Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”

Metastazele cerebrale sunt tumori metastatice care se dezvoltă în urma unui cancer localizat în altă parte a corpului, care se răspândește în creier prin fluxul sangvin.
  • Publicat:

Metastazele cerebrale sunt tumori metastatice care se dezvoltă în urma unui cancer localizat în altă parte a corpului, care se răspândește în creier prin fluxul sangvin. Care este rolul stereotaxie în metastazele cerebrale, ne-a explicat într-un interviu marca „Ce se întâmplă, Doctore?” Dr. Cristina Iftode, medic primar radioterapie, cu competențe în radiochirurgie și stereotaxie, coordonatoarea Departamentului de Stereotaxie din Centrul Oncologic SANADOR.

Când este indicată stereotaxia în metastazele cerebrale?

„În metastazele cerebrale, tendința e să se efectueze tratamente cât mai conservatoare și să se înlocuiască, evident, acolo unde e cazul, clasica iradiere totală cerebrală. În momentul de față, ghidurile internaționale de specialitate indică radioterapia stereotaxică la pacienții care prezintă un număr limitat de metastaze și aici vorbim de sub patru leziuni cerebrale.

Atenție! Și aici există tot felul de studii și rezultate efectuate pe mii de pacienți în care radioterapia stereotaxică a fost utilizată și pacienți cu mai mult de patru metastaze, mai ales în acele patologii care răspund mai puțin la radioterapie.
Melanomul e o tumoră radiorezistentă și atunci trebuie luat în considerație, chiar dacă vorbim de un număr ceva mai mare. Dar în principiu, radioterapia stereotaxică e indicată la pacienții cu un număr limitat”, a explicat Dr. Cristina Iftode, medic primar radioterapie, cu competențe în radiochirurgie și stereotaxie, coordonatoarea Departamentului de Stereotaxie din Centrul Oncologic SANADOR.

Câte ședințe sunt necesare pentru un pacient cu metastaze cerebrale?

„Depinde foarte mult de dimensiunea fiecărei leziuni metastatice. Adică cu cât sunt mai mici leziunile, cu atât ne permite să dăm un număr cât mai mic de ședințe, cât și de localizarea acestor metastaze la nivel cerebral, dacă aceste metastaze sunt localizate în proximitatea căilor optice, trunchiul cerebral.

Chiar dacă vorbim de leziuni mici, noi trebuie să fracționăm, să diluăm doza de radioterapie în ceva mai multe ședințe. Mai simplu, dacă vorbim de leziuni metastatice sub 2 centimetri și localizate în zone sigure, spuneam căi optice sau trunchiul cerebral, reușim să facem chiar o singură ședință de stereotaxie, pe care noi o numim și radiochirurgie. Atenție, chiar dacă acest nume, chirurgia, poate să sperie pacienții, nu e nimic chirurgical, deci nu anesteziem, nu tăiem nimic. Vorbim doar de puterea bisturiului invizibil, al radioterapie stereotaxice. Sunt doze foarte mari, ablative și ședințe extrem de puține. Deci, la nivel cerebral reușim chiar într-o singură ședință să intervenim, ca să revin la acele criterii, dimensiuni și localizare”, a explicat pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” Dr. Cristina Iftode, medic primar radioterapie, cu competențe în radiochirurgie și stereotaxie, coordonatoarea Departamentului de Stereotaxie din Centrul Oncologic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult