Ateromatoza carotidiană: cauze și tratament

Dr. Elena Nechifor, medic specialist chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR, trece în revistă cauzele, simptomele și tratamentele recomandate în ateromatoza carotidiană.

La ora actuală, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel global. Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, 17, 9 milioane de persoane își pierd anual viața din cauza bolilor care afectează inima și vasele de sânge. Printre patologiile cardiovasculare se numără boala coronariană, afecțiunile cerebrovasculare și bolile reumatice care afectează inima. 4 din 5 decese provocate prin bolile cardiovasculare sunt provocate de infarct și accident vascular cerebral. Una dintre cauzele acestor afecțiuni o reprezintă ateroscleroza, adică depunerea de plăci de grăsime și de alte substanțe pe vasele de sânge, însoțită de rigidizarea și îngustarea vaselor de sânge.

„Boala aterosclerotică este de cele mai multe ori sistemică, generalizată. La nivelul carotidei, dar și pe alte segmente arteriale, ateromatoza apare în urma unui proces inflamator proliferativ. Acesta duce la formarea unor conglomerate la nivelul intimei vasculare care cresc intraluminal, se calcifică, ducând la limitarea lumenului circulant până la închiderea completă a acestuia.

La nivelul carotidei, un loc de elecție a apariției plăcii de aterom este la nivelul bifurcației carotide, în ramul intern și extern, acolo unde fluxul de sânge care are o curgere laminară se trasformă într-unul turbulent. Acest fenomen creează mici leziuni la nivel endotelial are reprezintă de fapt baza plăcii de aterom.

Pacienții diagnosticați în primă fază cu ateromatoză carotidiană ar trebui să-și extindă investigațiile și la nivelul altor segmente arteriale. Vorbim aici în special de coronare pentru care se poate face coronarografie pentru că boala coronariană aterosclerotică este des asociată cu ateromatoza carotidiană. Și ar trebui să facă investigații imagistice la nivelul aortei abdominale și al arterelor membrelor inferioare” ne-a declarat în interviul video dr. Elena Nechifor, medic specialist chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR.

Printre factorii de risc ai depunerilor de grăsime și de calciu pe pereții vaselor de sânge se numără dieta bogată în grăsimi animale, fumatul, sedentarismul și excesul de alcool. În ce constă un program complex de abordare a ateromatozei carotidiene care include schimbarea stilului de viață, dar și terapii de ultimă generație puteți afla din interviul video realizat cu medicul specialist chirurgie cardiovasculară Elena Nechifor!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult