Zinnat, 125 mg/5 ml, granule pentru suspensie orală

Producător: Glaxo Wellcome UK Limited
Substanță activa
Cefuroximă
Clasa ATC
J01DC
Format
granule pentru suspensie orală
Afecțiuni
infectii
Producător
GLAXO OPERATIONS UK LTD.
Acțiune terapeutică
antibiotic, acţionează prin distrugerea bacteriilor care determină apariţia infecţiilor; cefalosporine

Ce este Zinnat şi pentru ce se utilizează

Zinnat este un antibiotic utilizat la adulţi, adolescenţi şi copii. Acţionează prin distrugerea bacteriilor care determină apariţia infecţiilor. Aparţine unui grup de medicamente denumite cefalosporine.

Zinnat este utilizat pentru tratamentul infecţiilor de la nivelul: gâtului sinusurilor urechii medii plămânilor sau toracelui tractului urinar pielii şi ţesuturilor moi.

De asemenea, Zinnat poate fi utilizat pentru:

• tratamentul bolii Lyme (o infecţie transmisă de paraziţi denumiţi căpuşe).

Înainte să utilizaţi Zinnat

Nu utilizaţi Zinnat

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la oricare dintre antibioticele din clasa cefalosporinelor sau la oricare dintre celelalte componente ale Zinnat.
 • Dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică severă (hipersensibilitate) la orice alt tip de antibiotic betalactamic (peniciline, monobactami şi carbapeneme).

In cazul în care consideraţi că aceste situaţii sunt valabile pentru dumneavoastră, nu luaţi Zinnat până nu discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Zinnat

Zinnat nu este recomandat pentru tratamentul copiilor cu vârsta sub 3 luni, deoarece siguranţa şi eficacitatea nu sunt cunoscute pentru această categorie de vârstă.

Trebuie să fiţi atenţi la apariţia anumitor simptome cum sunt reacţii alergice, infecţii fungice (cum este cea cu Candida) şi diaree severă (colită pseudomembranoasă) pe durata tratamentului cu Zinnat. Acest lucru va reduce riscul de apariţie a unor probleme. Vezi „Condiţii cărora este indicat să le acordaţi o atenţie desosebită” la punctul 4.

Dacă este necesar să vi se efectueze o analiză de sânge

Zinnat poate influenţa rezultatele analizei de determinare a concentraţiei de glucoză din sânge sau a unei analize de sânge denumite testul Coombs. Dacă este necesar să vi se efectueze analize de sânge: Spuneţi persoanei care vă recoltează proba că luaţi Zinnat.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală:

Medicamentele utilizate pentru a reduce cantitatea de acid din stomac (de exemplu, antiacide utilizate pentru tratamentul arsurilor în capul pieptului) pot influenţa acţiunea Zinnat.

Probenecid Anticoagulante orale

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi un astfel de medicament. Contraceptive orale

Zinnat poate reduce eficacitatea contraceptivelor orale. Dacă luaţi contraceptive orale pe durata tratamentului cu Zinnat trebuie să utilizaţi şi o metodă de contracepţie de tip barieră (cum sunt prezervativele). Cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Spuneţi medicului înainte de a lua Zinnat:

 • dacă sunteţi gravidă, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă
 • dacă alăptaţi.

Medicul va lua în considerare beneficiul administrării Zinnat pentru dumneavoastră şi riscul pentru copilul dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Zinnat vă poate cauza ameţeli şi alte reacţii adverse care vă pot afecta capacitatea de atenţie. Nu conduceţi vehicule sau nu folosiţi utilaje decât dacă vă simţiţi bine.

Informaţii importante privind unele componente ale Zinnat

Suspensia Zinnat conţine zahăr (sucroză). Trebuie să ţineţi cont de acest aspect în dieta dumneavoastră dacă aveţi diabet zaharat.

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Suspensia Zinnat conţine şi aspartam, care este o sursă de fenilalanină şi de aceea poate fi dăunător.

Dacă aveţi intoleranţă la aspartam sau dacă aveţi fenilcetonurie (FCU): Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă puteţi lua Zinnat.

Cum să utilizaţi Zinnat

Utilizaţi întotdeauna Zinnat exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Luaţi Zinnat după masă. Astfel, tratamentul va fi mai eficient. Agitaţi bine flaconul înainte de utilizare.

Suspensia Zinnat poate fi diluată în sucuri reci de fructe sau în băuturi pe bază de lapte, însă trebuie administrată imediat.

Nu amestecaţi Zinnat cu lichide fierbinţi.

Pentru instrucţiuni detaliate privind modul de pregătire a suspensiei Zinnat, vezi Instrucţiuni pentru reconstituire la finalul acestui prospect.

Doza uzuală

Adulţi

Doza uzuală de Zinnat este de 250 mg până la 500 mg de două ori pe zi, în funcţie de severitatea şi de tipul infecţiei.

Copii

Doza uzuală de Zinnat este de 10 mg/kg (până la maxim 125 mg) până la 15 mg/kg (până la maxim 250 mg) de două ori pe zi în funcţie de:

 • severitatea şi tipul infecţiei
 • greutatea şi vârsta copilului, până la maxim 500 mg pe zi

Zinnat nu este recomandat pentru copiii cu vârsta sub 3 luni, deoarece nu se cunosc siguranţa şi eficacitatea la acest grup de vârstă.

In funcţie de afecţiune sau de modul în care dumneavoastră sau copilul dumneavoastră răspundeţi la tratament, doza iniţială poate fi modificată sau pot fi necesare mai multe cicluri de tratament.

Pacienţi cu probleme ale rinichilor

Dacă aveţi o problemă a rinichilor, medicul dumneavoastră vă poate modifica doza. Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă sunteţi în această situaţie.

Dacă aţi utilizat mai mult Zinnat decât trebuie

Dacă luaţi mai mult Zinnat decât trebuie este posibil să prezentaţi tulburări neurologice, mai precis este posibil să existe o probabilitate mai mare de a prezenta convulsii.

Nu amânaţi. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţe al celui mai apropiat spital. Dacă este posibil, arătaţi-le cutia de Zinnat.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Zinnat

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Luaţi doza următoare la ora obişnuită. Nu opriţi administrarea Zinnat fără recomandare.

Dacă încetaţi să luaţi Zinnat

Este important să luaţi ciclul complet de tratament cu Zinnat. Nu opriţi administrarea acestuia decât la recomandarea medicului dumneavoastră – chiar dacă vă simţiţi mai bine. Dacă nu luaţi tratamentul complet, este posibil ca infecţia să apară din nou.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Zinnat poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Condiţii cărora este indicat să le acordaţi o atenţie desosebită

Un număr mic de persoane tratate cu Zinnat prezintă o reacţie alergică sau o reacţie la nivelul pielii potenţial gravă. Simptomele acestor reacţii includ:

-reacţie alergică severă. Semnele includ erupţie în relief pe piele însoţită de mâncărimi, umflare, uneori a feţei sau gurii care poate cauza dificultăţi la respiraţie

-erupţii tecătoare pe piele, care pot forma vezicule cu aspect de mici ţinte (un punct central întunecat înconjurat de o zonă mai deschisă la culoare şi cu margini circulare închise la culoare)

-erupţie pe piele, extinsă, cu vezicule şi exfoliere a pielii (Acestea pot fi semne ale sindromului Stevens-Johnson sau ale necrolizei epidermice toxice)

-infecţii fungice. Medicamentele ca Zinnat pot determina dezvoltarea excesivă a ciupercilor (Candida) în organism, fapt care poate cauza infecţii fungice (cum este candidoza orală). Probabilitatea de apariţie a acestei reacţii adverse este mai mare în cazul în care luaţi Zinnat o perioadă lungă de timp.

-diaree severă (colită pseudomembranoasă). Medicamentele ca Zinnat pot determina inflamaţie a colonului (intestinului gros), care determină diaree severă, de obicei cu eliminare de sânge şi mucus, durere de stomac, febră

-reacţie Jarisch-Herxheimer. Este posibil ca la unii pacienţi să apară creştere a temperaturii (febră), frisoane, dureri de cap, dureri musculare şi erupţii trecătoare pe piele pe durata tratamentului cu Zinnat pentru boala Lyme. Aceasta este cunoscută ca reacţie Jarisch-Herxheimer. De obicei simptomele persistă câteva ore până la maximum o zi.

Adresaţi-vă imediat unui medic sau unei asistente medicale în cazul apariţiei oricăruia dintre aceste simptome.

Reacţii adverse frecvente

Acestea pot afecta până la 1 din 10 persoane:

-infecţii fungice (cum este cea cu Candida)

-cefalee

-ameţeli

-diaree

-greaţă

-durere de stomac.

Reacţii adverse frecvente care pot să apară la analizele de sânge:

-o creştere a numărului unui tip de celule albe din sânge (eozinofilie)

-o creştere a valorilor enzimelor hepatice.

Reacţii adverse mai puţin frecvente

Acestea pot afecta până la 1 din 100 de persoane: -stare de rău (vărsături) -erupţii trecătoare pe piele.

Reacţii adverse mai puţin frecvente care pot să apară la analizele de sânge:

reducere a numărului de trombocite din sânge (celule care ajută la coagularea sângelui)

reducere a numărului de celule albe din sânge

rezultate pozitive ale testului Coombs.

