Totul despre stereotaxie: „Nu este dureroasă, nu necesită o anestezie și nici măcar o internare a pacientului”

Ce este stereotaxia, ce indicații are și care este rolul ei, ne-a explicat Dr. Cristina Iftode, medic primar radioterapie cu competențe în radiochirurgie și stereotaxie, coordonatoarea Departamentului Stereotaxie din Centrul Oncologic SANADOR.
  • Publicat:

În prezent, stereotaxia oferă cele mai bune rezultate privind iradierea unei tumori cu doză eficientă, extremă precizie și un nivel minim de toxicitate. Ce este stereotaxia, ce indicații are și care este rolul ei, ne-a explicat Dr. Cristina Iftode, medic primar radioterapie cu competențe în radiochirurgie și stereotaxie, coordonatoarea Departamentului Stereotaxie din Centrul Oncologic SANADOR.

Ce este stereotaxia?

„Stereotaxia este o tehnică de radioterapie externă foarte precisă, foarte țintită. Utilizăm doze foarte mari de radioterapie într-un număr foarte limitat de ședințe. Când vorbim de dozele acestea mari și numărul de ședințe, v-aș explica, aș face o comparație cu tratamentul de radioterapie standard, cel cu doze convenționale, cum numim noi. Vorbim de tratamente de câteva săptămâni până la șase, chiar opt săptămâni.

În stereotaxie, noi reușim să dăm aceleași doze, dacă nu chiar și mai mult, într-un tratament de cinci-șase ședințe. Deci e diferență foarte mare ca și durată. Tratament foarte comod, practic pentru pacient și evident, administrând doze foarte mari și eficiența tratamentului este sporită”, a explicat pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” Dr. Cristina Iftode, medic primar radioterapie cu competențe în radiochirurgie și stereotaxie, coordonatoarea Departamentului Stereotaxie din Centrul Oncologic SANADOR.

Avantajele tratamentului stereotaxic

„Nu are un efect paliativ, deși vorbim de aplicarea acestui tratament în pacienți cu metastaze. Noi adresăm această tehnică a radioterapiei stereotaxice pacienților cu un număr limitat de metastaze și atunci intenția noastră este o intenție curativă. Deci tratamentul radioterapic aplicată acestor pacienți cu intenție e radicală. Practic are avantajul de a controla în mod total. Deci avantajul e, evident, durata tratamentului. Vă spuneam că vorbim de foarte puține ședințe, în general aproximativ o săptămână. Cam asta e durata tratamentului.

Ședința durează foarte puțin, 15-20 de minute, nu este dureroasă, nu necesită o anestezie și nici măcar o internare a pacientului. Deci totul se face pe spitalizare de zi”, a explicat specialistul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult