Testul pentru sănătatea inimii: urcă patru etaje fără oprire

Cercetătorii spanioli susțin că dacă reușești să urci patru etaje fără oprire în mai puțin de un minut și jumătate, ai o inimă sănătoasă.
  • Publicat:
Testul pentru sănătatea inimii: urcă patru etaje fără oprire
Testul pentru sănătatea inimii: urcă patru etaje fără oprire

Cercetătorii susțin că cu cât o persoană urcă mai repede scările, acesta ar putea fi un indicator al sănătății inimii sale. Experții notează că medicii cardiologi folosesc urcatul scărilor în unele examene fizice, dar exercițiile nu ar trebui să substituie consultul regulat. De asemenea, acestea susțin că și alte activități precum căratul bagajelor către mașină poate fi folosit ca indicator al sănătății inimii.

Cercetătorii din Spania susțin că dacă reușești să urci patru etaje fără oprire, în mai puțin de un minut, acesta este un bun indicator pentru sănătatea cardiacă.

”Testul cu scările este un mod simplu de a verifica sănătatea inimii”, spune Dr. Dr. Jesús Peteiro, medic cardiolog la Spitalul Universitar Coruña. ”Dacă îți ia mai mult de un minut și jumătate să urci patru etaje, sănătatea este suboptimă și trebuie să consulți un medic”, a precizat specialistul.

Studiul a fost prezentat la o întâlnire științifică de la Societatea Europeană de Cardiologie, unde s-au comparat rezultatele testului cu scările și cele obținute în laborator. Deocamdată, studiul nu a fost publicat în niciun jurnal.

La studiu au luat parte 165 de participanți care au mers sau alerga pe bandă până la epuizare, fiind măsurată capacitatea exercițiilor. După o perioadă de pauză, grupul studiului a trebuit să urce patru etaje (60 de trepte) la pas rapid, dar nu alergat, din nou echivalentul metabolic fiind măsurat. Participanții care au reușit să urce scările în mai puțin de 40-45 de secunde au obținut un echivalent metabolic 9 spre 10.

Studiile anterioare au arătat că un echivalent metabolic de 10 în timpul unui test de genul este asociat unei rate scăzute de deces (1 procent sau mai puțin per an sau 10 procente peste 10 ani de viață).

Rezultatele testului pentru sănătatea inimii

Aproape 1 din 3 participanți la studiu care au urcat scările rapid au demonstrat o funcționare anormală a inimii- un posibil marker pentru boala coronariană. Acest lucru demonstrează de ce testul cu scările nu ar trebui privit ca pe un substitut al evaluării făcute de un specialist. Toți participanții la studiu au avut simptome asociate bolii coronariene precum dureri în piept sau dificultatea de a respira în timpul exercițiilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân