Vitamine care lupta cu acneea

O parte dintre vitamine te ajuta sa combati acneea.
  • Publicat:
Vitamine care lupta cu acneea

Acneea iti da batai de cap? Daca raspunsul este da, atunci, pe langa fuga la dermatolog, afla ca mai poti face ceva pentru pielea ta: sa iei vitamine. Nu poti lua orice vitamine, insa le poti lua sub orice forma: in suplimente alimentare, in mancare sau in diferite tratamente.

Vitaminele cu care te poti alia in acest scop sunt A, C, E si zinc. Fiecare dintre ele are un efect precis si garantat asupra acneei.

Vitamina A
Sebumul este o substanta usoara, apoasa, produsa de corp cu scopul de a mentine pielea hidratata si protejata. In cantitati mai mari, se poate amesteca cu celule moarte ale pielii si cu impuritatile din mediul inconjurator, creand astfel mediul perfect pentru aparitia cosurilor. Vitamina A vine cu un efect dublu: regleaza productia de sebum si sustine refacerea celulara de la nivelul pielii.

Vitamina C
Cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, vitamina C imbunatateste textura pielii prin marirea productiei de colagen, avand si proprietati anti-inflamatoare. De asemenea, este de real ajutor in tratarea simptomelor asociate acneei: roseata, iritatii, inflamatii.

Vitamina E
Vitamina E te poate ajuta cu cicatricile pe care ti le-a lasat in urma acneea, datorita actiunii sale pozitive asupra circulatiei sanguine periferice si asupra regenerarii pielii. In acelasi timp, vitamina E este foarte eficienta si in lupta cu radicalii liberi, care favorizeaza aparitia pigmentarii si a ridurilor.

Zincul
Zincul este un mineral essential pentru sinteza proteinelor si pentru productia de colagen. Acesta calmeaza inflamatiile, accelereaza procesul de cicatrizare si vindecare a ranilor si nu in ultimul rand, intareste sistemul imunitar. Daca este luat in cantitati recomandate, ajuta la prevenirea acneei.

De unde le obtii?

Din suplimente alimentare
Ei bine, paleta de produse de acest fel este foarte larga si ai de unde sa alegi. Tot ce trebuie sa stii este ca trebuie luate cu grija si … cu cap. Nu trebuie sa depasesti cantitatile recomandate de medic sau farmacist, pentru ca de altfel vitaminele nu vor ajunge unde trebuie, ci in urina.

Din mancare

Vitamina A se gaseste in fructele si legumele colorate cum ar fi morcovii, dovlecii, rosiile, broccoli, spanacul, porumbul, frunzele de sfecla rosie, frunzele de papadie, pepenele, mango, caisele, citricele.

Vitamina C o poti gasi in fructe cum sunt portocalele, grapefruitul, lamaile, kiwi, precum si in sucurile cu extracte din acestea, si in legume precum broccoli, ardei, tomate, varza, patrunjel.

Vitamina E se gaseste in avocado, porumb, cereale integrate, oua, cartofi, nuci, uleiuri vegetale din soia, masline, floarea soarelui, peste.

Zincul se gaseste in alimentele bogate in proteine animale cum ar fi carnea, pestele, fructele de mare, ouale si produsele lactate, precum si drojdia de bere, ciupercile si fasolea.

Nu in ultimul rand, poti obtine aceste vitamine si din tratamentele externe aplicate pe piele (creme, masti).

Tot ce iti ramane de facut este sa ai rabdare, pentru ca aceste vitamine fac minuni care apar insa mai greu.

Citeste si Intampina vara cu o piele proaspata
                  Lotiune neutralizanta

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ce tip de masaj ti se potriveste?
Ce tip de masaj ti se potriveste?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”