Totul despre carcinomul ductal invaziv, cea mai frecventă formă de cancer mamar. Cauze, simptome, prognostic, tratament

  • Publicat:
Totul despre carcinomul ductal invaziv, cea mai frecventă formă de cancer mamar. Cauze, simptome, prognostic, tratament
Sursa foto: Shutterstock

Carcinomul ductal invaziv, cunoscut și sub numele de carcinom ductal infiltrativ, este cea mai frecventă formă de cancer la sân, peste 80% dintre femei primind acest diagnostic. Acest tip de cancer pornește în ductele care transportă laptele către mamelon și se poate răspândi în ganglionii limfatici din apropiere sau, prin fluxul sanguin, către alte organe. 

Un nodul care nu doare este adesea principalul simptom în cancerul ductal invaziv. Însă pot exista și alte manifestări, în funcție de stadiul de evoluție a bolii. Moștenirea genetică este doar unul dintre factorii de risc implicați în dezvoltarea acestui tip de cancer.

Despre simptome, cauze, prognostic, risc de recidivă și cele mai noi opțiuni de tratament în carcinomul ductal invaziv am vorbit cu prof. univ. dr. Florian Fitzal, medic primar chirurgie generală în cadrul WPK Academy Cancer Center.

carcinomul ductal invaziv - prof. univ. dr. Florian Fitzal

Carcinomul ductal invaziv: simptome, cauze

Cel mai frecvent simptom în carcinomul ductal invaziv este un nodul nedureros la sân sau la axilă. Care sunt celelalte simptome, mai puțin întâlnite?

Mai puțin frecvente sunt necroza cutanată, indurațiile cutanate (îngroșarea întărirea pielii) și înroșirea sânului. Uneori, limfedemul unilateral al brațului poate fi un semn clinic al cancerului de sân.

Care sunt alte metode suplimentare de depistare a cancerului mamar în faze incipiente?

Cea mai bună metodă de depistare ganglionară este ecografia axilară. Împreună cu o mamografie RMN a sânului, acestea sunt cele mai bune metode pentru a stabili cu exactitate stadiul bolii în cazul fiecărui pacient. Palparea nu este suficientă!

Care sunt cauzele apariției cancerului mamar, pe lângă factorul ereditar?

Există mai mulți factori de risc, cum ar fi riscul familial, intervențiile chirurgicale la sân efectuate anterior, precum și depozitele de țesut adipos. Cu toate acestea, nu știm de ce se dezvoltă cancerul de sân, în afară de cauza ereditară, care poate fi identificată în avans prin analize de sânge.

Mastectomia și disecția ganglionilor limfatici axilari

Când sunt indicate mastectomia și terapiile de conservare a sânilor (chirurgia BCT) pentru carcinomul ductal invaziv? 

La aproximativ 96% dintre femei, intervenția chirurgicală este una dintre cele mai eficiente modalități de tratament. Doar la pacientele cu metastaze osoase sau abdominale nu se recomandă intervenția chirurgicală.

În ce situație este necesară disecția ganglionilor limfatici axilari?

Îndepărtarea chirurgicală a întregului țesut limfatic axilar este necesară doar dacă există mai mult de 2 metastaze ganglionare la femeile fără tratament prechirurgical.

La femeile care urmează un tratament prechirurgical de chimioterapie, disecția axilară este totuși necesară dacă un ganglion limfatic prezintă metastaze. Astfel, în jur de 10-15% dintre femei mai au nevoie de limfadenectomie axilară.

Radio- și chimioterapie, imunoterapie, terapii hormonale

Care sunt diferențele dintre tratamentul cancerului mamar prin radioterapie și chimioterapie? Dar prin radioterapia cu intensitate modulată (IMRT), fiind un mod avansat de radioterapie? Care sunt avantajele acesteia?

Chimioterapia tratează întregul organism, în timp ce radioterapia tratează doar țesutul local. Radioterapia cu intensitate modulată (IMRT) este un tip avansat de radioterapie utilizat pentru tratarea tumorilor canceroase și necanceroase.

IMRT utilizează o tehnologie avansată pentru a manipula fasciculele de radiații cu fotoni și protoni pentru a se adapta la forma unei tumori.

IMRT utilizează mai multe fascicule mici de fotoni sau protoni de intensități diferite pentru a iradia cu precizie o tumoare. Intensitatea de radiație a fiecărui fascicul este controlată, iar forma fasciculului se modifică pe parcursul fiecărui tratament.

Scopul IMRT este de a adapta doza de radiații la locul țintit și de a evita sau reduce expunerea țesuturilor sănătoase pentru a limita efectele secundare ale tratamentului.

În cazul terapiei hormonale, administrarea cu tamoxifen este permisă la orice vârstă sau doar în cazul femeilor aflate la menopauză?

Tamoxifenul este permis la orice vârstă, însă nici nu este recomandat ca tratament de primă alegere la femeile aflate în postmenopauză.

Când este recomandat tratamentul medicamentos pentru cancerul mamar cu anticorpi monoclonali, conjugați anticorp-medicament și inhibitori de kinază?

Avem 5 subtipuri de cancer de sân și fiecare cancer necesită un tratament propriu. De exemplu, cancerul de sân HER2 pozitiv se tratează cu anticorpi și chimioterapie. Însă dacă pacientul are metastaze în planul de tratament intră conjugatele medicamentoase cu anticorpi.

Astfel, totul depinde de biologia tumorii și de stadiul tumorii, precum și de comorbiditățile pacientei.

Care este eficacitatea imunoterapiei contra cancerului mamar?

Imunoterapia pentru cancerul de sân este un anticorp împotriva așa-numitului receptor PD1 sau PD-l1 pentru pacientele cu cancer de sân triplu negativ, care primesc tratamentul direct în circulația sângelui.

În cazul în care femeile nu au metastaze, acest tratament scade riscul de a avea metastaze cu aproximativ 20%. Femeile cu metastaze pot urma acest tratament doar dacă au o mutație în receptorul PDl-1 al cancerului de sân.

Prognostic și risc de recidivă în carcinomul ductal invaziv

Care sunt cele mai frecvente cauze pentru care carcinomul ductal invaziv recidivează?

Nu înțelegem foarte bine motivele, dar rezistența endocrină în cazul cancerului de sân ER pozitiv poate fi unul dintre ele. Acest lucru ar putea fi demonstrat prin introducerea de noi medicamente în planul de tratament.

În prezent sunt în desfășurare alte studii, cum este studiul POLAR, care urmăresc să crească eficiența tratamentelor.

Care este prognosticul și rata de recidivă pentru toate metodele de tratament menționate?

Prognosticul depinde întotdeauna în primul rând de tipul de cancer (5 subtipuri). În timp ce cancerul mamar luminal are un prognostic mai bun, tipul de cancer mai agresiv, cel triplu negativ, are un prognostic mai rezervat.

Prognosticul pentru tipul de cancer mai agresiv, cancerul de sân de tip HER2 pozitiv, a fost îmbunătățit considerabil prin introducerea tratamentului cu anticorpi, iar prognosticul este similar cu cel al tipurilor de cancer de sân luminal.

În general, rata de supraviețuire la pacientele cu cancer de sân luminal este de aproximativ 80%, în timp ce la pacientele cu cancer de sân triplu negativ rata de supraviețuire este de aproximativ 60% la 10 ani de la diagnosticare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: