Hernia de disc cervicală se manifestă prin semne și simptome variate, precum durere cervicală, care se poate extinde spre brațe, amorțeli și furnicături la nivelul mâinilor, iar în stadii mai avansate pot să apară vertijul, pierderea echilibrului și slăbiciunea musculară.
În lipsa tratamentului adecvat, o hernie de disc poate să afecteze semnificativ calitatea vieții și în unele cazuri poate duce la complicații severe. Pentru a preveni aceste situații, este indicat un consult de neurochirurgie de îndată ce apar manifestările clinice, pentru stabilirea diagnosticului corect și recomandarea tratamentului necesar. Din fericire, în prezent există mai multe metode de tratament care asigură rezultate foarte bune.
În urma consultației de specialitate, în cazul în care suspectează o hernie de disc, medicul neurochirurg va recomanda anumite investigații necesare pentru localizarea precisă a discului herniat și pentru a evalua severitatea leziunii. În funcție de indicația stabilită pentru fiecare caz în parte, examinările imagistice pot include radiografie digitală, tomografie computerizată sau examen RMN, care furnizează imagini detaliate ale coloanei vertebrale.
Dacă va considera necesar, medicul poate solicita și alte investigații, precum electromiografie, care evaluează conducerea nervoasă și poate identifica eventuale leziuni ale nervilor sau mușchilor de la nivelul coloanei cervicale.
După stabilirea diagnosticului de hernie de disc cervicală, medicul va recomanda cel mai potrivit tratament, luând în calcul severitatea simptomatologiei și a leziunilor identificate, stilul de viață al pacientului și posibile afecțiuni asociate. Tratamentul poate fi conservator, prin medicație și proceduri de recuperare medicală, precum fizioterapia, sau poate fi indicat tratament chirurgical, printr-o intervenție de discectomie.
Operația pentru hernie de disc permite îndepărtarea discului herniat, care pune presiune pe nervii spinali, astfel încât simptomatologia este ameliorată și sunt prevenite complicațiile. În funcție de caracteristicile fiecărui caz în parte, neurochirurgul va stabili care este cel mai potrivit tip de discectomie.
Astfel, operația se poate realiza clasic, deschis, adică printr-o incizie extinsă, sau printr-o tehnică mai puțin invazivă, cum este microdiscectomia, care asigură îndepărtarea precisă a discului herniat, cu un traumatism minim al țesuturilor sănătoase din jur. Acest tip de intervenție necesită o echipă chirurgicală foarte experimentată și folosirea unui microscop operator performant. În cazul discectomiei microchirurgicale, recuperarea pacientului este mai rapidă, iar riscul de complicații este redus.
La SANADOR, pacienții au acces la consultații de neurochirurgie realizate de medici foarte experimentați și la investigații avansate, cu echipamente de ultimă generație, pentru stabilirea diagnosticului. În funcție de indicația stabilită pentru fiecare în parte, la Spitalul Clinic SANADOR pacienții beneficiază de tratament printr-un program personalizat de recuperare medicală sau de tratament chirurgical. Intervențiile de chirurgie spinală se desfășoară într-un bloc operator bine dotat, cu ajutorul unor microscoape operatorii ultraperformante. Echipa chirurgicală are o vastă experiență inclusiv în gestionarea cazurilor complexe, cu rezultate terapeutice foarte bune, asigurate cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.