Măselele de minte – ce probleme pot cauza, când trebuie scoase și când să le lăsăm în pace

Măselele de minte - ce probleme pot cauza, când trebuie scoase și când să le lăsăm în pace
Foto: Shutterstock

Măselele de minte, cunoscute și sub numele de molari de minte, sunt ultimele măsele permanente care erup în cavitatea orală, de obicei între vârsta de 17 și 25 de ani. Apariția lor creează adesea numeroase neplăceri pentru că poate fi însoțită de un episod inflamator. În plus, ele pot depune presiune pe dinții alăturați și pot duce la înghesuirea acestora. În astfel de condiții, este indicat să apelăm la extracția lor?

Medicul stomatolog Sorina Stroe ne spune cum trebuie îngrijiți molarii de minte și dacă este necesar să îi scoatem.

Ce probleme pot crea măselele de minte

Atunci când erup măselele de minte, se întâmplă frecvent să apară un edem, adică o umflătură, de obicei pe jumătate de față. În același timp, simțim o greutate atunci când deschidem gura și o durere difuză greu de localizat.

De asemenea, măselele de minte pot strâmba dinții vecini. Atunci când mergem la consult, dentistul poate observa că molarii de minte aflați în erupție îi împing în vreun fel sau altul pe cei vecini, cauzând strâmbarea celorlalți dinți, în special a celor frontali. În acest caz apare necesitatea extracției.

Dacă măselele de minte erup într-o poziție incorectă sau erup parțial, pot fi mai dificil de curățat, ceea ce poate crește riscul de carii. Măselele de minte se află în partea din spate a gurii, unde uneori este mai dificil să ajungi cu peria de dinți sau ața dentară. Acest lucru poate contribui la acumularea plăcii bacteriene și la creșterea riscului de carii.

Cum spălăm corect molarii de minte?

În cazul măselelor de minte, pentru că se află ultimele în spate, pe maxilar sau mandibulă, nu trebuie să deschidem larg gura când ne spălăm pe dinți. Secretul este să întredeschidem doar gura, nu să forțăm. În caz contrar, punem în tensiune ligamentul pterigo-mandibular și limităm accesul la partea din spate a cavității orale. Deschidem așadar doar puțin gura și încercăm, pe cât posibil, să periem corect fiecare dintre molarii de minte.

Examenul radiologic este necesar atunci când avem de-a face cu molari incluși, care nu au erupt. Având radiografia, dentistul vede exact cum stau lucrurile și pacientul va putea lua mai ușor o decizie privind extracția, bineînțeles la recomandarea medicului.

Extracția molarilor de minte este complicată

Dacă măselele de minte au determinat apariția unui edem și simțim durere, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne prezentăm de urgență la stomatolog. Medicul ne va prescrie antibiotice și antiinflamatoare. Apoi, după încheierea tratamentului, următorul pas este extracția.

De asemenea, un pacient care urmează un tratament ortodontic va fi cel mai probabil nevoit să apeleze la extracția molarilor de minte pentru a evita apariția posibilelor probleme.

Molarii de minte ne creează probleme, în sensul că, de cele mai multe ori, suntem nevoiți să îi scoatem. Extracțiile nu sunt deloc simple, în special dacă vorbim despre molarii incluși, cei care nu au erupt și se află încă sub gingie, în os.

În astfel de cazuri, vorbim despre extracții complicate realizate de obicei de un medic specialist chirurg. Pe lângă faptul că intervenția în sine este complicată și mai costisitoare, și vindecarea este de obicei de durată și dificilă.

Când nu e nevoie să scoatem măselele de minte?

Atunci când molarii de minte erup și nu par să creeze presiune pe dinții vecini, trebuie totuși să mergem la medicul dentist la un consult. Dacă acesta constată că totul este în regulă, putem să îi lăsăm în pace, fără ca extracția să fie necesară. Ceea ce ne va da însă bătăi de cap este igienizarea zilnică corespunzătoare.

Molarii de minte sunt poziționați astfel încât ajungem mai greu la ei cu periuța atunci când ne spălăm pe dinți. În consecință, e foarte dificil să îi curățăm corect, astfel că se cariază în cele mai multe dintre cazuri.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Sorina Stroe - Medic stomatolog
Sorina Stroe este medic stomatolog în cadrul Clinicii MG Dental. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București în anul 2014. Deține un doctorat în Biomateriale de adiție. Sorina Stroe este, de asemenea, asistent universitar doctor la Catedra de Estetică ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân