TINCTURĂ DE ARDEI-IUTE

Denumire științifică: Capsicum annuum
Producător: DaciaPlant

TINCTURA DE ARDEI-IUTE este o soluţie hidroalcoolică obţinută prin preparare la rece din fructele plantei Capsicum annuum.

Dintre produsele vegetale administrate pe cale orală, soluţiile hidroalcoolice sunt cel mai uşor asimilate de către organism, efectul apărând la scurt timp.

În comparaţie cu metoda clasică de producţie, Dacia Plant foloseşte un procedeu de extracţie repetată, care permite obţinerea unui extract hidroalcoolic cu 35% mai concentrat.

DESPRE ARDEI-IUTE:

Ardeiul-iute face parte din familia Solanaceae, fiind o plantă originară din zonele tropicale ale Americii de Sud, unde se cultivă de mii de ani. În Europa a fost adus abia în secolul al XVI-lea, mai întâi în Spania, culturile urmând apoi să se extindă şi în alte ţări. În România, planta a fost introdusă în cultură în secolul al XIX-lea. În medicina tradiţională se utiliza ca încălzitor şi pentru îmbunătăţirea digestiei.

Ardeiul-iute este o plantă care creşte în formă de tufă. Fructul are forma alungită, culoarea variind de la diverse nuanţe de verde, atunci când este necopt, până la galben, portocaliu sau roşu, în funcţie de soi, la maturitate. Se mai numeşte ardei-roşu, ardei-lung, boia, chipăruş, chiper-iute, paprică, piper-roşu, poprică, popivnic.

Actiuni

INTERN:

Stimulează secreţiile gastrice, creşte pofta de mâncare, intensifică circulaţia sangvină (produce un efect de încălzire la persoanele cu circulaţie periferică deficitară), stimulentă digestiv, antiseptică, antioxidantă.

EXTERN:

Revulsivă, antiinflamatoare, antireumatică, hipertermiantă, favorizează creşterea părului.

Contribuie la

INTERN:

– funcţionarea normală a digestiei

– creşterea poftei de mâncare

– eliminarea senzaţiei de rece (frig) din organism

– ameliorarea circulaţiei sanguine

– combaterea alcoolismului.

EXTERN:

– menţinerea sănătăţii sistemului osteo-articular

– normalizarea circulaţiei periferice în cazul degerăturilor

– menţinerea sănătăţii scalpului şi combaterea căderii părului.

Indicatii

INTERN:

Se utilizează ca adjuvant: anorexie, gastrită hipoacidă, digestie lentă, gripă, răceală, alcoolism.

EXTERN:

Se utilizează ca adjuvant în: dureri reumatice şi articulare, nevralgii, dureri musculare, degerături, căderea părului, alopecie.

Precautii

A se evita utilizarea topică la persoanele cu leziuni cutanate. A se evita contactul cu ochii.

Contraindicatii

Din cauza conţinutului de alcool nu se recomandă administrarea în: hepatite virale, toxice şi metabolice, steatoză hepatică şi ciroză hepatică. Gastrită hiperacidă, ulcer gastric şi duodenal, hipertensiune arterială, febră, sarcină, alăptare, alergie la ardei-iute, tratamente care nu permit consumul de alcool.

Forma de prezentare: 50ml

Administrare:

INTERN:

– pentru creşterea poftei de mâncare se administrează câte ½ linguriţă de tinctură diluată în 100 ml de apă (jumătate de pahar) de 3 ori pe zi,  înainte de masă;

– pentru funcţionarea normală a digestiei se administrează câte 3-5 linguriţe de tinctură diluată (obţinută prin adăugarea unei linguriţe de tinctură în 100 ml de apă) de 3 ori pe zi,  în timpul mesei;

 – pentru combaterea alcoolismului se administrează câte ½ linguriţă de tinctură diluată în 100 ml de apă (jumătate de pahar), de 5-6 ori pe zi (atunci când apare dorinţa de a consuma alcool), asociat cu tinctura de pedicuţă şi comprimate sau ceai de sunătoare (administrate de 4 ori pe zi), în cure de 6-8 săptămâni.
 
EXTERN:

– pentru menţinerea sănătăţii sistemului osteo-articular se aplică local sub formă de comprese cu tinctură în zona afectată, pe care, în prealabil s-a aplicat un strat de cremă protectoare (cremă de gălbenele). Compresele se menţin timp de 10-20 minute, în funcţie de sensibilitatea pielii;

– pentru normalizarea circulaţiei periferice în cazul degerăturilor se aplică local sub formă de comprese cu tinctură în zona afectată, pe care, în prealabil s-a aplicat un strat de cremă protectoare (cremă de gălbenele). Compresele se menţin timp de 10-20 minute, în funcţie de sensibilitatea pielii;

– pentru menţinerea sănătăţii scalpului şi combaterea căderii părului se fricţionează pielea capului cu tinctură sau soluţie diluată (obţinută prin adăugarea unei linguriţe de tinctură la 100 ml de apă) de 2 ori pe săptămână. Pentru creşterea eficienţei se poate asocia cu tinctură de mesteacăn şi tinctură de urzică (la o lingură de tinctură de ardei-iute se adaugă 2 linguri de tinctură de mesteacăn şi 2 linguri de tinctură de urzică).

Ingrediente: apă purificată, alcool etilic 65% vol., ardei-iute (Capsicum annuum), fructe, 10%.

Raport plantă/alcool etilic – 1:10.

Produsul nu conţine conservanţi şi coloranţi artificiali.

* Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi Produse gemoterapice în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal