Obiceiuri alimentare corecte pentru protejarea fațetelor dentare

  • Publicat:
Obiceiuri alimentare corecte pentru protejarea fațetelor dentare
Sursa foto: Pexels

Fațetele dentare au scopul de a oferi un zâmbet mai estetic unei persoane, fie că este vorba despre dinți cu o formă neregulată, distanțați sau colorați în anumite nuanțe. Fațetele sunt, de altfel, unul dintre cele mai populare tratamente cosmetice dentare, pentru că pot schimba radical aspectul feței, într-un mod rapid și nedureros.

Majoritatea problemelor legate de fațetele dentare care pot apărea sunt cele asociate cu o utilizare greșită sau o îngrijire necorespunzătoare, la fel ca în cazul dinților naturali. Unul dintre factorii care pot influența aspectul fațetelor dentare este dieta. Iată mai jos câteva sfaturi privind alimentația corectă a persoanelor care au apelat la acest tratament cosmetic.

Ce sunt fațetele dentare

Fațeta dentară este o peliculă din ceramică, porțelan sau compozit subțire, lipită de fața vizibilă a dinților incisivi și canini. Fațetele se aplică pe dinți sănătoși, motiv pentru care, dacă alegi acest tratament cosmetic, este recomandat un consult prealabil la medicul dentist.

O radiografie dentara și o examinare făcută de medic sunt necesare pentru evaluarea stării de sănătate a dinților. Există două tipuri de tehnici pentru fixarea fațetelor dentare: cu pregătire prealabilă sau fără pregătire. Prima presupune o procedură minim-invazivă prin care se șlefuiește smalțul, înainte de lipirea fațetele dentare. Cealaltă nu necesită nicio intervenție asupra dinților în prealabil.

După aplicarea de fatete dentare, poti folosi o periuță de dinți manuală sau electrică, cu peri moi. Completează periajul folosind ața dentară.

Alimentația recomandată în cazul fațetelor dentare

Fațetele dentare, indiferent de materialul din care sunt realizate, se pot desface sau fisura la contactul cu alimente foarte dure și/ sau lipicioase. Este recomandat să nu consumi:

  • nuci și dulciuri precum caramele, nuga și ciocolată tare, dar nici coajă de pâine sau produse de panificație crocante. În plus, alimentele cu un conținut ridicat de zahăr pot eroda și smalțul dinților naturali, care devin astfel  mai vulnerabili la carii. În unele cazuri, acest lucru determină o sensibilitate dentară în jurul liniei gingiilor sau chiar inflamarea și sângerarea acestora.
  • fructe și legume crocante întregi, precum merele și morcovii. Soluția nu este să renunți la ele, pentru că sunt pline de vitamine și minerale și alte substanțe necesare unei alimentații sănătoase, ci să le tai bucățele și să le mesteci între măsele.
  • floricelele de porumb sunt moi la exterior, dar fragmente din acestea pot rămâne blocate între dinți mult timp și pot cauza carii și alte probleme mai grave. De asemenea, miezul lor poate fi considerat tare și poate chiar să provoace ruperea unui dinte.
  • alimente și băuturi care conțin coloranți și care pot păta în timp fațetele, dacă sunt realizate din compozit. Este vorba despre cafea, ceai negru, vin roșu, cola, turmeric, sfeclă roșie, fructe de pădure, sos de soia, sos de roșii, oțet balsamic. Fațetele din ceramică nu se pătează, însă, la contactul pe termen lung cu aceste produse alimentare.

Pe lângă eliminarea acestor alimente din dieta ta, vizitele regulate la dentist, cu detartraje periodice sunt soluția menținerii sănătății dinților. Dacă ai un risc mai mare de a dezvolta carii, medicul dentist îți poate recomanda o apă de gură cu fluor care va ajuta la întărirea smalțului.

Fațetele dentare te ajută să ai un zâmbet de vedetă, dar nu sunt la fel de dure ca dinții naturali, motiv pentru care este recomandat să adopți anumite obiceiuri alimentare corecte. Astfel le vei menține strălucirea cât mai mult timp. Și, deși fațetele dentare nu necesită o întreținere specială la medicul dentist, dinții și gingiile au nevoie de îngrijire. Un control anual te va ajuta să previi anumite probleme dentare care pot apărea. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
6 motive pentru o igienă orală corectă
6 motive pentru o igienă orală corectă
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân