeve este o variantă importantă în obezitate.
Dr George Sirețeanu: Gastric sleeve-ul este singura soluție în tratamentul obezității

Intervenția de gastric sleeve poate fi singura soluție penstru obezitatea cronică, spun specialiștii. Publicul larg consideră că, în general, obezitatea este cauzată de o lipsa acută de voință și că poate fi remediată prin sport și diete la modă. Pe de altă parte, medicii și cercetătorii în domeniu au ajuns la concluzia că unele persoane au trăsături genetice și hormonale care le fac mai susceptibile la a deveni obeze. Tot aceștia consideră obezitatea a fi o boală complexă cronică, asemănătoare cancerului. Printre medicii care consideră că în cazul obezității severe chirurgia bariatrică a rămas cel mai bun tratament se numără și George Sirețeanu, medic primar chirurgie generală, competențe în chirurgia bariatrică.

Numărul de cazuri medicale ce necesită chirurgie bariatrică a crescut mult mai puternic în ultimii ani. “Studiile de înaltă calitate privind rezultatele pe termen lung asupra sănătății persoanelor cu obezitate care au suferit o intervenție chirurgicală arată, în medie, că sunt capabili să piardă cantități semnificative de greutate și chiar să inverseze sau să prevină afecțiunile legate de obezitate, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare, apnee de somn, etc. “, spune chirurgul George Sirețeanu. Beneficiile intervenției chirurgicale bariatrice par să depășească în mare măsură efectele negative ale acesteia și se transformă într-un adevărat ajutor pentru persoanele care se luptă cu numărul impresionanat de kilograme.

 

Gastric sleeve: ce este

 

Gastric sleeve-ul sau gastrectomia longitudinală este, în prezent, cea mai cunoscută și utilizată intervenție bariatrică. “În primul rând pentru că este o procedură ireversibilă, care permite obținerea unei pierderi ponderale importante, spre deosebire de alte tipuri de operații bariatrice. În al doilea rând pentru că, postoperator, pe lângă scăderea în greutate, sunt diminuate și riscurile asociate obezității, odată cu creșterea calității vieții pacientului”. Operația de micșorare a stomacului, așa cum este cunoscută în mod popular, este eficientă pentru că favorizează pierderea în greutate prin 3 mecanisme:

  • Limitează cantitatea de alimente ingerate, grație volumului redus al stomacului, ale cărui dimensiuni mici nu permit consumarea unei cantități mari de mâncare;
  • Diminuează, uneori până la dispariție, senzația de foame, prin scăderea secreției grelinei (hormonul foamei);
  • Modifică flora bacteriană din stomac, ceea ce duce la modificarea percepției gustului și apetenței pentru anumite alimente.

 

Gastric sleeve: beneficii

 

Chirurgul George Sirețeanu ne-a enumerat beneficiile intervenției de tip gastric sleeve. Pe lângă scăderea drastică în greutate, care va îmbunătăți calitatea vieții, gastric sleeve-ul a înregistrat numeroase beneficii suplimentare pentru pacienții care apelează la acest tip de operație. Factorii de risc cardio-metabolici (hemoglobină glicozilată, glicemia serică, tensiunea arterială, trigliceridele, colesterolul) vor fi reduși; se va îmbunătăți sau, ideal, se va remite diabetul  și hipertensiunea arterială; se vor îmbunătăți funcțiile pulmonare (de exemplu, pacienții nu vor mai suferi de apneea în somn cauzată de obezitate); se va îmbunătăți funcționarea ficatului, până la 85% dintre pacienții cu steatoză hepatică ajungând să aibă un ficat normal după gastric-sleeve; se va îmbunătăti funcția renală și se vor ameliora afecțiunile osteo-articulare.

 

Obezitatea la gravidă

 

Dacă ne referim strict la cazul obezității femeii în timpul sarcinii, această afecțiune este considerată a fi o problemă care ridică riscuri atât pentru mamă cât și pentru copil. Pentru viitoarea mamă, asocierea obezității cu sarcina presupune un risc crescut de avort spontan, diabet gestațional, boală hipertensivă a sarcinii, inclusiv hipertensiune proteinurică gestațională cu consecințe mulți-sistem .

Sarcina este mai probabil să se prelungească, în timp ce travaliul este mai probabil să fie dificil, necesitând de cele mai multe ori abordarea nașterii prin cezariană, ceea ce aduce un risc crescut de infecție, tromboembolie și debilitare. “În cazul fătului, riscurile asociate cu adipozitatea maternă includ probleme care apar din prematuritatea iatrogenă, macrosomie (bebelușii mari) și traumatisme la naștere precum distocia umărului. Bebelușii mari au în sine o predispoziție la adipozitate și tulburări metabolice în copilărie și în viața ulterioară.  Așadar obezitatea în cazul femeilor gravide poate duce la apariția unui adevărat cerc vicios, supunand și generațiile viitoare riscului dezvoltării obezității”, menționează medicul George Sirețeanu. Toate aceste riscuri la care se supune femeia ce își dorește o sarcina sănătoasă, pot fi îndepărtate cu ajutorul chirurgiei bariatrice.

 

Cum funcționează operația de gastric sleeve

 

Operațiile bariatrice funcționează prin reducerea dimensiunii stomacului și prin suprimarea hormonilor legați de foame și sațietate. Îndepărtarea celei mai mari părți a stomacului și reducerea astfel a volumului acestuia, va determina pacienții să consume mai puține calorii. Așadar intervenția bariatrică restricționează cantitatea de alimente pe care oamenii o pot consuma, însă, pentru că cea mai mare marte a stomacului este rezecată, acesta nu va putea absorbi atâtea calorii și substanțe nutritive pe cât o făcea înainte. În concluzie, procesul de slăbire este “încurajat” atât prin lipsa de spațiu ( noul volum al stomacului, după rezecție, este de 80-100 gr), cât și prin miscorarea cantității de calorii consumate.

Mai mult, un lucru pe care nu îl va face nicio dietă vreodată, este suprimarea hormonilor care afectează foamea și sațietatea, cum ar fi grelina (cunoscut sub denumirea de “hormonul foamei”), odată cu rezecarea unei părți importante din stomac.

Un alt motiv posibil pentru care funcționează intervenția chirurgicală gastric sleeve este că poate reajusta rată metabolică a corpului, facilitând menținerea pierderii în greutate. Odată cu îndepărtarea sursei hormonului foamei, metabolismul va trece printr-un proces de resetare.

Din fericire, pentru că cercetătorii au reușit să identifice grăsimea corporală (în special grăsimea viscerală internă) că fiind o cauză majoră a inflamației și a unui sistem imunitar compromis, aceștia au reușit să și observe îmbunătățirile atunci când grăsimea corporală este redusă. Într-un studiu pe pacienții obezi care au slăbit cu restricție calorică și chirurgie bariatrică, cercetătorii au observat o reducere semnificativă a activării sistemului imunitar, ceea ce înseamnă mai puțînă inflamație. Efectele unei compoziții corporale îmbunătățite și sănătoase sunt extraordinare, dintre care cel mai important ar fi reducerea inflamației generale a corpului și funcționarea corectă a sistemului imunitar.

 

Obezitatea și cancerul

 

Obezitatea a fost, în nenumărate rânduri, asociată cu apariția cancerului. Dovezi mai puternice pentru o relație între scăderea în greutate și riscul de cancer provin din studiile efectuate asupra persoanelor care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică (intervenție chirurgicală efectuată la nivelul tractului digestiv cu scopul de a induce scăderea în greutate). Persoanele obeze care au intervenții chirurgicale bariatrice par să aibă riscuri mai mici de apariție a cancerului secundar obezității decât persoanele obeze care nu au o intervenție chirurgicală bariatrică. De exemplu, obezitatea este asociată cu riscuri crescute de limfedem la supraviețuitorii de cancer de sân și incontinență la supraviețuitorii de cancer de prostată tratați cu prostatectomie radicală. Moartea la pacienții cu mielom multiplu este cu 50% mai probabilă pentru persoanele cu obezitate extremă, comparativ cu persoanele cu greutate normală. Mai multe studii clinice randomizate la supraviețuitori ai cancerului de sân au raportat intervenții de pierdere în greutate care au dus atât la pierderea în greutate, cât și la modificări benefice ale biomarkerilor care au fost legate de asocierea dintre obezitate și prognostic.

Cercetătorii în domeniul bariatric au ajuns la o concluzie privind apariția epidemiei de obezitate: nu lipsa informării corecte și la timp despre modalitățile diferite de intervenții chirurgicale în cazul persoanelor obeze a dus la apariția atâtor cazuri, în așa scurt timp, ci schimbările remarcabile apărute în mediul alimentar sunt vinovatele pentru acest fenomen. Nu există nicio îndoială că peisajul nostru alimentar a crescut oportunitățile de exprimare a genelor și trăsăturilor legate de obezitate. Prevenirea cazurilor viitoare de obezitate va necesită facilitarea consumului sănătos și a activității fizice corecte. Dar se menține  încă prezența problema cu privire la ce trebuie făcut pentru persoanele care se luptă cu obezitate severă în prezent. Și cea mai bună sursă de oportunitate rămâne chirurgia bariatrica (gastric-sleeve-ul).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. George Sireţeanu - Medic primar Chirurgia Obezitatii (Bariatrica) si Chirurgie Generala
Dr. George Sireţeanu este Medic Primar specializat in Chirurgie Bariatrică, Chirurgie ginecologică, Chirurgia colo-rectală, Chirurgia sânului si Chirurgia hepato-biliară, cu o experiență de peste 13 ani în chirurgie, validată prin peste 2500 de pacienți operați. SPECIALIZARE ÎN FRANȚA ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân