Conf. Dr. Nicolae Poiană: analize și investigații necesare pentru un cuplu pentru a obține o sarcină

CONF. DR. NICOLAE POIANĂ, coordonatorul centrului FIV SANADOR, ne-a vorbit despre infertilitate și analizele și investigațiile necesare pe care un cuplu trebuie să le facă atunci când nu obțin o sarcină.
  • Publicat:

Invitat în ediția CSID Live din 10 noiembrie, CONF. DR. NICOLAE POIANĂ, medic primar obstetrică-ginecologie, coordonatorul centrului FIV SANADOR, ne-a vorbit despre infertilitate și ce analize și investigații sunt necesare unui cuplu atunci când vine vorba de obținerea unei sarcini.

Infertilitatea reprezintă incapacitatea unui cuplu de a obține o sarcină după cel puțin 12 luni de contact sexual neprotejat (sau 6 luni, dacă partenera are peste 35 de ani). Infertilitatea nu este doar o problemă a femeii. O problemă a bărbatului poate fi singura cauză sau poate contribui la infertilitate în aproximativ 50% din cazuri. Coordonatorul centrului FIV SANADOR ne-a explicat ce analize și investigații sunt necesare atunci când un cuplu încearcă să obțină o sarcină și nu reușește.

„Ca să rezumez, ar fi patru puncte de interes major cu care se începe investigarea unui cuplu infertil. Pentru parteneră se începe cu o investigație hormonală referitoare la rezerva ovariană, care privește în fapt capacitatea ovarelor de a produce ovule celule reproductive fertilizabile.

După aceea, al doilea segment ar fi investigarea trompelor uterine, deoarece acestea fac legătura directă între ovare și cavitatea uterină, fertilizarea însăși producându-se în trompele uterine, lucru pe care nu prea îl știe lumea, iar embrionul fiind transportat din trompă unde s-a format, unde a fost fertilizat, către cavitatea uterină unde se implantează secundar și evident evoluează. Al treilea loc important este, evident, cavitatea uterină, să zicem căsuța, cuibușorul în care se dezvoltă sarcina și de la embrion se ajunge la bebelușul la termen. Dar nu cel din urmă trebuie investigat partenerul. Asta se face printr-o spermogramă și o supermocultură. Toate cele amintite mai devreme sunt niște investigații inițiale. Evident că orice modificare și orice abatere de la normal, de la valorile corecte trebuie investigate în pașii următori”, a explicat CONF. DR. NICOLAE POIANĂ, medic primar obstetrică-ginecologie, coordonatorul centrului FIV SANADOR în emisiunea „Ce se întâmplă, Doctore?”.

Urmărește integral emisiunea „Ce se întâmplă, Doctore?”, pe canalul nostru de Youtube, pentru a afla informații despre infertilitate, de la A la Z.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult