De ce apar petele negre pe dinții de lapte

Petele negre pe dinții de lapte apar din cauza unei bacterii anaerobe.
  • Publicat:
De ce apar petele negre pe dinții de lapte

Mai mulți copii au petele negre pe dinții de lapte care apar aproape de gingie. Dr. Anca Stănescu, medic stomatolog cu competență în pedodonție ne-a vorbit despre aceste colorații externe produse de o bacterie cromogenă anaerobă.

 

Ce se întâmplă doctore: Ce sunt petele negre de pe dinții de lapte?

Dr. Anca Stănescu: La o analiză a acestor colorații s-a constatat că sunt formate din săruri de fier, un conținut mărit de calciu și fosfor. Iar într-un studiu s-a descoperit că anumitor pacienți copii cu această colorație li se administraseră suplimente pe bază de fier sau avuseseră un consum mare de alimente bogate în fier, precum legumele și ouăle. Aceste bacterii se hrănesc cu fierul din saliva și alimentele consumate. 20% dintre copii pot fi afectați, iar o igienă precară poate favoriza și influența acest proces de apariție a colorațiilor.
Colorațiile apar în jurul vârstei de 2-3 ani odată cu apariția dinților și pot afecta atât dentiția de lapte cât și cea permanentă. Pot să apară sub forma unor pete închise la culoare paralele cu marginea gingivală sau sub forma unor coalescente incomplete de puncte închise la culoare, câteodată apărând și la nivelul șanțurilor sau fosetelor dinților. De reținut pentru părinți ar fi că aceste pete inestetice nu se elimină în totalitate dacă aleg să le trateze acasă. Fiind dificil de îndepărtat printr-un simplu periaj acasă, ele se înmulțesc și reapar.

C.S.Î.D.: Sunt doar inestetice sau afectează dințișorii?

Dr. A. S.: Vestea bună este faptul că nu fac rău din punct de vedere al sănătății, ci doar din punct de vedere estetic. În general, copiii cu aceste colorații nu au neaparat și carii, neexistând vreo legătură între aceste două lucruri. Recomandarea mea în calitate de medic cu competență în pedodonție este ca la primele semne de apariție ale acestor colorații părintele să se prezinte în clinica stomatologică cu copilașul pentru a preveni înmulțirea lor și pentru a le îndepărta cât mai repede în totalitate.

C.S.Î.D.: În ce constă tratamentul?

Dr. A.S.:Tratamentul constă într-o igienizare completă, medicul pedodont optând astfel în funcție de vârsta copilului pentru detartraj, airflow sau periaj. În urma igienizării atente și complete făcută de specialist se obține eliminarea petelor. După orice tratament în clinica stomotalogică este indicată schimbarea periuței și pastei de dinți pentru a nu recoloniza cavitatea bucală din nou cu bacterii. De asemenea, recomand părinților să verifice periajul efectuat de către copil acasă, deoarece este necesară o igiena riguroasă (periaj dimineața și seara).

Igienizarea nu este o manoperă dureroasă și majoritatea copiilor nu au o problema în a accepta aceste metode de îndepărtare a colorațiilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”