De ce dezinfectantul de mâini nu te scapă întotdeauna de microbi. Cum acţionează la COVID-19

În lipsa unei surse de apă, poate fi folosit şi dezinfectantul de mâini. Cu toate acestea, trebuie să avem grijă la compoziţia acestuia ca să ne protejăm de coronavirus!
  • Publicat:
De ce dezinfectantul de mâini nu te scapă întotdeauna de microbi. Cum acţionează la COVID-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca principala măsură de protecţie împotriva noului coronavirus să fie spălatul corect pe mâini cu apă şi săpun.

Însă, în lipsa unei surse de apă, poate fi folosit şi dezinfectantul de mâini.

Cu toate acestea, trebuie să avem grijă la compoziţia acestuia!

Potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din Statele Unite (CDC), dezinfectantul tip gel pentru igienizarea mâinilor trebuie să conţină minimum 60% alcool şi, foarte important, să fie aplicat corect:

  1. Freacă palmele de 5 ori.
  2. Freacă palma dreaptă peste spatele celei stângi de cel puţin 5 ori. Apoi invers tot de 5 ori.
  3. Freacă mâinile împreună palmă peste palmă cu degetele întrepătrunse, de 5 ori.
  4. Freacă spatele degetelor, cu pumnul strâns, de palma opusă.
  5. Prinde degetul mare de la mâna dreaptă cu mâna stângă şi freacă-le împreună de 5 ori. Apoi invers tot de 5 ori.
  6. Freacă degetele mâinii drepte de palma mâinii stângi de 5 ori. Apoi invers tot de 5 ori.
  7. Lasă mâinile să se usuce complet.

Chiar dacă rafturilor magazinelor au fost golite la secţiunea dedicată acestor produse, mulţi oameni le-au cumpărat fără să mai citească eticheta.

Şi, surpriză, multe dezinfectante de mâini nu conţin alcool, substanţa recomandată de autorităţi pentru eliminarea coronavirusului, ci clorură de benzalconiu (BZK, BKC, BAK, BAC, benzalkonium chloride), care este mai puţin eficientă, arată un studiu. Cu alte cuvinte, oamenii au aruncat banii pe produse ineficiente…

Dacă nu mai găseşti dezinfectant de mâini în magazine, vezi cum îţi poţi face acasă propriul dezinfectant, pe bază pe spirt şi gel de aloe vera!

Prin urmare, spălatul pe mâini cu apă şi săpun este cea mai indicată metodă prin care poţi scăpa de bacterii şi virusuri. Află aici cum trebuie să te speli corect pe mâini ca să reduci riscul de infecţie cu noul coronavirus!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân