Protezarea șoldului: „Se poate pune o proteză de șold și în cazul pacienților vârstnici care sunt de aproape 100 de ani”

Pacienții care suferă de afecțiuni articulare severe și care se confruntă cu dureri la mișcare, pot opta pentru protezarea șoldului.
  • Publicat:

Pacienții care suferă de afecțiuni articulare severe și care se confruntă cu dureri și dificultăți de mișcare, care nu cedează la tratamentul medicamentos, pot opta pentru protezare a șoldului. Ce este această intervenție și ce presupune ea, ne-a explicat dr. Vladimir Pușcașu, medic primar ortopedie și traumatologie cu competențe în traumatologie generală și traumatologie sportivă. Artroplastie totală de șold și genunchi la Spitalul Clinic SANADOR.

Ce este protezarea șoldului și ce presupune ea?

„Protezarea șoldului reprezintă tehnica chirurgicală prin care se practică înlocuirea articulației naturale a șoldului prin rezecția colului femural și protezarea acestuia, montându-se o proteză de șold care, dacă se va combina cu un acetabul, va fi o proteză totală de șold sau dacă va fi o proteză bipolară, acetabulul nu va fi protezat, este o hemiartroplastie, o jumătate de proteză de șold. Este o intervenție de anvergură, este o intervenție care presupune o rezecție a colului femural, o forare a cotilului și respectiv implantarea acestor componente protetice care împreună formează proteza de sold”, a explicat pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” dr. Vladimir Pușcașu, medic primar ortopedie și traumatologie cu competențe în traumatologie generală și traumatologie sportivă. Artroplastie totală de șold și genunchi la Spitalul Clinic SANADOR.

Întrebat în ce situații se recomandă protezarea șoldului și, mai ales, care sunt candidați eligibili pentru această intervenție, dr. Vladimir Pușcașu a explicat că „Protezarea de șold se face atunci când este vorba despre un pacient care are o suferință articulară importantă, pacienți care sunt dependență de medicație, antiinflamatorii și antialgice, a căror calitate a vieții a scăzut semnificativ, care au o durere și o impotență funcțională marcată. Aceștia sunt pacienții eligibili pentru a artroplastie totală de șold. Nu există o limită de vârstă în ceea ce privește selecția pacienților. Se poate pune o proteză de șold și în cazul unor adolescenți, chiar și pacienților vârstnici care sunt de aproape 100 de ani, însă majoritatea pacienților au peste 60 de ani care sunt pentru protezări de șold”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult