Infectia urinara nu iarta ambele sexe

Agentii patogeni cei mai intalniti in infectiile urinare sunt bacilii enterici care exista in mod normal in tractul intestinal.
  • Publicat:
Infectia urinara nu iarta ambele sexe
Infectiile urinare nu iarta ambele sexe

O femeie din doua face macar o data in viata o infectie urinara. Motivul este foarte simplu. Anatomic, uretra femeilor este foarte scurta, asa ca bacteriile sau fungii pot migra fara dificultati dinspre vagin sau dinspre orificiul anal.

Prima solutie atat pentru preventie, dar si in tratarea unei infectii urinare este apa: 3 litri pe zi.

De ce apare o infectie urinara?

Agentii patogeni cei mai intalniti in infectiile urinare sunt bacilii enterici care exista in mod normal in tractul intestinal. La femei, acestia ajung usor din orificiul anal in cel uretral si iata cum apare rapid o infectie a tractului uri­nar inferior.

Cele mai frecvente asemenea bacterii sunt Esche­ri­chia Coli, Proteus, Klebsiella, Pseudomonas. Din pacate, infec­tiile cu aceste microorganisme revin periodic pe parcursul vietii, chiar daca la momentul unei prime aparitii sunt tratate corect.

In special pentru femeile care stiu ca au infectii urinare repe­ta­te, singura recomandare generala este ca in fiecare zi, indi­ferent de prezenta sau absenta infectiei, sa nu uite sa bea apa in exces, chiar si 3 litri.

In felul acesta, bacteriile sunt eliminate frecvent, prin urina, si nu sunt lasate sa se inmulteasca intr-un mediu propice cum e cel din uretra.

In al doilea rand, daca in timpul infectiilor urinare ai contacte sexuale neprotejate si partenerul va fi infectat. Din acest motiv, ambii parteneri trebuie sa se trateze simultan. In caz contrar, infectia nu se vindeca.

Explicatia e simpla. Bacteriile de la femeie trec la partener, iar in corpul acestuia trebuie sa se adapteze si se modifica. Astfel modificate, ajung din nou in corpul femeii (prin contact sexual) si de data aceasta sunt mai puternice.

Asa incat daca la prima infectie ti-ai facut antibiograma si ai descoperit antibioticul la care reactionati cel mai bine, se poate ca la o reinfectare continua prin partener, antibioticele pe care le stiai perfecte pentru tine sa nu mai fie eficiente.

Oricum, la fiecare infectie se face urocultura cu antibiograma, iar antibioticele nu se iau dupa ureche doar pentru ca acum ceva timp ti-au facut bine. Exista insa si alte situatii care favorizeaza o infectie urinara la femei.

Acestea sunt: constipatia, afectiunile biliare sau colita. De asemenea, perioada de sarcina sau litiaza renala (calculii renali) pot fi factori favorizanti.

Infectia urinara – semne, primii pasi in tratament

Cele mai frecvente semne ale unei asemenea infectii sunt urinarile repetate cu usturime, prezenta sangelui in urina, nevoia de a urina tot timpul fara sa existe urina, presiune in regiunea pelviana, dar si o stare generala proasta, febra sau varsaturi.

Primul pas este un test simplu de laborator: urocultura cu antibiograma unde vezi clar la ce antibiotic reactionezi in infectia prezenta. In functie de acest rezultat, medicul urolog iti prescrie de obicei un tratament de 10 zile cu antibioticul specific, dar si o cura de lichide naturale – apa, ceai sau ciorba.

Fiecare astfel de infectie trebuie bine tratata (dupa terminarea tratamentului se repeta urocultura si aceasta trebuie sa iasa negativ).

In caz contrar, infectiile repetate netratate pot cauza complicatii: cronicizari, abcese renale, infectii generalizate, cu o evolutie care poate merge pana la insuficienta renala si compromiterea definitiva a functiei renale.

Infectii urinare la barbati

Barbatii sunt expusi la infectii urinare mai frecvent in copilarie sau la batranete sau daca au modificari anatomice la nivelul aparatului urinar.

La ei, infectiile luate de la partenerele sexuale pot cauza mai des prostatite, infectii la nivelul prostatei. Din pacate, tratamentul prostatitelor cronice poate dura si 2 luni de zile, un timp extrem de lung in cazul administrarii antibioticelor.

De asemenea, prostatitele frecvente pot conduce in timp la adenomul de prostata, cea mai frecventa tumora benigna a barbatilor. In cazul barbatilor, atentie mare daca la sumarul de urina anual se constata prezenta sangelui in urina.

In special la barbati, aceasta modificare trebuie sa duca obligatoriu la ecografia aparatului uro-genital pentru depistarea eventualelor leziuni maligne. Imediat dupa ecografia aparatului urogenital intern se impune si examinarea ecografica a scrotului deoarece cancerul testicular este cea mai frecventa forma de cancer la barbatii intre 20 si 34 de ani.

Complicatiile unei infectii urinare

Cum poti controla cu succes agravarea problemelor
– La adultul sanatos, infectiile urinare sunt rareori se­vere. Cu toate acestea, netratate pot determina le­­zarea rinichiului cu afectarea grava a functiei re­nale.
– Bacteriile de la nivelul intestinului gros, prezente in fecale, reprezinta cea mai comuna sursa de infectie a tractului urinar.
– La femeie, insasi raportul sexual favorizeaza introducerea bacteriilor in uretra.
– Indiferent de prezenta sau absenta unei infectii, in fiecare an, atat pentru barbati, cat si pentru femei e obligatoriu un sumar de urina si o urocultura. Ambele investigatii costa pana in 30 de lei sau pot fi facute gratuit prin intermediul medicului de familie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”