Românii, tot mai interesaţi de aparatele dentare invizibile, în timpul pandemiei de coronavirus

Pe timpul pandemiei de coronavirus, creşterea interesului pentru aparatele dentare invizibile a crescut.
  • Publicat:
Românii, tot mai interesaţi de aparatele dentare invizibile, în timpul pandemiei de coronavirus
FOTO: shutterstock / Românii, tot mai interesaţi de aparatele dentare invizibile, în timpul pandemiei de coronavirus

Pandemia de coronavirus a dublat cererea pentru aparate dentare ȋn iulie 2020 faţă de ȋnceputul anului, susţin tot mai mulţi medici stomatologi şi companii de profil. Se pare că unul dintre principalele motive ar fi că oamenii care se temeau de aspectul neplăcut al gurii, cauzat de aparatele metalice, şi-au risipit acum această grijă, având ȋn vedere că lucrează predominant de acasă, iar când ies, trebuie să poarte mască. Un alt motiv este apariţia pe piaţa din România a unor aparate dentare invizibile, care au la bază tehnologie de ultimă generaţie şi care oferă pacienţilor nu doar beneficii de natură estetică, ci şi mai mult confort.

Până nu demult, purtarea aparatelor dentare era percepută ca fiind un tratament destinat copiilor, iar adulţii, în ciuda problemelor ortodontice, evitau să apeleze la această soluţie, majoritatea fiind convinşi că nu se mai pot îndrepa lucrurile la maturitate. Ultimii ani au au adus, însă, o schimbare de mentalitate, datorată atât educaţiei, cât şi pomovării unor soluţii moderne şi inovatoare.

Aparatele dentare invizibile: beneficii şi rezultate

De cele mai multe ori, interesul pentru aparatele dentare începe din motive de natură estetică. Persoanele nu sunt mulţumite de aspectul zâmbetului, fie pentru că au dinţi înghesuiţi ori spaţieri dentare. Noi, ȋnsă, după prima consultaţie, le explicăm că tratamentul ortodontic nu îmbunătăţeşte doar aspectul zâmbetului, ci tratează malocluzia. Ocluzia (muşcătura) incorectă este un factor de risc ridicat pentru alte patologii dentare şi poate afecta starea generală de sănătate. În strânsă legătură cu problemele ocluzale sunt şi disfuncţiile deglutiţiei, respiraţiei, masticaţia şi problemele de digestie ce pot apărea în urma masticaţiei defectuoase, probleme posturale şi dureri cauzate de acestea, migrene, chiar şi probleme comportamentale. Poziţia limbii în cavitatea orală este, de asemenea, foarte importantă. Atunci când vârful limbii atinge punctul său ideal de sprijin aflat pe bolta palatină (cerul gurii), prin receptorii din zona respectivă, stimulează producţia de noradrenalină şi poate influenţa modul în care reacţionăm la stres, capacitatea de atenţie şi memorie, flexibilitatea comportamentală, postura şi echilibrul”, ne-a explicat Dr. Cristina Cerreoni, medic stomatolog, specialist ȋn ortodonţie şi ortopedie dento-facială.

Deşi numărul românilor care apelează la tratamentele ortodontice este ȋn creştere, sunt şi pacienţi care refuză, ȋn continuare, să poarte aparat dentar. În cazul aparatelor clasice fixe, principalele motive de refuz ţin de experienţa neplăcută de purtare: durere, aspectul zâmbetului pe durata tratamentului, limitările legate de alimentaţie, igienizarea îngreunată etc.

Cea mai mică rată de refuz o au, ȋn schimb, aparatele dentare invizibile. Acestea nu oferă doar un aspect natural, ci şi mai mult confort şi o perioadă mai scurtă de tratament.

„De mai puţin de un an, pacienţii din România au acces la cea mai avansată tehnologie din domeniu. Mă refer aici la ortodonţia digitală, susţinută prin gutierele transparente Nuvola, create de unul dintre liderii laboratoarelor de tehnică ortodontică la nivel european. Inovaţia sistemului Nuvola OP implică un dispozitiv flexibil numit Axel, dezvoltat în exclusivitate de către un grup italian pentru a obţine rezultatele dorite într-un mod stabil şi în cel mai scurt timp posibil. Cu acest dispozitiv bio-funcţional, Axel, pacientul face o serie de exerciţii timp de 30 de minute/zi. Exerciţiile stimulează articulaţiile/suturile craniene şi au un rol important în corectarea stabilă a ocluziei, scurtarea duratei tratamentului ortodontic şi minimizarea riscului de recidivă.

Pe lângă Axel, şi gutierele Nuvola au o serie de caracteristici unice, precum pinii linguali- mici butoni aflaţi în spatele incisivilor centrali, care conduc limba către poziţia sa ideală în cavitatea orală. Limba este un muşchi cu rol important în dezvoltarea corectă a oaselor craniene şi a poziţiei dinţilor. De asemenea, gutierele au şi zone de întărituri anatomice dispuse conform suturilor palatine, care ajută în gestionarea asimetriilor morfofuncţionale.

Datorită sistemului OP, Nuvola este potrivit unei game largi de cazuri, de la cele mai simple, la cele severe de înghesuiri dentare, la spaţieri interdentare, ocluzie clasa II şi III, deep bite, retracţia mandibulei etc. Ȋn plus, tratamentul este de 2 ori mai rapid decât aparatele dentare clasice – de regulă, durează sub 12 luni. Până în prezent, din portofoliul nostru de pacienţi, cel mai scurt tratament a fost de 4 luni, iar cel mai lung, pentru un caz mai complex, are o durată de 18 luni”, a completat Dr. Cristina Cerreoni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân