Ceai de CRUŞIN

Denumire științifică: Rhamnus frangula
Producător: DaciaPlant

Cruşinul face parte din familia Rhamnaceae, fiind un arbust indigen cu frunze lat-eliptice lucioase, cu marginea întreagă şi flori mici, albe-verzui, grupate în buchete. Fructele sunt mici, sferice, verzi la început, apoi roşii şi violet-negricioase atunci când ajung la maturitate. Originar din Europa şi Asia, a fost introdus în America de Nord de-abia la sfârşitul secolului al XVIII-lea, în Canada fiind naturalizat cu aproximativ 100 de ani în urmă. Creşte la câmpie, pe dealuri, în păduri de luncă, zăvoaie, pe malul apelor şi mlaştini, sporadic în regiunile montane. Se mai numeşte crasici, lemn câinesc, patachină, sălbiş.

Actiuni:

Laxativ sau purgativ (în funcţie de doză), coleretic, colagog, favorizează digestia; acţiunea laxativă apare la doze de 1-3 grame pe zi şi se manifestă după 8-12 ore de la administrare, prin iritarea mucoasei intestinale, cu creşterea peristaltismului; acţiunea purgativă apare la doze de peste 4 grame pe zi.

Contribuie la:

Accelerarea tranzitului intestinal, putând fi asociat cu medicaţia antihelmintică.

Indicatii:

Se utilizează ca adjuvant în: constipaţie acută şi cronică, în asociere cu medicaţia antihelmintică.

Precautii:

Nu se administrează în cure prelungite, datorită instalării obişnuinţei.

Tratamentul se efectuează pe perioade de 14 zile, cu pauze de minim 10 zile între cure.

Nu se asociază cu alte medicamente orale (cu excepţia antihelminticelor) deoarece, împiedică absorbţia acestora, accelerând tranzitul intestinal.

REACŢII ADVERSE: pot apărea: disconfort abdominal, colici intestinale, diaree; urina poate fi colorată în roşu.

Contraindicatii:

Abdomen acut chirurgical, obstrucţie intestinală, afecţiuni inflamatorii ale intestinului, boala Crohn, colită ulceroasă, apendicită, hemoroizi, sarcină, alăptare, copii sub 14 ani.

Forma de prezentare: 50 g

Administrare:

INTERN:

– pentru accelerarea moderată a tranzitului intestinal – se prepară decoct din plantă în modul următor: o linguriţă cu vârf de plantă se adaugă la o cană  cu  apă clocotită, se fierbe timp de 15 min., apoi se lasă acoperită  încă 15 min., după care se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează o cană cu decoct seara, la culcare, în doză unică (o dată pe zi), sau câte 2 căni cu decoct pe zi, dimineaţa şi seara.

– pentru o accelerarea puternică şi rapidă a tranzitului intestinal – se prepară decoct din plantă în modul următor: o lingură cu vârf de plantă se adaugă la o cană cu apă clocotită, se fierbe timp de 15min., apoi se lasă acoperită încă 15min.,după care se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează o cană cu decoct seara, în doză unică (o dată pe zi).

În cazul viermilor intestinali se administrează decoctul din plantă urmărind accelerarea puternică şi rapidă a tranzitului intestinal, după medicaţia antihelmintică.

Ingrediente:

Cruşin (Rhamnus frangula) – scoarţă.

* Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi Produse gemoterapice în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Salami bites din produsele cu eticheta curată Cris-Tim