PET-CT: imagistică de înaltă precizie pentru diagnosticul și monitorizarea patologiei oncologice

  • Publicat:
  • Actualizat:
PET-CT: imagistică de înaltă precizie pentru diagnosticul și monitorizarea patologiei oncologice

PET-CT este o investigație imagistică de medicină nucleară deosebit de utilă pentru diagnosticul și evaluarea stadiului afecțiunii oncologice înainte și după intervențiile terapeutice, precum și pentru monitorizarea pe termen lung a pacienților. Investigația PET-CT furnizează imagini de fuziune obținute prin tomografia cu emisie de pozitroni (PET) și tomografia computerizată (CT).

Prin intermediul PET-CT, este evaluat metabolismul celular, care este accelerat în cazul proceselor neoplazice. Astfel, se obțin informații nu doar despre dimensiunile și localizarea formațiunii tumorale ci și despre activitatea metabolică, adică se confirmă sau infirmă existența celulelor tumorale active.

PET-CT folosește radiotrasori, care funcționează ca analogi ai glucozei. Majoritatea celulelor tumorale consumă mai multă glucoză decât celulele sănătoase, astfel că regiunile în care există acumulare crescută de radiotrasor corespund zonelor cu metabolism glucidic crescut, detectând cu înaltă precizie locul celulelor tumorale.

În ceea ce privește iradierea prin PET-CT, aceasta este mai scăzută decât la o investigație CT convențională. Substanțele radioactive administrate se elimină relativ repede – radiotrasorul cel mai frecvent utilizat, 18FDG, își reduce radioactivitatea la jumătate la 120 de minute de la administrare. Componentele radiotrasorului sunt asimilate normal în metabolism și nu afectează organismul.

Investigația se efectuează numai la indicația medicului specialist, în urma consultului oncologic, și se poate recomanda în multe tipuri de cancere. Printre acestea se numără : cancerul mamar, pulmonar, colorectal, gastric, cancere din sfera ginecologică, cancer de pancreas etc. PET-CT poate fi însă indicată și în anumite boli cardiovasculare și unele afecțiuni cerebrale, unde aduce informații valoroase despre metabolismul tisular.

SANADOR asigură pacienților accesul la servicii medicale la cele mai înalte standarde, utilizând tehnologii de ultimă generație pentru diagnostic și tratament.

Pentru PET-CT, Centrul Oncologic SANADOR dispune de echipamentul de înaltă performanță Siemens Biograph Horizon 3R, unic în România, care poate identifica rapid și cu o înaltă precizie prezența și localizarea țesutului tumoral.

Avantajele efectuării PET-CT au impact major în decizia terapeutică, dar și asupra confortului pacientului, date fiind siguranța de a obține un diagnostic complet printr-o singură scanare, dozele scăzute de iradiere și eliminarea substanței radioactive utilizate în timp foarte scurt.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”