Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Reţetă de panettone fără gluten, cu stafide şi coajă de portocală confiată

Crăciunul înseamnă o masă îmbelşugată, familie, brad împodobit şi colinde, dar farmecul acestei sărbători nu ar fi complet fără un desert tradiţional care să învăluie casa într-un miros ademenitor, aşa cum este cozonacul.

În ultimii ani însă, românii au început să prindă şi gustul cozonacul italienesc numit panettone – în esenţă, făcut cam după aceeaşi reţetă, dar cu o altă formă.

 

Pentru că multe persoane se simt balonate după ce consumă produse care conţin gluten, ne-am propus ca astăzi să vă oferim o reţetă de panettone delicios cu stafide şi coajă de portocale, fără gluten, ca să vă bucuraţi de sărbători fără probleme digestive.

Iată care sunt ingredientele de care aveţi nevoie şi cum se prepară acest desert!

Cum prepari panettone fără gluten, cu stafide şi portocale

Trebuie să vă înarmaţi cu răbdare, pentru că această reţetă are nevoie de aproximativ 16 ore pentre a fi dusă la bun sfârşit, de la pregătire până la coacerea propriu-zisă. Dar rezultatul va merita din plin efortul, aşa că haideţi să vedem cum obţineţi un panettone aromat fără gluten!

Ingrediente pentru panettone fără gluten

Pentru biga – un preferment de consistenţă solidă, de 50-60% hidratare, care se face cu 12-24 de ore înainte de a fi încorporat în aluatul final:

  • 170 ml apă
  • o linguriţă de drojdie uscată
  • 170 de grame de făină de orez
  • o jumătate de linguriţă de gumă de xantan alimentar (un agent de îngroşare care poate fi găsit în magazinele naturiste)

Pentru fructe:

  • 113 grame de stafide
  • 42 de grame de coajă de portocale confiate
  • coaja rasă de la o lămâie
  • o lingură de zeamă de lămâie
  • 2 linguriţe de extract sau esenţă de vanilie
  • o linguriţă şi jumătate de extract sau esenţă de lămâie

Dacă nu vă plac stafidele şi coaja de portocale, le puteţi înlocui cu fulgi de ciocolată, rahat, merişoare, caise, cireşe. Mai jos puteţi urmări şi un video cu reţeta de panettone fără gluten. 

Pentru aluat:

  • 326 de grame de făină de orez brun
  • 106 grame de făină de sorg (da, o găsiţi, din nou, la magazinele naturiste)
  • 56 de grame de amidon din cartofi
  • 100 de grame de zahăr tos
  • o linguriţă şi jumătate de gumă de xantam alimentar
  • o linguriţă de praf de copt
  • o linguriţă de sare
  • 226 ml lapte cald (1,5% grăsime)
  • 2 pliculeţe de drojdie pudră
  • 3 gălbenuşuri
  • 2 ouă
  • 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • 2 linguri de miere
  • 113 grame de unt nesărat moale

Mod de preparare panettone fără gluten

  1. Preparaţi biga – amestecaţi drojdia cu apa într-un bol mic, până se dizolvă complet, aproximativ 2 minute. Amestecaţi în alt bol făina de orez şi guma de xantan, apoi adăugaţi mixul de drojdie. Continuaţi să amestecaţi până obţineţi o compoziţie lipicioasă. Acoperiţi bolul cu o folie de plastic şi lăsaţi-o la temeperatura camerei peste noapte.
  2. Preparaţi fructele – amestecaţi într-un bol stafidele, coaja de portocale, coaja de lămâie data pe răzătoare, esenţele de lămâie şi de vanilie şi zeama de lămâie. Acoperiţi bolul cu o folie de plastic şi lăsaţi la temperatura camerei peste noapte, astfel încât toate aromele să se întrepătrundă.
  3. Preparaţi aluatul – într-un bol mic, adăugaţi drojdia peste laptele călduţ, amestecaţi până se dizolvă şi lăsaţi mixul deoparte 5 minute. Adăugaţi în bolul mixerului ingredientele uscate (făina de orez brun, făina de sorg, amidonul din cartofi, zahărul, guma de xantan, praful de copt şi sarea), mixaţi, apoi adăugaţi compoziţia cu drojdie şi lapte, gălbenuşurile, ouăle întregi, uleiul de floarea-soarelui şi mierea. Mixaţi la viteză medie timp de 3 minute, până obţineţi un aluat dens. Adăugaţi apoi biga, mixaţi pentru încă un minut, apoi, treptat, turnaţi în compoziţie câte o lingură din untul topit. Încorporaţi bine de fiecare dată, înainte să adăugaţi următoarea lingură de unt topit. Aluatul obţinut trebuie să fie dens, fraged, fără cocoloaşe. Acum e momentul să adăugaţi fructele confiate – amestecaţi bine, pentru ca acestea să ajungă în întreaga compoziţie.
  4. E momentul să turnaţi aluatul într-un lighean uns cu puţin ulei. Acoperiţi aluatul cu folie de plastic pentru 2-2,5 ore, până când îşi dublează volumul.
  5. După ce aluatul se umflă, dezumflaţi-l cam 75% amestecând uşor cu o spatulă de silicon.
  6. Daţi cu spray de gătit o tavă rotundă specială de panettone, cu interior nonaderent, şi turnaţi aluatul. Nivelaţi cu o spatulă. Acoperiţi cu folie de plastic şi mai lăsaţi aproximativ o oră la temperatura camerei, până aluatul ajunge la vârful tăvii.
  7. Preîncălziţi cuptorul la 175 de grade Celsius. Îndepărtaţi folia de plastic şi introduceţi tava cu aluat în cuptor. Lăsaţi să se coacă aproximativ o oră, până temperatura din interiorul cozonacului italienesc ajunge la aproximativ 100 de grade Celsius (vă puteţi folosi de un termometru digital cu sondă). Panettone trebuie să capete o crustă maronie închisă. Dacă vi se pare că interiorul nu este făcut, mai lăsaţi 15-20 de minute, dar acoperiţi cozonăcelul cu folie de aluminiu, ca să nu se ardă prea tare.
  8. Lăsaţi panettone la răcit, apoi înfăşuraţi-l în folie de plastic, ca să nu se întărească. Poate fi păstrat astfel 3 până la 7 zile, dar cu siguranţă va fi devorat în mai puţin timp, odată ce mireasma de cozonac copt cu portocale începe să învăluie casa.



Citește și:
Cozonac cu nucă
Cea mai simplă si rapidă reteţă de cozonac
Friganele din cozonac cu migdale rumenite, zmeură proaspătă şi îngheţată de vanilie
Exclusiv Online - 10.12.2018
Citește pe descopera.ro
Google arată de AZI date despre mobilitatea ROMÂNILOR, în contextul izolării de coronavirus Google arată de AZI date despre mobilitatea ROMÂNILOR, în contextul...
Când un pacient cu coronavirus nu mai este CONTAGIOS. Concluzia cercetătorilor nemţi Când un pacient cu coronavirus nu mai este CONTAGIOS. Concluzia cercetătorilor...
Berbec Berbec 21 martie - 20 aprilie

Luna aprilie este favorabilă întâlnirilor, discuţiilor de afaceri şi chiar schimbărilor, dacă le aveţi în plan. În cazul în care aveţi temeri legate de un examen, de orice natură ar fi acesta...citește mai departe

×

Gandul.ro
Andreea Marin, în lacrimi la GÂNDUL LIVE: Noi nu dormim de 10 zile, stăm în casă cu copiii, dar nu avem timp să vorbim cu ei, deoarece suntem MEREU pe telefoane! SMS la 8825 pentru DONAȚII Andreea Marin, în lacrimi la GÂNDUL LIVE:...
ULTIMA CINĂ. A murit într-un spital, conectată...
TRATAMENTUL pentru coronavirus care i-a...
ApropoTv.ro
Psihologia pierderii locului de muncă în timpul coronavirusului Psihologia pierderii locului de muncă în...
Yoga şi meditaţie pentru a face faţă...
Cumpărături „esenţiale” în timpul...
Go4it.ro
Aplicaţiile care nu trebuie să lipsească de pe niciun telefon în 2020! Merg şi pe iOS şi pe Android şi îţi pot salva mult timp Aplicaţiile care nu trebuie să lipsească...
Cum să îţi plăteşti facturile de la...
Dr. Ian Lipkin, EXPERT în epidemii la nivel...
ProMotor.ro
Prima piesă care PICĂ dacă lași mașina NEMIȘCATĂ câteva săptămâni Prima piesă care PICĂ dacă lași mașina...
Vrei să pari bogat dar ai un buget limitat?...
Acest șofer i-a lăsat MASCA pe polițiști....
Descopera.ro
Google arată de AZI date despre mobilitatea ROMÂNILOR, în contextul izolării de coronavirus Google arată de AZI date despre mobilitatea...
Cea mai SÂNGEROASĂ sărbătoare din istoria...
AVERTISMENTUL legat de coronavirus lansat...
ULTIMA ORĂ
"China a ascuns numărul real de morţi şi de infectaţi cu coronavirus". Raport al serviciilor de informaţii americane

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .