Managementul integrat al cancerului de col uterin

  • Publicat:
Managementul integrat al cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer în rândul femeilor din România, cu o incidență în creștere în ultimele două decenii.

 

În stadiile incipiente, un cancer cervical nu dă semne și simptome specifice. Însă, atunci când apar metroragii, durere pelvină, durere în timpul actului sexual, dar și secreții vaginale abundente, urât mirositoare, sanghinolente, boala este deja într-un stadiu avansat. Controalele periodice la medicul ginecolog și efectuarea anuală a investigațiilor specifice – ecografie transvaginală, analiză de secreție vaginală, testul Babeș Papanicolau și, în funcție de indicație, genotiparea HPV – contribuie semnificativ la depistarea precoce a cancerului de col uterin sau a leziunilor precanceroase cu potențial malign, precum și la stabilirea conduitei terapeutice.

Tratamentul cancerului este multimodal și poate include chirurgie, radioterapie (externă, brahiterapie, radioterapie combinată), chimioterapie, terapie biologică țintită sau imunoterapie. Există mai multe opțiuni chirurgicale, în funcție de caz. Astfel, medicul chirurg poate opta pentru îndepărtarea cancerului in situ, trahelectomie (îndepărtarea colului uterin) sau histerectomie (extirparea colului uterin și a uterului). Intervențiile de histerectomie pot fi realizate în prezent și minim invaziv, prin laparoscopie sau chirurgie robotică, aceasta din urmă dovedindu-și eficiența de-a lungul anilor și în domeniul ginecologiei. Cea mai potrivită decizie terapeutică are însă apanajul unei echipe oncologice multidisciplinare (Tumor Board), formată din specialiști din mai multe specialități implicați în managementul cancerului cervical.

Pentru a beneficia de o abordare multidisciplinară și de un management integrat al bolii, adresarea pacientelor către un centru specializat, care să le ofere acces la toate serviciile medicale necesare diagnosticării și tratării cancerului de col uterin, este esențială. În acest fel se pot obține rezultate pe termen lung, o supraviețuire mai mare și o calitate bună a vieții.

La SANADOR, pacientele beneficiază de servicii medicale integrate, complete, pentru screeningul, diagnosticul și tratamentul cancerului cervical, într-o manieră multidisciplinară, asigurate de medici experimentați, cu ajutorul unor echipamente performante, de ultimă generație. Pentru un tablou clinic complet, consultațiile de specialitate sunt întotdeauna însoțite de testele pentru screeningul și diagnosticul precoce al cancerului cervical. În cazul unei suspiciuni, pentru un diagnostic corect și precis, medicul va recomanda efectuarea unei colposcopii și a unei biopsii. Toate probele prelevate vor fi analizate în Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR, dotat la standarde internaționale, cu echipamente ultraperformante.

De asemenea, la SANADOR pacientele au acces la investigații imagistice avansate (RMN 3 Tesla, PET-CT), pentru stadializarea corectă a bolii. La Centrul Oncologic SANADOR, pacientele cu cancer cervical beneficiază de toate tratamentele disponibile, inclusiv de brahiterapie, una dintre cele mai performante metode de tratament indicată în acest tip de cancer.

Tratamentul chirurgical este realizat la Spitalul Clinic SANADOR în condiții de maximă siguranță, într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii. În funcție de caz și oricând este posibil, intervențiile sunt realizate minim invaziv, cu multe avantaje pentru paciente: incizii mici, risc redus de complicații, spitalizare de scurtă durată și recuperare rapidă. Operațiile robotice sunt efectuate cu ajutorul celui mai performant sistem robotic existent în acest moment în lume – da Vinci Xi, care permite efectuarea unor manevre chirurgicale extrem de precise și de mare finețe, medicul având acces la structuri anatomice greu de accesat în alte condiții.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân