SOLIAN 200/.400 mg Comprimate divizibile

Substanță activa
amisulpridă
Clasa ATC
N05AL
Format
comprimat
Afecțiuni
schizofrenie
Producător
Sanofi Winthrop Industrie
Acțiune terapeutică
antipsihotic

Ce este Solian şi pentru ce se utilizează

Solian conţine o substanţă activă numită amisulpridă. Aceasta aparţine unui grup de medicamente numit „antipsihotice”. Solian este utilizat pentru tratamentul unei boli numită schizofrenie.
Schizofrenia te poate face să simţi, să vezi sau să auzi lucruri care nu există, să ai gânduri ciudate sau înfricoşătoare, poate schimba modul în care te comporţi şi te poate face să te simţi singur. Câteodată, oamenii care au aceste simptome pot să se simtă şi tensionaţi, neliniştiţi sau deprimaţi. Solian acţionează prin îmbunătăţirea gândurilor, sentimentelor sau comportamentelor perturbate. Acest medicament este folosit pentru a trata schizofrenia la începutul ei şi, de asemenea, pe perioade de timp îndelungat.

Înainte să utilizaţi Solian

Nu luaţi Solian
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la amisulpridă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6). Semnele unei reacţii alergice includ: erupţie pe piele, probleme la înghiţire sau de respiraţie, umflarea buzelor, feţei, gâtului sau limbii.
– dacă aveţi cancer de sân sau o afecţiune numită „tumoră dependentă de prolactină”
– dacă aveţi o tumoră a glandei suprarenale (numită feocromocitom)
– dacă pacientul este până la vârsta pubertăţii
– dacă alăptaţi (vezi punctul Sarcina şi alăptarea)
– dacă luaţi levodopa, un medicament utilizat pentru tratamentul bolii Parkinson (vezi punctul „Folosirea altor medicamente”).
Nu luaţi acest medicament dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile enumerate mai sus. Dacă nu sunteţi sigur, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte să luaţi Solian.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Solian
În cursul tratamentului, apariţia unei rigidităţi musculare şi a unor tulburări ale stării de vigilenţă, însoţite de febră inexplicabilă, necesită întreruperea imediată a administrării medicamentului şi consultarea de urgenţă a unui medic, deoarece acestea pot fi simptomele unei complicaţii care vă poate pune viaţa în pericol, denumită „sindrom neuroleptic malign”.
Înainte să luaţi Solian, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă:
– aveţi probleme cu rinichii
– aveţi boala Parkinson
– aţi avut vreodată convulsii sau suferiţi de epilepsie, deoarece acest medicament poate determina apariţia convulsiilor la stimuli mai slabi
– aveţi o frecvenţă cardiacă anormală (ritm)
– aveţi o boală de inimă sau istoric familial de probleme cu inima (în special o anomalie numită „prelungirea intervalului QT”, evidenţiată pe ECG – înregistrare a activităţii electrice a inimii). Medicul dumneavoastră poate dori să vă efectueze o ECG înainte de începerea tratamentului şi de câte ori va considera necesar în timpul tratamentului (de exemplu când se creşte doza).
– medicul dumneavoastră v-a spus că aţi putea face un accident vascular cerebral
– dumneavoastră sau rudele dumneavoastră aţi avut trombembolism venos (formarea unor cheaguri de sânge, care pot migra prin vasele de sânge până în plămâni, determinând durere în piept şi dificultăţi în respiraţie). Medicul dumneavoastră vă va investiga înaintea şi în timpul tratamentului pentru a afla dacă aveţi risc de a face un trombembolism şi pentru a putea lua măsuri de prevenire, deoarece medicamentele similare acestuia au fost asociate cu formarea cheagurilor de sânge.
– aveţi diabet zaharat sau vi s-a spus că aveţi un risc crescut de a face diabet zaharat
– aveţi bătăi încetinite ale inimii (sub 55 de bătăi pe minut)
– vi s-a spus că aveţi o valoare scăzută a potasiului în sânge
– sunteţi vârstnic, deoarece la persoanele vârstnice este mai mare probabilitatea să scadă tensiunea arterială sau să apară somnolenţă
– sunteţi vârstnic şi suferiţi de demenţă sau persoana pe care o îngrijiţi este vârstnică şi are demenţă (o afecţiune a creierului care alterează capacitatea de a-şi aminti, de a gândi limpede, de a comunica şi de a efectua activităţi cotidiene, şi care poate determina modificări ale dispoziţiei şi personalităţii). S-a observat o uşoară creştere a riscului de deces la pacienţii vârstnici cu demenţă care iau medicamente antipsihotice faţă de cei care nu iau astfel de medicamente.
Înainte de a începe tratamentul cu acest medicament, trebuie să spuneţi medicului dacă aveţi sau dacă persoana pe care o îngrijiţi are factori de risc suplimentari pentru apariţia accidentului vascular cerebral sau are boli asociate care pot duce la deces (boli de inimă cum este insuficienţa cardiacă, infecţii cum este pneumonia).
Dacă în timpul tratamentului cu Solian apar infecţii sau febră inexplicabile, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră, pentru a vă recomanda determinarea numărului de celule albe din sânge. Asemenea altor medicamente antipsihotice, Solian poate provoca scăderea numărului celulelor albe din sânge (leucopenie, neutropenie, agranulocitoză).
Dacă nu sunteţi sigur că vă aflaţi într-una dintre situaţiile enumerate mai sus, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte să luaţi Solian.
Folosirea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.
Trebuie să informaţi medicul sau farmacistul, deoarece Solian poate afecta modul în care acţionează alte medicamente. De asemenea, unele medicamente pot afecta modul în care acţionează Solian.
În mod deosebit, nu luaţi Solian şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:
 Levodopa, un medicament pentru tratamentul bolii Parkinson, sau alte medicamente folosite pentru tratamentul bolii Parkinson, cum sunt amantadină, apomorfină, bromocriptină, cabergolină, entacaponă, lisuridă, pergolidă, piribedil, pramipexol, quinagolidă, ropinirol, selegilină.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:
 Medicamente utilizate pentru a controla bătăile inimii, cum sunt chinidină, disopiramidă, amiodaronă, sotalol
 Alte medicamente antipsihotice utilizate pentru tratamentul afecţiunilor pneumonia).
Dacă în timpul tratamentului cu Solian apar infecţii sau febră inexplicabile, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră, pentru a vă recomanda determinarea numărului de celule albe din sânge. Asemenea altor medicamente antipsihotice, Solian poate provoca scăderea numărului celulelor albe din sânge (leucopenie, neutropenie, agranulocitoză).
Dacă nu sunteţi sigur că vă aflaţi într-una dintre situaţiile enumerate mai sus, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte să luaţi Solian.
 

Folosirea Solian împreună cu alimente şi băuturi
• Anumite tipuri de alimente pot influenţa rapiditatea cu care începe să acţioneze Solian. Dacă este posibil, este de preferat să luaţi Solian cu multă apă, înainte de masă şi la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi.
• Nu consumaţi băuturi alcoolice în timp ce luaţi Solian, deoarece acestea pot afecta modul în care acţionează medicamentul.
Sarcina şi alăptarea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Nu luaţi acest medicament dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi.
Utilizarea medicamentului nu este recomandată în timpul sarcinii decât dacă beneficiile depăşesc riscul potenţial. Următoarele simptome pot apărea la nou-născuţii mamelor care au luat amisulpridă în ultimul trimestru de sarcină (ultimele trei luni de sarcină): agitaţie, rigiditate şi/sau slăbiciune a muşchilor, tremurături, somnolenţă, probleme cu respiraţia şi dificultate de alimentaţie. Dacă oricare dintre aceste simptome apar la copilul dumneavoastră, este necesar să vă adresaţi medicului dumneavoastră. Nou-născutul trebuie supravegheat cu atenţie după naştere.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Este posibil să vă simţiţi mai puţin alert, somnoros sau adormit în timp ce luaţi acest medicament, chiar dacă îl utilizaţi conform recomandărilor. Dacă vă simţiţi astfel, nu conduceţi şi nu folosiţi niciun vehicul sau utilaj.
Informaţii importante privind unele componente ale Solian
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Solian

Luaţi întotdeauna Solian exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Cum să luaţi acest medicament
 Luaţi acest medicament pe cale orală.
 Înghiţiţi comprimatul întreg, cu un pahar de apă. Nu mestecaţi comprimatele.
 Luaţi medicamentul înainte de masă.
 Dacă simţiţi că efectul medicamentului este prea slab sau prea puternic, nu modificaţi doza, ci adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Cât să luaţi
Cantitatea de Solian pe care o luaţi depinde de boala dumneavoastră. Urmaţi cu atenţie instrucţiunile medicului dumneavoastră.
Adulţi
 Doza obişnuită poate fi cuprinsă între 50 mg şi 800 mg în fiecare zi.
 Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să începeţi cu o doză mai mică, dacă este necesar.
 Dacă este necesar, medicul dumneavoastră vă poate prescrie până la 1200 mg în fiecare zi.
 Doze până la 300 mg pe zi pot fi administrate într-o singură priză. Luaţi doza la aceeaşi oră în fiecare zi.
 Doze mai mari de 300 mg pe zi trebuie administrate în două prize, jumătate dimineaţa şi jumătate seara.
Vârstnici
 Medicul dumneavoastră va avea nevoie să vă ţină sub supraveghere atentă, deoarece este mai mare probabilitatea să vă scadă tensiunea arterială sau să apară somnolenţă din cauza acestui medicament.
Persoane cu probleme de rinichi
 Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă recomande o doză mai mică.
Utilizarea la copii şi adolescenţi
Utilizarea amisulpridei este contraindicată la copii până la vârsta pubertăţii (vezi punctul 2).
Utilizarea amisulpridei de la pubertate până la vârsta de 18 ani nu este recomandată.
Dacă aţi luat mai mult Solian decât trebuie
Nu luaţi mai mult decât doza pe care v-a recomandat-o medicul dumneavoastră.
Dacă luaţi mai multe comprimate decât trebuie, adresaţi-vă imediat unui medic sau mergeţi la cel mai apropiat departament de urgenţă al unui spital. Luaţi ambalajul medicamentului cu dumneavoastră, pentru ca medicul să ştie ce aţi luat. Pot să apară următoarele efecte: să vă simţiţi neliniştit sau să tremuraţi, să aveţi muşchi rigizi, să vă simţiţi somnolent sau adormit, ceea ce poate duce la pierderea cunoştinţei. Administrarea a mai multe comprimate decât trebuie, concomitent cu alte medicamente psihotrope, poate duce la deces.
Dacă aţi uitat să luaţi Solian
Dacă uitaţi să luaţi o doză, administraţi-o imediat ce vă aduceţi aminte. Însă, dacă se apropie momentul pentru următoarea doză nu vă mai administraţi doza uitată.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să luaţi Solian
Nu încetaţi să luaţi Solian doar pentru că vă simţiţi mai bine.
Nu trebuie să opriţi utilizarea Solian fără să-l întrebaţi pe medicul dumneavoastră.
Nu trebuie să opriţi brusc utilizarea Solian, decât dacă medicul dumneavoastră vă sfătuieşte astfel. Oprirea bruscă a tratamentului poate determina sindrom de abstinenţă manifestat prin simptome cum sunt: greaţă, vărsături, transpiraţii, insomnie, nelinişte extremă, rigiditate musculară sau mişcări anormale (cum sunt nelinişte motorie, contracţii musculare involuntare şi tulburări de coordonare la efectuarea mişcărilor fine) sau vă poate reveni boala iniţială. Urmaţi întotdeauna instrucţiunile medicului dumneavoastră.
Analize de sânge
Faptul că luaţi Solian poate modifica rezultatele unor analize de sânge. Acestea includ teste de măsurare a valorilor hormonului numit „prolactină” şi teste ale funcţiei ficatului. Dacă urmează să faceţi analize de sânge, este important să spuneţi medicului dumneavoastră că luaţi Solian.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Solian poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Opriţi administrarea Solian şi adresaţi-vă unui medic sau mergeţi imediat la spital, dacă:
 Aveţi febră, transpiraţii, muşchi rigizi sau mişcări neobişnuite ale corpului, bătăi rapide ale inimii, respiraţii rapide şi vă simţiţi confuz, somnolent sau agitat. Acestea pot fi simptomele unei reacţii adverse grave, dar rare, denumită „sindrom neuroleptic malign”, care vă poate pune viaţa în pericol.
 Aveţi o frecvenţă cardiacă neobişnuită, un ritm al inimii foarte rapid sau durere în piept care ar putea duce la un atac de cord sau o tulburare a inimii care pune viaţa în pericol
 Aveţi cheaguri de sânge în vene, mai ales la nivelul picioarelor (simptomele includ picioare umflate, durere şi roşeaţă la nivelul picioarelor). Acestea pot migra prin vasele de sânge până în plămâni, determinând durere în piept şi dificultăţi în respiraţie. Dacă observaţi oricare dintre aceste simptome, adresaţi-vă imediat unui medic.
 Apar infecţii mai des decât în mod obişnuit. Acestea pot apărea din cauza unor anomalii ale sângelui (agranulocitoză) sau a scăderii numărului de celule albe din sânge (leucopenie, neutropenie)
Aceste reacţii pot să apară cu o frecvenţă necunoscută.
 Aveţi o reacţie alergică. Semnele pot include: erupţie pe piele, probleme la înghiţire sau de respiraţie, umflarea buzelor, feţei, gâtului sau limbii
 Aveţi convulsii (crize epileptice).
Aceste reacţii pot apărea mai puţin frecvent (pot afecta până la 1 din 100 persoane).
Spuneţi medicului dumneavoastră cât mai repede posibil dacă aveţi oricare dintre următoarele reacţii adverse:
Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)
 Tremurături, rigiditate musculară sau spasm, încetinirea mişcărilor, secreţie de salivă mai mare decât de obicei, senzaţie de nelinişte sau mişcări pe care nu le puteţi controla (simptome extrapiramidale).
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
 Mişcări pe care nu le puteţi controla, mai ales ale braţelor şi picioarelor
 Torticolis (contractură a muşchilor gâtului), crize oculogire (mişcări anormale ale anumitor muşchi ai globilor oculari), contracţii puternice ale muşchilor mandibulei
(Aceste simptome pot fi reduse dacă medicul dumneavoastră vă micşorează doza de Solian sau vă prescrie un medicament suplimentar).
Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane)
 Mişcări pe care nu le puteţi controla, mai ales ale feţei şi limbii, în special după administrarea pe termen lung.
Alte reacţii adverse :
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
 Tulburări de somn (insomnie) sau senzaţie de anxietate sau agitaţie
 Tulburări ale orgasmului
6
 Senzaţie de somnolenţă
 Constipaţie, greaţă, vărsături, senzaţie de uscăciune a gurii
 Creştere în greutate
 Secreţie lactată anormală la femei şi bărbaţi, dureri la nivelul sânilor
 Oprirea ciclului menstrual
 Mărirea sânilor la bărbat
 Dificultate de a avea sau menţine o erecţie sau de a ejacula
 Senzaţie de ameţeală (care se poate datora scăderii tensiunii arteriale).
Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane)
 Încetinirea bătăilor inimii
 Creşterea valorilor zahărului din sânge (hiperglicemie)
 Creşterea valorilor plasmatice ale enzimelor ficatului, în special ale transaminazelor.
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Cum se păstrează Solian

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 30ºC, în ambalajul original.
Nu utilizaţi Solian după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Solian
– Substanţa activă este amisulprida. Fiecare comprimat filmat conţine amisulpridă 400 mg.
– Celelalte componente sunt: nucleu – amidonglicolat de sodiu tip A, lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, hipromeloză, stearat de magneziu şi film – hipromeloză, celuloză microcristalină stearat de polietilenglicol, dioxid de titan (E171).


Cum arată Solian şi conţinutul ambalajului
Comprimate filmate de formă ovoidală, de culoare albă, cu un şanţ median pe o faţă şi marcate cu „AMI 400” pe cealaltă faţă.
Cutie cu 3 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 10 comprimate filmate.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being