Podbal (Tussilago farfara)

Denumire științifică: Tussilago farfara
Denumire populară: Podbal, Brusturel, Cenuşoară, Limba Vecinei, Guşa Găinii

Descriere

Podbalul este o plantã ierboasã foarte rãspânditã, care creşte prin locurile necultivate. Era apreciatã încã din antichitate pentru calitatea de a „alunga tusea”, proprietate reflectatã şi în denumirea latinã. Este printre primele plante care înfloresc primãvara devreme, în luna martie, având culoare galbenã, cu diametrul de2-3 cm.

De la podbal se recolteazã în scop medicinal frunzele mari, late, de culoare verde,  care cresc direct din rizomi, dupã ofilirea florilor.

Compoziţie

Frunzele de podbal conţin mucilagii, tanini, substanţe amare (tusilaginã), acizi graşi, carotenoizi, inulinã, fitosteroli, flavone,substanţe triterpeniceşi sãruri minerale.

Acţiune

Utilizarea în fitoterapie a preparatelor din frunze de podbal se bazeazã pe proprietãţile lor emoliente, tonice, antispastice, secretolitice şi antiinflamatoare.

Indicaţii terapeutice

Frunzele de podbal sunt utile în afecţiunile aparatului respirator, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronşita cronicã, astmul bronşic, silicoza, de asemenea în bolile hepato-biliare, dispepsii, plãgi şi ulceraţii ale pielii.

Administrare:

Se preparã o infuzie din 2 linguriţe de frunze la 1 canã cu apã. Se beau 2-3 cãni pe zi.

Extern, se poate face un decoct din 2-3 linguri de frunze la 1 canã cu apã. Se fierbe 10 minute şi se lasã acoperit încã 20 de minute. Se strecoarã şi, dupã rãcire, se fac spãlãturi locale.

Precauţii şi contraindicaţii

Existã studii care au pus în evidenţã existenţa unor substanţe carcinogene în florile de podbal. Din acest motiv, se impune evitarea folosirii acestora. Realitatea este cã dozele utilizate în experimentele efectuate pe animale au fost foarte mari, depãşind cu mult dozele recomandate în general în fitoterapie.

Oricum, ca mãsurã de siguranţã, florile de podbal – utilizate în trecut alãturi de frunze – nu mai sunt indicate pentru prepararea formelor fitoterapeutice.

De asemenea, dozele mari sunt toxice datorită alcaloizilor pirolizidinici, care afectează ficatul şi funcţia plămânilor.

În cosmetică

Frunzele proaspete şi tocate pot fi aplicate sub formă de suc pe zonele cu acnee şi furuncule.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L  nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dan Zaharescu, director executiv ARPIM: importanța accesului rapid la medicamente de ultimă generație