Dr. Ionut Duduș, SANADOR: când se îmbolnăvește ficatul și când se operează

Dr. Ionut Duduș, medic specialist chirurgie generală, cu competență în chirurgie hepato-bilio-pancreatică, în cadrul SANADOR, explică motivele pentru care se îmbolnăvește ficatul și intervențiile chirurgicale de la nivelul acestui organ.

Ficatul este unul dintre organele vitale din organism. Produce bila necesară pentru metabolizarea grăsimilor, secretă proteine și sprijină metabolizarea medicamentelor. Dar ficatul are mult mai multe funcții. Dacă acest organ vital din corp se îmbolnăvește, nu-și mai poate îndeplini corect funcțiile.

„Ficatul se poate îmbolnăvi din foarte multe cauze. Din păcate, în societatea de astăzi, apar boli noi care înainte nu erau identificate drept cauze pentru suferințele hepatice. Cauzele mai vechi ale îmbolnăvirii hepatice sunt virusurile hepatitice pe care le știm cu toții. Există virusul A, care provoacă o hepatită acută, care se tratează și nu pune ulterior probleme. Apoi, există hepatitele cu virusurile B, C și Delta. Pe lângă aceste virusuri, în vechile manuale, era diagnosticată și ciroza alcoolică.

Ciroza alcoolică înseamnă consumul cronic de alcool. Ce înseamnă de fapt acest consum cronic de alcool? La bărbați, înseamnă 160 de ml de alcool zilnic, timp de 15 ani. Iar la femei, este jumătate din această doză, deci 80 de ml. Aceasta este media. Dar nici să bem o zi mai mult și apoi să facem pauză nu ne salvează de ciroză.

Pe lângă alcool, stresul societății în care trăim, alimentele procesate, orele nepotrivite de masă, odihna insuficientă și sedentarismul duc la o boală non alcoolică a ficatului, o boală ireversibilă, steatoza hepatică non-alcoolică.

În Balcani, automedicația este o boală veche, din ce în ce mai acută din păcate. Toată lumea ia medicamente pentru că vrea să prevină niște boli. Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o fac oamenii.

Iau medicamente „prescrise” de vecini, care nu au pregătire medicală. Și se face abuz din aceste medicamente. Din păcate, o parte dintre acestea sunt disponibile la farmacie fără rețetă. Toate medicamentele se metabolizează și trec prin ficat, pentru că ficatul are roluri complexe și filtrează tot ce vine de la tubul digestiv.

Nu toate medicamentele sunt la fel de nocive pentru ficat. Însă consumul cronic de medicamente fără prescripție care trec prin ficat pot să ducă la o anumită insuficiență a acestuia la un anumit moment. Paracetamolul de exemplu este un hepatotoxic foarte grav. Consumul cronic de paracetamol poate duce la boli de ficat foarte grave, la pacienții mai sensibili” ne-a declarat dr. Ionuț Duduș, medic specialist chirurgie generală, cu competență în chirurgie hepato-bilio-pancreatică, în cadrul SANADOR.

Multe dintre afecțiunile hepatice evoluează în timp și pot necesita intervenții chirugicale. Când se aplică procedurile din chirurgia ficatului puteți afla din interviul realizat cu medicul chirurg Ionuț Duduș!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult