Câinii pot detecta persoanele cu COVID-19 cu o săptămână înaintea apariției simptomelor, spun cercetătorii

  • Publicat:
  • Actualizat:
Câinii pot detecta persoanele cu COVID-19 cu o săptămână înaintea apariției simptomelor, spun cercetătorii
Foto; Shutterstock

Câinii ar putea juca un rol mult mai important în vieților noastre decât credem. Ei ar putea contribui la limitarea răspândirii coronavirusului. Câini pot detecta, prin miros, persoanele cu COVID-19 mai bine decât testele de laborator, spun cercetătorii.

În Finlanda, autoritățile au introdus câini în aeroporturi pentru a detecta pasagerii infectați cu virusul ucigaș. Mulți dintre cei „opriți” de patrupede păreau să se simtă bine, iar testele de laborator pentru coronavirus au venit negative în cazul acestora.

La câteva zile însă, aceleași persoane care primiseră rezultate negative le-au transmis cercetătorilor că au început să dezvolte simptomele specifice COVID-19, potrivit Daily Mail.

Câinii sunt folosiți în experimente asemănătoare de mai mulți ani și au dovedit că sunt capabili să simtă schimbările în miros care indică boli, de exemplu modificările din metabolism care pot duce la cancer.

Câinii au rată de succes de 100%, mai mare decât teste de screening pentru COVID-19

Patrupedele nu pot înlocui metodele de screening însă pot fi de ajutor prin faptul că detecta persoanele care ar trebui să facă testul. De asemenea, aceștia le pot oferi oamenilor de știință informații unice despre cum să depisteze semnele timpurii ale COVID-19.

Șase câini au fost dresați la începutul acestui an, în Londra, în eventualitatea în care ar putea fi folosiți pentru a detecta virusul. Momentan nu se știu rezultatele acestui studiu.

În Finlanda însă, câinii implicați în studiu au avut o rată de succes de 100% în detectarea virusului, potrivit cercetătoarei Anna Hielm-Bjorkman.

„Ei descoperă cazurile ale căror teste PCR ies negative cu o săptămână înainte ca acestea să iasă pozitive”, a spus experta.

PCR este tipul de test care se utilizează în prezent în întreaga lume pentru a diagnostica COVID-19 și este considerat „standardul de aur”. Acesta se face prin tamponarea nazală pentru a căuta semne ale virusului.

„Câini au o precizie mult mai mare decât teste PCR în acest moment. Testele PCR au o acuratețe de 70%. Câinii dresați nu au mai puțin de 100%”, a adăuga specialista.

Profesorul Logan a declarat în martie, înainte de studii: „Lucrările noastre anterioare au demonstrat că unii câini pot detecta mirosurile de la oameni cu o infecție cu o malarie cu o precizie extrem de ridicată – peste standardele OMS pentru diagnostic”.

„Știm că alte boli respiratorii ne modifică mirosului corpului, așa că există șansa ca și SARS-CoV-2 să o facă. Și dacă acest lucru se întâmplă, câinii o vor detecta. Acest nou instrument de diagnosticare ar putea revoluționa răspunsul nostru la COVID-19”, adaugă cercetătorul.

Cum depistează câinii mirosului de coronavirus

Călătorii sunt rugați să-și tamponeze pielea cu un șervețel și apoi acesta e plasat în fața câinilor special pregătiți. Dacă patrupedul reacționează la mirosul șervețelului, lătrând sau lovindu-l cu lăbuța, înseamnă că a detectat mirosul de coronavirus pe care a fost antrenat să-l detecteze.

Rezultatele studiului din Finlanda nu au fost încă publicate, însă.

Câinii sunt deja folosiți pentru depista convulsii epileptice, cancer și boala Parkinson.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”