Tromboza venoasă profundă: cauze, diagnostic, tratament

  • Publicat:
  • Actualizat:
Tromboza venoasă profundă: cauze, diagnostic, tratament
Sursa foto: SANADOR

Tromboza venoasă profundă reprezintă formarea și localizarea unui cheag la nivelul circulației venoase profunde. Riscul major presupune fragmentarea acestui cheag și migrarea fragmentelor, generând embolia pulmonară, o complicație gravă, care poate pune viața în pericol. Embolia pulmonară și tromboza venoasă fac parte dintr-un tot patologic numit tromboembolism venos. Acesta ocupă locul al treilea între cauzele de deces prin boli cardiovasculare, după ischemia coronariană acute și accidentele vasculare cerebrale.

Statul prelungit la birou, statul prelungit în picioare și lipsa oricărei alte forme de mișcare sunt principalii factori de risc în apariția cheagurilor de sânge la nivel venos profund, iar cauzele principale sunt bolile neoplazice și cele de sânge, de tipul trombofiliei. De asemenea, pacienții care au trecut recent printr-o operație pe abdomen sau una ortopedică au o predispoziție pentru tromboembolismul venos.

Diagnosticul este în primul rând clinic. Localizarea unui cheag la nivelul circulației profunde provoacă durere și umflarea membrului afectat. Acesta devine vizibil mai mare decât celălalt, diferența de diametru fiind vizibilă, motive care îl și aduc pe pacient la medic. De asemenea, diagnosticul se pune și prin metode paraclinice, atât pe baza unui test de sânge specific numit D-dimer, cât și prin investigațiile neinvazive precum ecografia venoasă Doppler, care localizează cheagul și ne spune cât de vechi este, sau tomografia computerizată (angio-CT), prin care aflăm cu precizie care este zona în care se află cheagul.

Complicațiile care pot apărea depind de localizarea cheagului, de stabilitatea acestuia și de timpul scurs de la producerea trombozei. Dacă tratamentul nu este respectat de pacient, pot apărea modificări la nivelul tegumentelor, ulcerații ale membrului afectat, însă cea mai de temut complicație, cu un prognostic rezervat, este embolia pulmonară, care apare atunci când un fragment de cheag ajunge în circulația pulmonară.

Tratamentul trombozei venoase profunde trebuie să înceapă imediat și se face modern în echipă multidisciplinară, deoarece implică terapia medicamentoasă, chirurgia vasculară și cardiologia intervențională.

La Spitalul Clinic SANADOR, oferim pacienților acces la tehnologii avansate pentru diagnosticul factorilor de risc și pentru administrarea timpurie a tratamentelor de prevenție a apariției trombozei. Echipa vasculară de la SANADOR, compusă din medicii Departamentului de Cardiologie Intervențională și cei ai Departamentului de Chirurgie Vasculară, asigură pacienților cele mai moderne tratamente vasculare – embolectomii, endarterectomii, proceduri de revascularizare, distrugerea endovasculară și aspirarea trombilor.

Departamentul de Cardiologie Intervențională din Spitalul Clinic SANADOR realizează proceduri endovasculare moderne pentru distrugerea trombilor venoși: AngioJet și Jetstream.

Sistemul pentru trombectomie AngioJet este un dispozitiv pentru distrugerea farmaco-mecanică a trombilor periferici prin aspirație activă, cu posibilitatea de a administra intratromb fluide sau trombolitice. Principala indicație a utilizării sistemului AngioJet este tromboza venoasă profundă iliofemurală și a venelor membrului inferior cu diametrul de cel puțin 6 mm, precum și pentru tromboza venoasă profundă de la nivelul membrului superior, pentru vene cu diametrul de cel puțin 6 mm.

Sistemul de aterectomie Jetstream este creat pentru a elimina obstrucțiile arteriale sau venoase cu diverse tipuri de trombi sau emboli: cu calciu, plăci de aterom mobilizate, trombi. Sistemul este dotat cu aspirație activă, astfel încât să fie minimizat riscul de embolizare distală.

La 13 octombrie este marcată Ziua mondială a trombozei, în onoarea lui Rudolf Virchow, medicul german considerat „părintele” anatomiei patologice moderne, născut în urmă cu mai mult de două secole, cel care a descris pentru prima dată tromboza.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân