Ventolin 100 Inhaler CFC-Free, 100 micrograme/doză, suspensie de inhalat presurizată

Producător: Glaxo Wellcome House
Substanță activa
Salbutamol
Clasa ATC
R03AC
Format
suspensie de inhalat presurizată
Afecțiuni
pentru a preveni şi trata simptomele astmului bronşic şi ale altor boli bronhopulmonare obstructive
Producător
Glaxo Wellcome Productions
Acțiune terapeutică
bronhodilatatoare, relaxează muşchii din pereţii căilor aeriene mici din plămâni, ajută la deschiderea căilor aeriene, contribuind astfel la uşurarea simptomelor ca senzaţia de constricţie toracică, respiraţia şuieratoare sau tusea, putând astfel respira mai uşor

Ce este Ventolin 100 Inhaler CFC Free şi pentru ce se utilizează

Ventolin Inhaler CFC-Free este o suspensie de inhalat presurizată care conţine salbutamol şi care vă permite dumneavoastră să inhalaţi medicamentul direct în căile respiratorii, acolo unde este necesar. Fiecare puf eliberează 100 micrograme din substanţa activă salbutamol (sub formă de sulfat). Inhaler-ul conţine şi gazul propulsor HFA 134a, fără CFC. Fiecare flacon eliberează cel puţin 200 de doze.

Salbutamolul aparţine grupului de medicamente denumite bronhodilatatoare. Salbutamolul relaxează muşchii din pereţii căilor aeriene mici din plămâni. Aceasta permite deschiderea căilor aeriene şi, astfel, ajută la prevenirea senzaţiei de constricţie toracică, respiraţiei şuierătoare şi tusei, ceea ce vă permite să respiraţi mult mai uşor.

Medicul dumneavoastră a decis că acest medicament este potrivit pentru dumneavoastră şi pentru afecţiunea dumneavoastră.

Ventolin Inhaler CFC-Free este indicat pentru a preveni şi trata simptomele astmului bronşic şi ale altor boli bronhopulmonare obstructive.

Înainte să utilizaţi Ventolin 100 Inhaler CFC Free

Medicamentele beta-blocante neselective care încetinesc activitatea cordului, asa cum este propranololul, în mod obişnuit nu trebuie administrate împreună cu Ventolin.

Asiguraţi-vă că medicul dumneavoastră ştie ce alte medicamente luaţi, inclusiv cele eliberate fără prescripţie medicală.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Ventolin:

Înainte de a utiliza acest medicament spuneţi medicului dumneavoastră dacă răspunsul este „Da” la oricare dintre următoarele întrebări:

 • vi s-a spus vreodată că sunteţi alergic la Ventolin Inhaler, salbutamol sau la oricare alt ingredient din compoziţia Ventolin Inhaler?
 • sunteţi însărcinată sau este probabil să deveniţi în curând?
 • alăptaţi?
 • urmaţi tratament pentru afecţiuni tiroidiene?
 • urmaţi tratament pentru tensiune arterială mare sau afecţiuni cardiace?

Spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe tratamentul cu acest medicament dacă aveţi în antecedente boli cardiace, ritm cardiac neregulat sau angină.

Cum să utilizaţi Ventolin 100 Inhaler CFC Free

Utilizaţi întotdeauna Ventolin exact aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Ventolin Inhaler CFC-Free eliberează o „ceaţă” fină pe care dumneavoastră trebuie să o inhalaţi în plămâni. Asiguraţi-vă că ştiţi să utilizaţi corect medicamentul. Instrucţiunile de folosire corectă sunt oferite în acest prospect. Dacă aveţi vreo problemă sau nu înţelegeţi instrucţiunile, întrebaţi medicul, asistenta sau farmacistul.

Ventolin Inhaler CFC-Free trebuie inspirat pe gură.

Medicul dumneavoastră vă va spune cât de mult şi cât de des să utilizaţi Ventolin. Dacă nu sunteţi sigur, întrebaţi medicul, asistenta sau farmacistul.

Doza uzuală pentru ameliorarea unei crize de astm bronşic este:

Adulţi: 1 puf (100 micrograme salbutamol) sau 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol);

Copii şi adolescenţi: 1 puf (100 micrograme salbutamol); dacă este necesar, medicul poate recomanda creşterea dozei la 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol).

Doza uzuală pentru a preveni o criză în timpul efortului fizic sau după expunerea la alergeni este:

Adulţi: 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol), înainte de efortul fizic sau de expunerea la alergeni;

Copii şi adolescenţi: 1 puf (100 micrograme salbutamol) înainte de efortul fizic sau de expunerea la alergeni; dacă este necesar, medicul poate recomanda creşterea dozei la 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol), înainte de efortul fizic sau de expunerea la alergeni.

Doza zilnică uzuală pentru tratamentul cronic este:

Adulţi, copii şi adolescenţi: până la 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol), de 4 ori pe zi.

De obicei, doza maximă zilnică (24 ore) este de 8 puf-uri (8 x 100 micrograme salbutamol).

Nu trebuie să inhalaţi mai multe puf-uri sau să folosiţi medicamentul mai des decât v-a recomandat medicul dumneavoastră.

Dacă dificultăţile în respiraţie sau wheezingul se agravează, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o doză mai mare decât cea prezentată anterior, ca tratament de urgenţă. Este foarte important să respectaţi instrucţiunile medicului în ceea ce priveşte numărul de puf-uri şi cât de des trebuie să folosiţi medicamentul.

Unor pacienţi li se pare dificil să elibereze o doză (un puf) de medicament, imediat după ce au început să inspire. Un dispozitiv de administrare (spacer) vă va ajuta să rezolvaţi această problemă. Medicul dumneavoastră, asistenta sau farmacistul pot să vă sfătuiască în legătură cu aceasta.

Unii copii mici pot avea nevoie să utilizeze un dispozitiv de administrare(spacer) special conceput pentru ei pentru a obţine un beneficiu maxim, în urma folosirii medicamentului. Medicul dumneavoastră, asistenta sau farmacistul pot să vă sfătuiască în legătură cu aceasta.

Instrucţiuni de utilizare pentru Ventolin Inhaler CFC free

Testarea aerosolului

Inaintea primei utilizări, se îndepărtează capacul piesei bucale, apăsând uşor părţile laterale ale capacului, se agită bine flaconul şi se pulverizează 2 pufuri în aer, pentru verificarea funcţionării. Dacă flaconul nu a fost folosit timp de câteva zile, se agită bine şi se pulverizează un puf în aer, pentru verificarea funcţionării.

Utilizarea aerosolului

1. îndepărtaţi capacul de pe piesa bucală prin apăsarea uşoară a părţilor laterale ale capacului.

2. Controlaţi învelişul din plastic al inhalatorului  şi  piesa bucală  şi  verificaţi  ca  aceasta să fie curată,  fără praf sau alte particule sau corpuri străine.

3. Agitaţi energic flaconul pentru a vă asigura că nu conţine obiecte străine şi că tot conţinutul flaconului este amestecat.

4. Tineţi flaconul în poziţie verticală între police şi celelalte degete, cu policele pe bază, sub piesa bucală.

5. Expiraţi cât mai mult, dar fără a forţa, apoi plasaţi piesa bucală în cavitatea bucală între dinţi şi strângeţi buzele în jurul ei, fără a o muşca.

6. Imediat după ce începeţi să inspiraţi pe gură, apăsaţi pe capătul superior al flaconului pentru a elibera un puf în timp ce inspiraţi calm şi profund.

7. In timp ce vă ţineţi respiraţia, scoateţi flaconul din cavitatea bucală şi luaţi degetul de pe partea superioară a acestuia. Continuaţi să vă ţineţi respiraţia atât timp cât puteţi, fără a forţa.

8. Pentru a administra un al doilea puf, păstraţi flaconul în poziţie verticală şi aşteptaţi aproximativ o jumătate de minut, înainte de a repeta etapele de la 3 la 7.

9. Reaşezaţi capacul piesei bucale prin apăsare fermă, până când se aude un mic zgomot.

IMPORTANT

Nu vă grăbiţi la etapele 5, 6 şi 7. Este important să începeţi inspirul cât mai lent posibil, chiar înainte de a acţiona flaconul. Exersaţi la început de câteva ori în faţa unei oglinzi. Dacă observaţi o „ceaţă” ieşind din capătul flaconului sau din colţurile gurii, trebuie să reîncepeţi de la etapa 2.

Dacă medicul dumneavoastră v-a dat instrucţiuni de folosire diferite, vă rugăm să le urmaţi cu atenţie. Anunţaţi-vă medicul dacă aveţi dificultăţi în administrare.

Curăţare

Flaconul trebuie curăţat cel puţin o dată pe săptămână.

 1. Scoateţi flaconul din metal din învelişul din plastic al inhalatorului şi îndepărtaţi capacul piesei bucale.
 2. Clătiţi învelişul din plastic şi piesa bucală cu apă caldă.
 3. Uscaţi fiecare piesă cu atenţie în interior şi în exterior.
 4. Reintroduceţi flaconul în învelişul din plastic şi reaşezaţi capacul piesei bucale. NU PUNEŢI FLACONUL DIN METAL ÎN APĂ.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Ventolin

Dacă în mod accidental aţi luat o doză mai mare decât cea recomandată, este posibil să apară anumite reacţii adverse, cum ar fi bătăi rapide ale inimii, durere de cap, tremor sau nelinişte (vezi pct.4 ). Informaţi medicul cât mai curând posibil dacă doza luată este mai mare decât cea recomandată. Luaţi acest prospect sau medicamentul cu dumneavoastră, astfel încât personalul spitalului să ştie ce medicament aţi luat.

Dacă uitaţi să utilizaţi Ventolin

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, nu vă îngrijoraţi. Luaţi următoarea doză la momentul potrivit sau mai repede, dacă apar probleme respiratorii. Medicul dumneavoastră poate să vă recomande să folosiţi medicamentul cu regularitate, în fiecare zi, sau doar când aveţi nevoie – în caz de apariţie a respiraţiei şuieratoare sau a lipsei de aer. Nu luaţi o doză dublă cu excepţia situaţiei în care medicul v-a recomandat acest lucru.

După ce utilizaţi Ventolin

 • Dacă respiraţia sau respiraţia şuierătoare se înrăutăţesc imediat după folosirea medicamentului, nu îl mai folosiţi şi informaţi medicul cât mai curând posibil.
 • Dacă ameliorarea respiraţiei şuierătoare sau a constricţiei toracice nu este aşa de bună ca de obicei, sau nu durează aşa mult ca de obicei, spuneţi medicului cât mai curând posibil. Afecţiunea dumneavoastră pulmonară se poate înrăutăţi şi s-ar putea să aveţi nevoie de medicaţie suplimentară.

Reacţii adverse posibile

Majoritatea pacienţilor care au luat acest medicament l-au tolerat bine. Ca şi în cazul altor medicamente, puţini pacienţi au prezentat reacţii adverse.

Deşi apar foarte rar (afectează mai puţin de un pacient din 10 000) următoarele reacţii pot avea consecinţe grave. De aceea dacă după administrarea Ventolin Inhaler CFC-Free prezentaţi oricare dintre următoarele simptome, întrerupeţi tratamentul imediat şi informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră:

 • respiraţie şuierătoare bruscă sau constricţie toracică;
 • edem al pleoapelor, feţei sau buzelor;
 • erupţii trecătoare pe piele sau urticarie oriunde pe corp;
 • bătăile inimii devin neregulate , spuneţi medicului cât mai curând posibil.

Alte reacţii adverse raportate:

Frecvente (afectează mai puţin de un pacient din 10 dar mai mult de unul din 100)

 • tremurături, durere de cap – bătăi rapide ale inimii (tahicardie)

Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de un pacient din 100 dar mai mult de unul din 1000)

 • palpitaţii,
 • iritaţii la nivelul gurii sau gâtului ,
 • crampe musculare.

Rare (afectează mai puţin de un pacient din 1000 dar mai mult de unul din 10000)

 • scăderea cantităţii de potasiu din sânge,
 • vasodilataţie periferică.

Foarte rare (afectează mai puţin de un pacient din 10000)

 • reacţie de hipersensibilitate
 • hiperactivitate (agitaţie)
 • tulburări de ritm cardiac (aritmii, extrasistole)
 • bronhospasm paradoxal

După punerea pe piaţa a medicamentului s-au raportat cazuri izolate de ischemie miocardică. Deşi nu se cunoaşte exact cât de des se întâmplă, unele persoane pot să aibă ocazional dureri în piept (datorită unor probleme cardiace cum ar fi angina pectorală). Medicul trebuie anunţat în cazul apariţiei unor astfel de simptome; nu se opreşte administrarea medicamentului decât dacă medicul decide astfel.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Ventolin 100 Inhaler CFC Free

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original, ferit de lumina directă a soarelui. A nu se păstra la frigider sau congela.

Imediat după folosire, puneţi la loc capacul pe piesa bucală, prin apăsarea uşoară. Nu utilizaţi forţă excesivă.

Dacă medicamentul este foarte rece, scoateţi flaconul din metal din dispozitivul de administrare din plastic şi încălziţi-l în mâini câteva minute, înainte de utilizare. Nu folosiţi niciun alt dispozitiv pentru încălzire. Atenţie: Flaconul de metal este sub presiune. A nu se perforasau arde, chiar dacă flaconul este, aparent, gol.

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Ventolin

 • substanţa activă este salbutamol sub formă de salbutamol sulfat. Fiecare doză conţine salbutamol 100 micrograme.
 • cealaltă componentă este gazul propelant HFA 134a (1,1,1,2-tetrafluoroeran) Cum arată Ventolin şi conţinutul ambalajului

Ventolin este o suspensie de inhalat presurizată, de culoare albă sau aproape albă.

Ventolin este disponibil în cutii cu un flacon presurizat din aluminiu, prevăzut cu valvă dozatoare şi dispozitiv de administrare, a 200 doze.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Glaxo Wellcome House Berkeley Avenue, Greenford Middlesex, UB6 0NN, Marea Britanie

Fabricanţii

Glaxo Wellcome Productions

Zone Industrielle no. 2, 23 Rue Lavoiser, 27000 Evreux, Franţa

GlaxoSmithKline Pharmaceuticals S.A. Ul. Grunwaldzka 189, 60-322 Poznan, Polonia

Glaxo Wellcome S.A.

Avenida de Extremadura 3, 09400 Aranda de Duero, Burgos, Spania

Acest prospect a fost aprobat în Iulie 2011

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica