Cum putem evita urgențele medicale specifice sezonului rece?

Cum putem evita urgențele medicale specifice sezonului rece?

Urgențele medicale din timpul iernii sunt diverse și variază în funcție de particularitățile acestui anotimp, de condițiile meteo specifice (frig, ninsoare, gheață, polei), care favorizează apariția infecțiilor respiratorii și a traumatismelor, mai ales a celor rutiere, precum și de temperaturile scăzute, care agravează bolile cronice. La toate acestea se adaugă și afecțiunile acute digestive, legate de excesele alimentare din prejma sărbătorilor, care sunt alte motive pentru care pacienții se prezintă de urgență la spital.

În privința urgențelor generate de condițiile climatice nefavorabile, cel mai des ajung la camera de gardă pacienții cu probleme respiratorii de origine infecțioasă (guturaiul, amigdalita, sinuzita, laringita, gripa), cele mai multe fiind provocate de agenți virali. Asemenea cazuri, de regulă, nu ridică mari probleme medicilor de gardă și se rezolvă prin tratamente uzuale, însă altfel stau lucrurile când vine vorba de urgențele unor pacienți cu afecțiuni cronice.

Iarna, bolile cronice se pot agrava, mai ales cele de origine cardiovasculară sau respiratorie. De pildă, bolnavii care suferă de bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC) ori de astm pot resimți o acutizarea a simptomatologiei, pot respira cu mai mare dificultate, ceea ce nu se întâmplă de regulă vara sau primăvara, iar persoanele cu boli coronariene ischemice, cum este angina pectorală, cei hipertensivi sau bolnavii cu afecțiuni vasculare pot prezenta, de asemenea, o acutizarea a simptomatologiei preexistente, din cauza temperaturilor extrem de scăzute.

Un loc aparte în cadrul urgențelor din timpul sezonului rece îl ocupă patologia posttraumatică, cauzată în principal de accidentele rutiere apărute din pricina condițiilor meteorologice și de carosabil nefavorabile, care pot încărca în acest sezon activitatea serviciilor de urgență. De asemenea, traumatismele pot să apară și în urma practicării sporturilor de iarnă (schi, patinaj sau sporturi de echipă – hochei), care au anumite particularități ce adaugă patologiei traumatice de urgență în acest sezon un număr considerabil de cazuri, de regulă fracturi sau traumatisme ale membrelor.

Și atunci, cum poate fi evitată o astfel de avalanșă a problemelor apărute în sezonul rece?

Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe din Spitalul Clinic SANADOR și al Serviciului de Ambulanță SANADOR, ne oferă câteva sfaturi țintite și ușor de urmat, pentru o iarnă lipsită de griji:

  • Pacienții cu afecțiuni cronice, cu imunitatea scăzută (vârstnicii, copii mici sau persoanele care urmează tratament pentru cancer) trebuie să evite expunerea la temperaturi scăzute sau la condiții de umiditate crescută, care pot exacerba anumite afecțiuni cronice sau pot determina apariția unor infecții respiratorii acute de natură infecțioasă. De asemenea, trebuie să respecte cu strictețe tratamentul și regimul de viață prescrise de medic.
  • Prevenția în patologia posttraumatică constă în evitarea deplasărilor care nu sunt necesare în condiții meteo sau de carosabil extrem de proaste și renunțarea la practicarea sporturilor de iarnă atunci când vremea este nefavorabilă.
  • Evitarea exceselor alimentare de orice tip, mult prea frecvente la români în preajma sărbătorilor de iarnă, este, de asemenea, recomandată.

În cazul în care vă veți confrunta totuși cu urgențe medicale, Compartimentul de Primiri Urgențe din Spitalul Clinic SANADOR vă stă la dispoziție 24 de ore din 24 și poate trata orice tip de urgențe la copii și adulți, cu ajutorul celor 21 de linii de gardă permanente, al investigațiilor imagistice avansate și al analizelor medicale, disponibile 24 de ore din 24.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Cristian Pandrea - Medic primar Medicină de urgență
Dr. Cristian Gabriel Pandrea este Medic primar Medicină de urgență, Medic coordonator Departament CPU/Ambulanță și are competențe solide în ecografie generală. A absolvit UMF “Carol Davila” din București – Facultatea de Medicină Generală în anul 1995. A promovat examenul de Rezidențiat ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân