Cum a fost salvată o pacientă cu o afecțiune cardiovasculară gravă?

  • Publicat:
Cum a fost salvată o pacientă cu o afecțiune cardiovasculară gravă?

Durerile în piept, respirația îngreunată, oboseala excesivă, palpitațiile, amețelile sau senzația de leșin sunt doar câteva dintre semnele și simptomele care pot indica apariția unei boli cardiovasculare. Îngustarea sau blocarea fluxul de sânge spre inimă pot duce la angină pectorală sau chiar la atac de cord. Printre factorii de risc care cresc apariția unei afecțiuni cardiovasculare se numără: fumatul, hipertensiunea arterială sau tensiunea oscilantă, nivelul crescut de colesterol din sânge, diabetul zaharat, obezitatea sau stilul de viață sedentar.

Cu diagnosticul de boală coronariană s-a confruntat și Rodica, o pacientă în vârstă de 62 de ani. Rodica se considera o persoană sănătoasă și ignora controalele anuale. Până într-o seară când pacienta a avut un episod de vertij foarte puternic care a speriat-o foarte tare. Atunci Rodica a hotărât că este cazul să înceapă să facă câteva investigații medicale. Prima dată a mers la un consult ORL, unde medicul i-a recomandat și un consult neurologic și cardiologic.

„M-a trimis să fac un examen RMN la cap și a văzut că nu era nimic cu urechea internă. Apoi mi-a recomandat să fac și un Doppler la carotide și, văzând că sunt niște depuneri, mi-a zis că ar trebui să merg să investighez mai departe. Așa am ajuns la un consult de neurologie, unde specialistul, când a văzut depunerile pe carotide și în materia albă, cum spun ei, mi-a zis că precis am așa ceva și la inimă”, își amintește pacienta.

În urma consultației de cardiologie, Rodica a primit indicația pentru un angio CT, o coronarografie, dar și pentru monitorizarea Holter a tensiunii arteriale. Investigațiile au arătat clar că pacienta avea o problemă cardiacă gravă. Suferea de boală bicoronariană și avea nevoie de un tratament de cardiologie intervențională. Astfel, medicul cardiolog care a urmărit-o pe pacientă în tot acest timp i-a recomandat o consultație la Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiolog, șefa Departamentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic SANADOR.

„Am venit la coronorografie convinsă că nu o să iasă nimic și că sunt sănătoasă tun. Mie nu îmi venea să cred, chiar nu îmi venea să cred. După ce doamna doctor mi-a explicat și mi-a arătat pe film unde sunt problemele, mi-a fost mult mai ușor să internalizez, pentru că inițial pentru mine a fost un șoc, nu credeam că pot să am așa ceva”, povestește pacienta.

Pentru că ischemia coronariană de care suferea Rodica era într-un stadiu avansat, Dr. Rodica Niculescu i-a recomandat pacientei o procedură complexă de stentare pentru ambele artere coronare. Procedura de stentare s-a realizat în mai multe etape. Prima dată s-a intervenit prin angioplastie cu stent a arterei coronare drepte. La scurt timp, pacienta a revenit pentru montarea altor două stenturi pe trunchiul comun al arterei coronare stângi și artera descendentă anterioară stângă, respectiv pe artera circumflexă. În prezent, Rodica se simte foarte bine și respectă cu strictețe indicațiile medicale.

„Este incredibil, de la zi la zi mă simt tot mai bine. Am o recunoștință foarte mare pentru modul în care m-a ajutat să internalizez și să procesez această veste și să merg mai departe. Doamna doctor a vrut să mă vindece pe mine ca om, în totalitatea mea ca om, nu doar ca pacient și pentru asta îi sunt în primul rând recunoscătoare. M-a ajutat să trec peste șocul acestei vești, că sunt bolnavă, că am nevoie de stenturi, când am auzit că am nevoie de atât de multe m-am speriat foarte tare”, conchide emoționată pacienta.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la proceduri de cardiologie intervențională realizate în condiții de maximă siguranță în Laboratorul de Cateterism, dotat cu două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7. Post operator, pacienții primesc îngrijiri avansate pe Secția de Terapie Intensivă Cardiovasculară, complet digitalizată, acreditată ca secție ATI de categoria I – nivel de competență extinsă.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân