Ceai de URZICĂ

Denumire științifică: Urtica dioica
Producător: DaciaPlant

Urzica face parte din familia Urticaceae, fiind o plantă erbacee, perenă, cu frunze opuse, lanceolate, ascuţite la vârf şi dinţate pe margini. Atât tulpina cât şi frunzele sunt prevăzute cu peri urzicători. Denumirea ştiinţifică a plantei ”Urtica” provine din verbul latin ”urere” care înseamnă ”a arde”, datorită arsurilor care apar la atingerea atât a tulpinei cât şi a frunzelor, iar termenul ”dioica” înseamnă ”două case” şi se datorează faptului că urzica are flori unisexuat-dioice. Cunoscută din cele mai vechi timpuri, planta apare în medicina tradiţională africană unde se folosea sub formă de pulbere pentru prizat în hemoragii nazale şi menstruaţii abundente. Amerindienii utilizau ceaiul de urzică pentru a opri sângerările uterine care apăreau după naştere. În terapie este una din principalele surse de fier şi alte minerale esenţiale organismului, motiv pentru care, se recomandă utilizarea ei în stări de anemie, demineralizare şi convalescenţă.

Actiuni

INTERN:

Antianemic, diuretic (creşte eliminarea de acid uric), depurativ, hematopoetic (stimulează formarea globulelor rosii), astringent, hemostatic, antidiareic, antiinflamator, hipoglicemiant, imunostimulent, inhibitor al 5-α-reductazei (enzimă implicată în hipertrofia benignă de prostată), tonic general, antiseptic, fitogeriatric.

EXTERN:

Astringent, revulsiv, tonic capilar, cicatrizant, hemostatic, antiseptic.

Contribuie la

INTERN:

– formarea normală a globulelor roşii şi a hemoglobinei

– reducerea stărilor de oboseală şi epuizare

– îmbunătăţirea tonusului şi rezistenţei organismului

– eliminarea lichidelor reţinute în exces în corp

– detoxifierea organismului

– eliminarea tendinţei de evacuare rapidă a scaunului

– reducerea riscului de sângerare

– eliminarea toxinelor acumulate la nivelul pielii

– reducerea disconfortului care apare la nivelul articulaţiilor

– menţinerea concentraţiei normale a glucozei în sânge

– menţinerea sănătăţii prostatei.

EXTERN:

– reducerea riscului de sângerare

– reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale şi mucoasei anale

– menţinerea sănătăţii scalpului şi combaterea căderii părului.

Indicatii

INTERN:

Se utilizează ca adjuvant în: anemii uşoare, astenii (astenia de primăvară), edeme, litiază urinară, gută, uricemie, hipertrofie benignă de prostată, prostatite, hemoragii (metroragii, hemoptizii, epistaxis), diaree, hemoroizi, reumatism, diabet zaharat, hipovitaminoze, afecţiuni dermatologice (acnee, psoriazis, dermatoze infecţioase), convalescenţă şi în geriatrie.

EXTERN:

Se utilizează ca adjuvant în: afecţiuni cutanate (acnee, seboree, eczeme, psoriazis, dermatoze infecţioase), epistaxis, hemoroizi, mătreaţă, căderea părului, alopecie.

Contraindicatii

Alergie la urzică.

Forma de prezentare: 50 g

Administrare:

INTERN:

pulbere – planta se macină fin cu o râşniţă electrică. Se ia o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă timp de 10-15 min., după care se înghite cu apă.

macerat la rece – se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml de apă, se menţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu macerat pe zi, cu 30 min. înainte de mese.

infuzie – se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml de apă clocotită, se menţine timp de 15 min. la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 min. înainte de mese.

EXTERN:

– pentru reducerea riscului de sângerare se aplică local sub formă de comprese cu macerat sau cu infuzie de plantă, sau cataplasme care se obţin astfel: 1-2 linguri cu pulbere fin măcinată se amestecă cu apă caldă astfel încât să formeze o pastă care să poată fi aplicată extern. Deasupra se aplică un pansament  ocluziv, care să poată menţine cataplasma la locul afectat minim 3 ore;

– pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale şi mucoasei anale se fac spălături locale sau băi de şezut de 3-4 ori pe zi cu infuzia sau cu maceratul obţinute din plantă,

– pentru menţinerea sănătăţii scalpului şi combaterea căderii părului se fricţionează pielea capului şi se clăteşte părul cu maceratul sau cu infuzia de plantă.

Ingrediente:

Urzică (Urtica dioica), părţi aeriene.

* Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi Produse gemoterapice în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sauna cu ozon, aliatul pentru recuperarea fizică, problemele de piele și rejuvenare