Lucerna (Medicago sativa)

Denumire științifică: Medicago sativa
Denumire populară: Lucernă
Lucerna (Medicago sativa)

Descriere

Lucerna este o planta medicinală leguminoasă, răspândită în ţara noastră, mai putin în zona de nord-vest, deoarece nu agreează excesul de umiditate sau solurile acide.

Lucerna are rădăcina de 1-2 metri, florile au culoare albastru-violet iar fructul este o păstaie răsucită în spirală.

În scop fitoterapeutic se utilizează întreaga plantă, recoltată la începutul înfloririi.

Compoziţie

Lucerna conţine minerale, vitamine, amidon, glucide, proteine, pectine, tanin, saponine, amine, cumarine, triterpene, carotenoide, purine, steroli, pigmenti, izoflavone şi cumestrol.

Acţiune

Planta are proprietăţi antihemoragice, antianemice, remineralizante.

Indicaţii terapeutice

Sub formă de infuzie sau decoct, lucerna este indicată în anemie, hipocalcemie, dizolvă cheagurile de sânge, combate gastrita, hipercolesterolemie, metrorargie, fortifică oasele şi dantura, detoxifică organismul, tratează infecţiile urinare, diabetul şi stimulează lactaţia.

Precauţii şi contraindicaţii

Persoanele care au suferit de lupus eritematos sistemic nu au voie să consume remedii pe bază de seminţe sau de pulbere de lucernă, deoarece acestea pot redeclanşa boala.

De asemenea, este contraindicată administrarea de preparate fitoteraputice pe bază de lucernă femeilor gravide sau celor carealăptează.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L  nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele digestive