Alte reacţii adverse

Alte reacţii adverse au apărut la un număr foarte mic de persoane, însă frecvenţa acestora nu este cunoscută cu precizie:

-diare severă (colită pseudomembranoasă) -reacţii alergice

-reacţii la nivelul pielii (inclusiv reacţii severe la nivelul pielii)

-temperatură mare (febră)

-îngălbenire a albului ochilor sau a pielii

-inflamaţie a ficatului (hepatită).

Reacţii adverse care pot să apară la analizele de sânge:

-distrugere prea rapidă a celulelor roşii din sânge (anemie hemolitică).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Zinnat

Nu utilizaţi Zinnat după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original, pentru a fi ferit de umiditate şi lumină.

Pentru suspensia reconstituită:

A se păstra la 2-8°C (la frigider). A se utiliza în maxim 10 zile. A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Zinnat

 • Substanţa activă conţinută în 5 ml suspensie este cefuroximă 125 mg sub formă de cefuroximă axetil 150 mg.
 • Celelalte componente sunt: acid stearic, zahăr, aroma Tutti frutti 51880/AP 05: 51*, acesulfam potasic (E 950), aspartam (E 951), povidonă K30, gumă xantan.

*Conţine: substanţe aromatizante identice cu substanţele naturale, preparate de aromatizare, maltodextrină, propilenglicol (E 1520), alfa-tocoferol (E 307).

Cum arată Zinnat şi conţinutul ambalajului

Zinnat se prezintă sub formă de granule care curg uşor, de culoare albă până la aproape albă. Suspensia reconstituită este de culoare albă până la slab gălbuie.

Este disponibil în cutii cu:

 • un flacon din sticlă brună, prevăzut cu sistem de închidere securizat pentru copii şi membrană de sigilare, conţinând granule pentru 50 ml suspensie orală.
 • o măsură dozatoare (gradată la 20 ml), pentru măsurarea volumului de solvent (apă fiartă şi răcită) folosit la prepararea suspensiei
 • o linguriţă dozatoare a 5 ml, pentru administrarea suspensiei reconstituite.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Glaxo Wellcome UK Limited Glaxo Wellcome House,

Berkeley Avenue, Greenford, Middlesex, UB6 0NN, Marea Britanie

Fabricantul

GLAXO OPERATIONS UK LTD.

trading as GLAXO WELLCOME OPERATIONS,

Harmire Road, Barnard Castle, DL 12 8 DT, Marea Britanie

Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie 2013

Instrucţiuni pentru reconstituire

Instrucţiuni pentru reconstituirea suspensiei

Agitaţi flaconul pentru a dispersa granulele şi scoateţi capacul.

Adăugaţi în flacon cantitatea de apă necesară conform indicaţiilor de pe etichetă sau aşa cum este marcat pe paharul dozator (dacă este furnizat) şi puneţi la loc capacul.

Răsturnaţi flaconul şi agitaţi cu putere timp de minimum 15 secunde.

Întoarceţi flaconul în poziţie verticală şi agitaţi cu putere.

Suspensia de Zinnat trebuie păstrată la frigider la temperaturi între 2°C şi 8°C.

Dacă utilizaţi o seringă dozatoare, lăsaţi suspensia reconstituită să stea în repaus cel puţin o oră înainte de a administra prima doză.

Pentru copiii care nu pot lua Zinnat cu o linguriţă, există o seringă dozatoare cu gradaţii cu capacitatea de 5 ml. Utilizaţi seringa pentru administrare orală pentru măsurarea corectă a dozei de administrat:

 1. Scoateţi capacul flaconului. Puneţi-l bine.
 2. Ţineţi strâns flaconul. Împingeţi adaptorul din plastic la nivelul gâtului flaconului.
 3. Introduceţi ferm seringa în adaptor.
 4. întoarceţi invers flaconul.
 5. Trageţi pistonul seringii până când în seringă este aspirată prima parte a dozei totale pe care trebuie să o administraţi.
 6. întoarceţi flaconul în poziţie verticală. Scoateţi seringa din adaptor.
 1. Introduceţi seringa în gură, orientând vârful acesteia spre partea interioară a obrazului. Împingeţi încet pistonul, pentru a avea timp pentru înghiţire. Nu împingeţi prea repede şi nu direcţionaţi jetul de lichid spre partea posterioară a gâtului, deoarece există risc de înecare.
 2. Repetaţi etapele 3 – 7 întocmai, până luaţi doza completă. De exemplu, dacă doza dumneavoastră este de 7,5 ml, trebuie să luaţi o seringă şi jumătate de medicament.
 3. Scoateţi seringa din flacon şi spălaţi-o bine cu apă curată. Lăsaţi-o să se usuce complet înainte de reutilizare.
 4. Închideţi bine flaconul cu capacul, fără a scoate adaptorul.

Nu amestecaţi suspensia sau granulele cu lichide fierbinţi.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica