Echinacea (Echinacea augustifolia)

Denumire științifică: Echinacea augustifolia
Denumire populară: Echinacea
Echinacea (Echinacea augustifolia)
Echinacea este un tratament fără egal în trei situaţii: frotiu Papanicolau anormal (pap), infecţii streptococice ale gâtului şi în fazele incipiente ale răcelii şi gripei. Este extraordinar de folositoare şi ca aditiv la pudrele şi unguentele cu antibiotic pentru aplicaţii externe pe arsuri, răni şi infecţii ale pielii, dar şi ca spălătură pentru înţepături şi muşcături veninoase.

Descriere

Nativă din câmpiile Americii de Nord, echinacea era folosită de băştinaşi pentru tratarea rănilor şi a muşcăturilor de şarpe. Azi, trei specii ale acestei plante perene sunt cultivate în scop medicinal. Echinacea are un lung sezon de înflorire şi este o plantă ornamentală frumoasă şi populară.

Rădăcinile sunt mai des folosite decât florile şi se obţin de la plante cu vârste mai mari de 4 ani. Florile se culeg când sunt complet deschise.

Echinacea se foloseşte la prepararea tincturilor, extractelor şi pulberilor, singură sau în combinaţie cu alte plante.

Echinacea – Compoziţie

Rădăcina conţine un ulei volatil, polizaharide, răşini – ale căror acţiuni antiseptice şi antifungice stimulează sistemul imun – glucozide antibacteriene şi antivirale.

Echinacea – Acţiune

Echinacea este adesea folosită pentru combaterea răcelii obişnuite: ajută organismul să-şi revină, stimulând sistemul imun să lupte împotriva altor infecţii.

De asemenea, echinacea este un puternic agent antiviral împotriva virusului herpex simplex, cercetătorii descoperind că planta produce o creştere semnificativă a fagocitozei, un proces prin care corpurile străine organismului sunt distruse de celulele sistemului imun.

Echinacea – Indicaţii terapeutice

Echinacea este un remediu eficient contra răcelilor, gripei, a infecţiilor tractului respirator superior, hepatitelor, infecţiilor genito-urinare şi a altor boli.

Administrare:

În tratamentul răcelilor, al inflamaţiilor gâtului, al gripei şi bronşitei se iau 1-3 capsule pe zi cu un pahar cu apă, înainte de mese.

Ca măsură preventivă antiinfecţioasă se administrează tinctură (1:5 În alcool 45%): 500 mg rădăcina uscată, de două ori pe zi.

Echinacea – Precauţii şi contraindicaţii

Întrebaţi un medic înainte de a consuma echinacea, în cazul în care suferiţi de o boală autoimună , precum lupusul, sau de boli progresive precum scleroza multiplă sau tuberculoza.

Daca sunteţi alergici la florile din familia margaretei, puteţi fi alergici şi la echinacea.

Nu folositi echinacea ca înlocuitor al altor tratamente: antibioticele şi alte medicamente pot fi de asemenea necesare.

Nu s-au înregistrat până acum proprietati toxice şi efecte adverse ale acestei plante.

Uzul prelungit diminuează efectul benefic al plantei.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal