Apa de la robinet, un pericol pentru dinţii copiilor?

Medicul stomatolog Adrian Mina explică dacă apa de la robinet strică sau nu dinţii copiilor.
  • Publicat:
Apa de la robinet, un pericol pentru dinţii copiilor?
FOTO: shutterstock / Apa de la robinet, un pericol pentru dinţii copiilor?

Putem da apă de la robinet copiilor sau este aceasta nocivă pentru sănătatea dinţilor? Conform celor mai recente studii, compuşii chimici din apa de la robinet favorizează apariţia cariilor la cei mici. Mai multe detalii despre acest subiect aflăm de la medicul stomatolog Adrian Mina.

„Potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din West Virginia, substanţele chimice fabricate de om- perfluoroalchil şi polifluorolkil (PFAS) – sunt dificil de descompus şi ajung în mediu, în special în sistemele de apă potabilă. Aceste subsanţe atacă smalţul dinţilor celor mici, astfel că iar copiii care beau apă de la robinet sunt mai predispuşi să dezvolte carii decât ceilalţi”, explică medicul stomatolog.

Apa de la robinet deteriorează smalţul. Spălatul pe dinţi contracarează efectele negative

„Conform altor cercetări, acidul perfluorodecanoic poate perturba dezvoltarea sănătoasă a smalţului. Vestea bună este însă aceea că o bună igienă orală previne apariţia acestor probleme. Copiii care îşi periază dinţii de cel puţin două ori pe zi prezintă o carioactivitate semnificativ mai mică decât cei ce îşi periază dantura o dată pe zi sau chiar mai rar”, dezvăluie Dr. Adrian Mina.

Recomandarea specialistului      

„Aşadar, chiar dacă părinţii nu pot controla ceea ce se află în apa pe care o consumă copiii lor, ei pot totuşi proteja dinţii copiilor. Cum? Învăţându-i pe cei mici ce înseamnă igiena orală şi efectuând periajul corect pe toată suprafaţa dinţilor. Este importand să meargă periodic la control, pentru ca medicul stomatolog să verifice dacă nu cumva există început de carii în zone greu accesibile privirii”, recomandă specialistul.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii la nivel european, între 20-90% dintre copii au carii dentare. România însă, se află printre ţările europene în care mai puţin de 50% dintre copiii de 5-6 ani au dinţii sănătoşi.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”