ROBITUSSIN ANTITUSSICUM 7,5 mg/5 ml soluţie orală

Producător: PFIZER CORPORATION AUSTRIA GmbH Consumer Healthcare
Substanță activa
bromhidrat de dextrometorfan
Clasa ATC
R05DA
Format
soluţie orală
Afecțiuni
tuse uscată, persistentă
Producător
DOPPEL FARMACEUTICI SRL.
Acțiune terapeutică
antitusiv

Ce este Robitussin Antitussicum şi pentru ce se utilizează

Robitussin Antitussicum este un antitusiv care calmează şi controlează tusea uscată, persistentă. Robitussin Antitussicum este indicat la adulţi şi copii cu vârsta peste 6 ani.

Înainte să luaţi Robitussin Antitussicum

Nu luaţi Robitussin Antitussicum dacă:

–  aveti hipersensibilitate (alergie) la dextrometorfan sau la oricare dintre componentele medicamentului;

–   sunteţi în tratament cu inhibitori de monoaminooxidază (IMAO) sau la 14 zile după încetarea tratamentului cu IMAO;

–  suferiţi de tuse cu spută abundentă;

–  suferiţi de insuficienţă respiratorie;

–  suferiţi de astm bronşic;

–  alăptaţi;

–  copii cu vârsta sub 6 ani şi cu greutatea sub 20 kg.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Robitussin Antitussicum

Nu este recomandată asocierea unui antitusiv cu un expectorant (mucolitic sau secretostimulant).

Folosirea la pacienţii cu tuse productivă poate favoriza acumularea secreţiilor traheobronşice, prin înlăturarea reflexului de tuse.

Întrebaţi medicul înainte să folosiţi acest medicament dacă suferiţi de tuse cronică ca urmare a fumatului, sau disfuncţii ale plămânilor cum ar fi astm sau emfizem.

Întrebaţi medicul înainte de a folosi medicamentul dacă suferiţi de insuficienţă respiratorie sau hepatică.

Opriţi tratamentul şi întrebaţi medicul, dacă tusea durează mai mult de 5 zile (3 zile la copii), recidivează sau este însoţită de febră, alergii sau dureri persistente de cap. Acestea ar putea fi semne ale unor afecţiuni severe.

Dacă tusea nu se ameliorează prin acest tratament, nu se va creşte doza de medicament, ci se va face o reevaluare clinică.

Sportivii trebuie atenţionaţi că medicamentul poate da o reacţie pozitivă la testele antidoping. Acest medicament este recomandat numai pentru adulţi şi copii peste 6 ani. Nu lăsaţi medicamentul la vederea şi îndemâna copiilor. Nu depăşiţi doza recomandată. Folosirea altor medicamente

Nu folosiţi acest produs dacă sunteţi sub tratament sau sunteţi după un tratament recent (14 zile) cu inhibitori de monoaminooxidază (IMAO).

Informaţi medicul dacă sunteţi sub tratament sau sunteţi după un tratament recent cu alte medicamente, incusiv medicamente eliberate fără prescripţie medicală.

Folosirea Robitussin Antitussicum cu alimente şi băuturi

Se va evita administrarea de băuturi alcoolice sau de medicamente ce conţin alcool în timpul tratamentului.

Sarcina şi alăptarea

În caz de sarcină sau alăptare, adresaţi-vă medicului înainte de folosirea acestui medicament. Studiile efectuate la animale nu au evidenţiat efecte teratogene. In clinică, rezultatele studiilor epidemiologice par să excludă un efect malformativ. În timpul trimestrului III de sarcină, administrarea cronica de dextrometorfan la mame, indiferent de doză, a produs sindrom de abstinenţă la nou-născut. La sfârşitul sarcinii, chiar dacă tratamentul este de scurtă durată, dozele mari prezintă risc de detresă respiratorie la nou-nascut.

Ca urmare, nu se recomandă administrarea dextrometorfanului în cursul sarcinii, decât dacă este absolut necesar şi după evaluarea raportului beneficiu matern/risc potenţial fetal. Dextrometorfanul se excretă în laptele matern. Deoarece există riscul apariţiei hipotoniei şi pauzelor respiratorii la sugar, alăptarea este contraindicată în cursul tratamentului cu dextrometorfan.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Robitussin Antitussicum poate influenţa capacitatea de a conduce vehicule sau de a realiza activităţi care necesită concentrare motorie, datorită riscului de apariţie a somnolenţei şi vertijului.

Persoanele care care conduc vehicule sau folosesc utilaje trebuie să fie conştiente că acest medicament conţine alcool etilic.

Informaţii importante despre unele ingrediente ale Robitussin Antitussicum

Acest medicament conţine sorbitol şi maltitol care sunt contraindicate la persoanele cu intoleranţă la zahăr.

Acest medicament conţine 2,5 v/v % alcool etilic. Este dăunător acelora care suferă de alcoolism. A se avea în vedere conţinutul în alcool la femeile însărcinate sau care alăptează, la copii si la pacienţii cu risc crescut cum ar fi pacientii cu disfuncţii hepatice sau epilepsie.

Acest produs conţine amarant (E123), care poate cauza reacţii alergice.

Informaţii pentru diabetici: îndulcitorii folosiţi în acest medicament nu vă influenţează diabetul. Acest medicament nu conţine zahăr şi nu favorizează apariţia cariilor.

Cum să luaţi Robitussin Antitussicum

Pentru administrare orală. Dacă medicul nu recomandă altfel:

Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani: se administrează oral 20 ml (4 linguriţe) de 3-4 ori pe zi.

Copii cu vârsta între 6 şi12 ani: se administrează oral 10 ml (2 linguriţe) de 3-4 ori pe zi.

A nu se administra la copiii sub 6 ani. Nu depăşiţi doza recomandată.

Nu se recomandă să fie folosit mai mult de 5 zile. Adresaţi-vă medicului dacă simptomele persistă sau nu se îmbunătăţesc.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Robitussin Antitussicum

În cazul în care luaţi mai mult Robutussin Antitussicum decât trebuie, întrerupeţi administrarea şi adresaţi-vă imediat medicului.

Următoarele simptome pot fi asociate supradozajului cu dextrometorfan: scăderea gradului de conştienţă, ameţeli, dizartrie, nistagmus, somnolenţă, depresie respiratorie, greaţă, vărsături, excitabilitate, stare confuzională, tulburări psihotice.

Tratamentul este simptomatic. In caz de deprimare respiratorie se asistă respiraţia şi se administrează naloxonă. Dacă apar convulsii, se administrează benzodiazepine.

Dacă uitaţi să luaţi Robitussin Antitussicum

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Robitussin Antitussicum poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse la dextrometorfan sunt rare. Ele pot include alergie, greaţă, vărsături, vertij, somnolenţă.

Datorită prezenţei maltitolului: pot apărea tulburări digestive, diaree.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice altă reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Robitussin Antitussicum

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A nu se folosi dacă sigiliul capacului este deteriorat.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Robitussin Antitussicum

Substanţa activă este bromhidrat de dextrometorfan. 5 ml soluţie orală conţin 7,5 mg bromhidrat de dextrometorfan.

Celelalte componente sunt glicerol (E422), carmeloză sodică, benzoat de sodiu (E211), edetat disodic, maltitol lichid (E965), etanol 96% v/v, acid citric anhidru, amarant (E123), caramel cu sulfit de amoniu (E 150d), levomentol, aromă naturală de vişine şi rodii, sorbitol lichid (necristalizabil) (70%) (E420), ciclamat de sodiu (E952), acesulfam potasic (E950), apă purificată.

Diabetici: îndulcitorii folosiţi în acest produs nu influenţează diabetul. Cum arată Robitussin Antitussicum şi conţinutul ambalajului

Cutie cu un flacon din sticlă brună, închis cu capac prevăzut cu sistem de închidere securizat pentru copii, conţinând 100 ml soluţie orală, însoţit de măsură dozatoare din polipropilenă pentru măsurarea volumelor de 2,5 ml, 5 ml, 7,5 ml şi 10 ml

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

PFIZER CORPORATION AUSTRIA GmbH Consumer Healthcare

Floridsdorfer Hauptstrasse 1, 1210 Viena, Austria

Producător

DOPPEL FARMACEUTICI SRL.

Via Martiri delle Foibe 1, 29016 Cortemaggiore – Piacenza, Italia

Data ultimei verificări a prospectului Februarie 2013
Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica